De Verenigde Naties maken op hun site bekend dat zij zich meer willen bemoeien met het reilen en zeilen van het internet. Deelnemers aan het Global Forum on Internet Governance van afgelopen vrijdag vroegen de internationale organisatie om een verbetering van het werk van de instellingen die het wereldweb reguleren en om een garantie dat in de toekomst meer landen betrokken worden bij deze regulering. De deelnemers zijn verdeeld in twee kampen: de armere landen die veelal vragen om meer regulering en meer inspraak, en de rijkere landen en zakenwereld die zich aansluiten bij het aloude gezegde "if it ain't broken, don't try to fix it".
De ontwikkelingslanden winden zich vooral op om de zogeheten digitale scheiding, die ontstaat door verschillende moeilijkheden die deze naties moeten overwinnen om evenveel mee te doen met de virtuele wereld als dat de rijkere landen dat nu doen. Deze moeilijkheden bestaan niet alleen uit technische aspecten zoals te weinig aansluitingen, ook taalproblemen werpen een drempel voor de bevolking van deze landen die vaak weinig tot geen Engels begrijpt. Bovendien voelen deze landen zich te weinig betrokken bij de internationale regulering van het web, wat volgens hen tekenend is voor de huidige globale besturing. Tijdens een toespraak die Kofi Annan afgelopen donderdag hield op de bijeenkomst, uitte hij felle kritiek op het huidige systeem waarmee standaarden en domeinnamen geregeld worden.
Dit proces wordt op dit moment vooral gedomineerd door de Verenigde Staten, Canada, Europa en Japan. Een voorbeeld hiervan is het feit dat China maar negen miljoen internetadressen heeft toegewezen gekregen, terwijl de Stanford University er al acht miljoen meer heeft. Tijdens de donderdag hebben veel armere landen de opmerking van Annan herhaald, waarmee zij hun argument versterken dat meer investering door rijkere landen de enige manier is om het virtuele ijzeren gordijn te doorbreken. Meer invloed van de VN vormt een bedreiging voor de
ICANN , die door veel landen wordt gezien als partijdig ten voordele van de rijkere landen.
Een argument hiervoor is het feit dat de regering van de Verenigde Staten een overeenkomst heeft met zowel de ICANN als met VeriSign, waardoor ze sleutelaspecten in de structuur van domeinnamen en internetadressen beheerst. Veel commerciële groeperingen, waaronder de U.S. Commerce Department, staan achter de ICANN. Zij zijn bang dat door meer bemoeienis van de VN het internet zal verdrinken in een bureaucratische zee en dat dit de huidige online innovatie zal verlangzamen. ICANN-directeur Vint Serf zegt dat de internationale gemeenschap zou moeten voortbouwen op de fundering die door de rijkere landen is gelegd, in plaats van deze fundering compleet teniet te doen.
Wat vinden jullie hier van? Moet het internet blijven zoals het is? Of moet het echt anders? Wel is er het gevaar dat landen zoals china hun censuur op internet wereldwijd willen door voeren.