Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Huiswerkvragen: Cultuur, Maatschappij & Economie (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=83)
-   -   een Buffervoorraad ????!! (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1180512)

soophiej 17-05-2005 12:12

een Buffervoorraad ????!!
 
ik begrijp niet goed wat dat nu precies inhoudt? ; een buffervoorraad, en waar het voor dient..?

kan iemand me misschien hiermee helpen?

lindaaaa 17-05-2005 13:15

Dat is een voorraad ergens van die wordt gebruikt als reserve. Stel dat de gewone voorraad op gaat dan heeft men nog een buffer. Het is dus een stukje ruimte, speling.

soophiej 17-05-2005 13:17

Citaat:

lindaaaa schreef op 17-05-2005 @ 14:15 :
Dat is een voorraad ergens van die wordt gebruikt als reserve. Stel dat de gewone voorraad op gaat dan heeft men nog een buffer. Het is dus een stukje ruimte, speling.

:confused: het heeft toch te maken met prijsschommelingen.. ??

Miracle 17-05-2005 13:37

Citaat:

soophiej schreef op 17-05-2005 @ 14:17 :
:confused: het heeft toch te maken met prijsschommelingen.. ??
Ik heb nog nooit van de term gehoord, dus ook geen idee op welke manier je hem zou moeten verklaren. In een algemene begrippenlijst zie ik hem ook niet staan. Misschien kun je een voorbeeld ofzoiets noemen uit je boek?

Anneka 17-05-2005 13:47

Mss kan je dep rijsschommelingen zien als de schommeling in de inkoopprijs? Je koopt die buffervoorraad voor een bepaalde prijs in, bijvoorbeeld 5 euro pers tuk. Door een voorraad aan te leggen bereid je je voor op eventuele prijsstijgingen, bijvoorbeeld een maand later van 6 euro.
Dus eigenlijk de prijsschommeling te gebruiken om voordelig in te kopen.

Freestyler* 18-05-2005 09:42

ik zou ook eerder denken aan een soort reserve voorraad

Jades 18-05-2005 17:50

Je moet in de economie een buffervoorraad niet op te kleine schaal interpreteren. Het is dus niet een enkel bedrijf dat 10000 kilo extra grondstof achter de hand houd om eventuele prijsschommelingen in grondstoffen mee te compenseren. Ondernemingen hebben immers ook te maken met voorraadwaarderingen die vast liggen voor een lange periode waardoor dit op korte termijn te verwaarlozen is. Dit is overigens Management en Organisatie.

Het principe is echter wel hetzelfde, maar bij de oprichting van een bufferfonds spelen ook andere factoren een rol. Ik denk dat het één en ander je duidelijk zal worden als je het volgende stukje leest uit het NRC, dit gaat over de markt van koffie.

“De gevolgen van de overproductie komen het hardst aan in de Midden-Amerikaanse landen, van Mexico tot en met Costa Rica. Daar kampt men al enkele jaren met extreme droogte en nu komt dit er nog bij. Veel van deze landen zijn als (bijna) koffie-monocultuur extra kwetsbaar. In Brazilië, waar de economie gebukt gaat onder dezelfde extreme droogte, levert de overproductie van koffie ook grote problemen op. Maar Brazilië, dat goed is voor 60 procent van de wereldkoffieproductie, kan de klappen beter opvangen omdat het ook nog andere exportproducten heeft.

Overproductie kan in principe op twee manieren worden aangepakt: de vraag stimuleren en/of het aanbod terugdringen. Vroeger dumpte men nog wel eens koffievruchten massaal in zee. Daar lees je weinig meer over. Een beschaafder ogende methode is de oprichting van een bufferfonds dat in tijden van te grote productie aanbod uit de markt neemt en opslaat. Een van de problemen bij zo'n buffervoorraad is dat die reserve gefinancierd moet worden en dat blijkt de laatste tijd niet meer op te brengen, omdat het overaanbod structureel is.

Er bestaat wel een organisatie als de Association of Coffee Producing Countries (ACPC), maar die heeft blijkbaar niet de macht van de OPEC, de groep landen die de prijs bepaalt van die andere voor ons dagelijks leven zo belangrijke vloeistof. De ACPC, die tweederde van de wereldkoffiemarkt omspant, heeft vorig jaar geprobeerd het aanbod op de wereldmarkt met 20 procent terug te dringen. Maar nieuwkomer Vietnam, die geen lid is, heeft eenvoudig zijn export vergroot. De ACPC zou nieuwe producenten als Vietnam in z'n gelederen moeten opnemen, om effectief als een kartel te kunnen optreden.”

Je ziet hier dus sporen van de varkenscyclus en een belangrijke rol is ook weggelegd voor derdewereld landen. Een buffervoorraad heeft dus in een ideale situatie (waar dus een buffervoorraad te financieren is) een dempende functie op zowel de prijzen en daarbij komend vraag en aanbod. Het kan dus een beschermende maatregel zijn om dumping te voorkomen. Er wordt in examens nogal eens gevraagd naar buffervoorraden dus het is belangrijk om goed te weten hoe het werkt en waarom het in enkele gevallen ook niet kan werken. Soms wordt ook een buffervoorraad aangelegd om puur de vraag te reguleren omdat anders een bepaalde grondstof over enkele jaren niet meer voorhanden is.

Freestyler* 18-05-2005 19:55

Citaat:

Jades schreef op 18-05-2005 @ 18:50 :
verhaal
ik dacht dat daar een andere term voor gebruikt werd joh

lindaaaa 19-05-2005 08:26

OMG varkenscyclus, staat dat nog steeds in de boeken...

Laura1 19-05-2005 10:55

Kortgezegd,

Als er tijden zijn waarin het bv met koffie heel erg goed gaat en er prijsdalingen zijn, wordt er koffie opgekocht. Deze voorraad heet een buffervoorraad. Steld er door een slechte oogst weinig koffie in voorraad is, wordt de koffie uit de buffervoorraad weer op de markt gebracht.

lindaaaa 19-05-2005 15:04

oh je hebt gelijk!

yorki 05-06-2008 20:56

als er veel aardappelen zijn, dus veel aanbod, is te prijs laag, te laag. Als men dan een buffervoorraad aanlecht (dus je aardappels reserveren niet te koop aanbieden) is er dus een veel kleiner aanbod dus is de prijs hoger omdat dan de aardappels schaarser zijn. Dit heeft alleen nut als veel (in dit geval) Boeren dat doen.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 01:36.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.