|
Citaat:
linda85 schreef op 04-09-2003 @ 17:59:
leg eens uit?
ik lust namelijk ook geen vis, maar ben wel benieuwd naar zo'n vegansushi. wat zit daar dan precies in?
|
Hieronder de recepten:
Citaat:
Sushi
Voor Sushi heb je dingen als sushirijst, norivellen en ingelegde gember nodig. Dat kan je bij Albert Heijn kopen, maar dat is idioot duur, maar je kan de ingrediënten ook kopen in een Toko die een Japanse afdeling heeft. Veel goedkoper daar. Als je graag biologische sushi maakt kan dat ook, met de producten van Manna, maar dan is het weer wel duur.
Nori sushirolletjes
voor 15 stuks
3 norisushivellen (groene zeewiervellen. Die koop je bijna altijd geroosterd, wat betekent dat je ze direct kunt gebruiken. Als ze ongeroosterd zijn moet je ze even een minuut in een warme oven leggen, en bij die van Manna moet dat bijvoorbeeld ook want die zijn nogal taai)
175 gram sushirijst (sushirijst bevat veel zetmeel waardoor het goed plakt, met gewone rijst is het veel moeilijker. Als je geen sushirijst hebt kun je het eventueel proberen met dessertrijst, maar ik weet niet of dat goed lukt)
6 eetlepels in heel fijne reepjes gesneden groenten zoals paprika, komkommer, wortel
4 eetlepels tuinkers
2 theelepels sambal
2 eetlepels ingelegde gember
komkommersushi
(vegan) mayo
optioneel een beetje Japanse rijstazijn
Kook de rijst in ruim water in ongeveer een half uurtje gaar, roer de rijst af en toe zodat ie niet aan de bodum plakt. Giet af en roer ongeveer 3 eetlepels Japanse rijstazijn door de sushi. Je kunt het ook zonder die azijn doen, maar om een of andere reden maakt het de sushi smakelijker. Japanse azijn is veel zachter dan normale azijn, dus als je die Japanse azijn niet hebt kun je het beter weglaten in plaats van vervangen door normale azijn. Laat de rijst in een zeef afkoelen.
Leg een noriblaadje voor je, de lijnen in het vel moeten horizontaal zijn en de glimmende kant ligt onder. Spreid een dun laagje rijst met een houten spatel over het norivel uit, links en rechts moeten helemaal met rijst bedekt zijn, onder en boven moet 1 cm van de rand niet met rijst bedekt worden. Leg in het midden van de sushi horizontaal wat vulling (zodat er ongeveer 2 cm breed een reepje vulling ligt van links naar rechts). In het begin doe je bijna altijd te veel vulling in de sushi, dan barst het norivel open en dat is niet goed. Tijdens het feestje had ik de volgende combinaties:
Rol 1: paprika, wortel, sambal
Rol 2: komkommer, tuinkers, mayo
Rol 3: ingelegde gember, wortel
Rol het norivel nu heel strak op. Dit kan met behulp van een sushimatje of wat plastic folie, zodat je goed op de rol kunt duwen zonder dat ie breekt. De rol maak je dicht door over het losse randje van het vel een heel klein beetje water te druppelen. Leg die kant naar onderen en snijd de sushirol met een heel scherp mes in stukjes van 3 cm. Veeg elke keer het mes af aan een stuk keukenpapier. Serveer de sushi met sojasaus en chilisaus
Tofusushi
Voor 12 stuks
1 pak tofuzakjes (12 stuks)
30 gram mie (je hebt echt maar heel weinig nodig)
5 Chinese gedroogde paddestoelen
1 klein worteltje, fijngesneden
2 lenteuitjes, waarvan 1 fijngesneden en 1 in 12 lange slierten. Dit gaat alleen met lange lenteui van bijvoorbeeld de Turkse winkel of toko, waar nog veel groen aan zit, lenteui van de Albert Heijn is veel te kort om er nog linten van te maken.
2 eetlepels sambal
2 eetlepels zoute sojasaus
2 eetlepels (sesam)olie
Week de paddestoelen een half uurtje in kokend water. Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op het pak gaar. Hak de paddestoelen fijn en bak die in een pan met (sesam)olie, wortel, de stukjes lenteui en sojasaus en voeg na 5 minuten de mie en sambal toe. Roer even om en haal van het vuur af. Maak de tofuzakjes voorzichtig open (een kant is al opengesneden, je moet er even handigheid in krijgen). Vul de tofuzakjes. Bind de tofuzakjes dicht met de slierten lenteui. Eet met chilisaus.
Komkommersushi
Dit is eigenlijk een westerse variant die als sushi een beschermde naam was vast niet als sushi aangemerkt zou mogen worden, maar minder lekker wordt het er niet om.
Voor 12 stuks
1 grote komkommer (bijvoorkeur biologisch, omdat je em niet schilt, als je geen biologische gebruikt, was de komkommer dan in ieder geval goed)
½ avocado, fijngeprakt
4 zongedroogde tomaatjes
½ lenteui, fijngehakt
2 eetlepels (vegan) mayonaise
2 eetlepels dille
peper en zout
eventueel 12 reepjes lente ui (van het groene loof) van ongeveer 4 cm
Week de zongedroogde tomaatjes ongeveer een half uur in kokend water, dit hoeft niet als je zongedroogde tomaatjes die uit een potje met olie komen gebruikt. Snij te komkommer in stukken van ongeveer 4 cm. Hol de komkommer voor ¾ uit, zodat de bodem er nog wel goed inblijft. Dit gaat redelijk makkelijk met een meloenbolletjeslepeltje. Gooi de helft van het komkommeruitholsel niet weg, maar laat dit in een zeef uitlekken. Hak de zongedroogde tomaatjes fijn en meng dit (eventueel met behulp van de staafmixer of keukenmachine) met de avocado, mayonaise, lenteui, dille en uitgelekte komkommeruitholsel tot een glad mengseltje. Breng op smaak met peper en zout. Vul de komkommerstukjes hiermee. Je houd wat vulling over, maar als je meer komkommer gebruikt, heb je ook meer uitholsel, meer vulling en dat blijft dan zo maar doorgaan maar je kunt de overgebleven vulling ook op een toastje eten. Leg eventueel op elke komkommersushi een reepje lenteui, zodat het er enigszins leuk uit ziet.
|
__________________
www.petatv.com/tvpopup/videodirectuk.asp?video=cot_uk
|