Citaat:
Mvg, nutuurkundigen, Jennifer van Heusden & Lisa witte
|
Wat moet ik me hier bij voorstellen? Want dit is gewoon een PO voor 4/5 VWO ofzo...
Verder is het verstandig om je naam zo expliciet te gebruiken, want over 10 jaar zullen mensen via Google nog steeds dit bericht van je vinden.
En gebruik volgende keer gewoon een duidelijke titel (die je eerst had dus) dan ziet iedereen waar het over gaat. Ik zet die weer terug.
Ontopic :
Je gooit ergens een significant getal weg bij het meten van de maatbeker.
Hoe heb je de lege massa van het warme bekerglas gewogen? Waarom is hij dan opeens zwaarder?
Voor het rendement heb je 2 dingen nodig. De ingaande energie, en de hoeveelheid nuttige energie.
Maat wat is het rendement van een kaars eigenlijk. Dat is maar wat jou definitie van nuttig is. Is dat voor licht? Warmte? In jou geval zal het zijn hoe goed het water kan verwarmen.
Dit eerste kan je berekenen met de verbrandingswarmte van kaarsvet /paraffine (goed zoeken op internet, want hij staat geloof ik niet in BINAS)
Nu de nuttige energie. Dit is de hoeveelheid energie die je in het water hebt gestopt. Het grootste deel van deze energie heeft het water alleen verwarmt. Een ander deel heeft water ook verdampt (vandaar het verschil in hoeveelheid water).
Probeer eerst met de soortelijke warmte te berekenen hoeveel energie er eerst in het water zat. En hoeveel na het verwarmen. (welke formule kan je daarvoor gebruiken?)
Kan je nu zelf verder? Snap je het?