Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   SOS spaghetti! (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1355732)

Mooneh 06-02-2006 14:46

SOS spaghetti!
 
Luister: De bedoeling is dat ik hier een dagje kook (ik verblijf twee weken bij een vriend van mn moeder), maar ik ben hopeloos op dit gebied. Nu wil ik spagghetti maken, ik heb kant en klare tomatensaus, uitjes, en spaghetti. Wat moet ik er per se nog aan toevoegen, ik wil het simpel houden.. En dan de grote vraag: Hoe maak ik het? Wat moet ik eerst klaarmaken, de spaghetti of de saus, of tegelijkertijd? En moet ik eerst de uitjes in de pan doen, en daarna de saus erbij gooien? Of beter nog, doe ik het nu helemaal fout en heb je een genialer idee? Ik moet het morgen maken, dus hulp zou geweldig zijn.

Mooneh 06-02-2006 14:47

Oh, ik vergeet te zeggen: Ik heb ook nog een pak vegetarisch gehakt dat ik van plan was er doorheen te doen..

Bloem 06-02-2006 14:55

Water aan de kook brengen en de spaghetti erin doen, 8 tot 10 minuten laten koken. Als je de spaghetti kookt bak je tegelijk de uitjes en het gehakt, als dat bruin is doe je de saus erbij en laat je het zo heet worden dat het een beetje begint te borrelen. Spaghetti afgieten, saus erbij serveren, klaar! ;)

Echt hoor, dat kún je niet verpesten :p

Balance 06-02-2006 14:58

Je hoeft er verder niks persé bij te doen verder. De rest is allemaal maar 'extra' (bijvoorbeeld extra groente).

Je begint met de spaghetti. Je moet eerst een pan water aan de kook laten brengen. Dat duurt wel even, dus tel daar veel tijd voor uit.
Als het water kookt doe je de spaghetti erin. Zoals je op de verpakking kunt lezen moet je af en toe even roeren. Op de verpakking staat ook precies hoe lang je het moet laten koken.

Intussen ga je de uitjes aanbraden zodat ze een beetje een bruinige kleur krijgen en bak je het gehakt mooi gaar.

Pas een paar minuten voor het eten begin je met de saus, die is meestal erg snel klaar. Kijk even op de verpakking hoe lang dat precies duurt en tel terug vanaf het tijdstip dat jij wil eten. Als de saus klaar is kan je de uitjes erbij gooien.
De gehakt evt. ook. Dat ligt er aan of je die apart wil serveren of door de saus heen.

Tenslotte moet je nog even de spaghetti afgieten met een vergiet.

Multilot 06-02-2006 14:59

Vooral niet in paniek raken!
Ik zou het op deze manier maken, maar er zijn erg veel verschillende manieren...

Water opzetten voor de spagetti.
ondertussen de groente snijden en eventueel het vlees wat je in de saus wilt hebben.
Vlees in een pan aanbraden (kruiden erop doen) en op het laatst het uitje meebakken. Als je van groente houdt, champignons, prei, courgette en paprika zijn ook altijd erg lekker in pasta! Als je dat erbij wilt doen, kan dat nu. Dit laat je ongeveer 3 minuten sudderen. (Dan houd je de groente knapperig, langer kan ook, maar dan wordt de prei slap)

(als het water kookt doe je de spagetti erin. Eventueel met wat olijfolie en zout voor de smaak)

bij het vlees en de groente doe je nu de saus, even roeren en door laten koken, en klaar is je pasta!

Spagetti afgieten en eventueel wat boter of olie bijin doen zodat hij niet plakkerig wordt.
(paramezaanse kaas is erg lekker om eroverheen te strooien)

succes ermee!!

Lif 06-02-2006 15:00

Als je een beetje olie bij het water van de spaghetti doet kookt het niet over. En af en toe beetje roeren door die spaghetti, zodat het niet aan elkaar blijft kleven. De uitjes en het gehakt op niet te hoog vuur bakken, dan gaat het goed.

:D Laat nog even weten of het is gelukt.

Mooneh 06-02-2006 19:43

Citaat:

Bloem schreef op 06-02-2006 @ 15:55 :


Echt hoor, dat kún je niet verpesten :p

Ik kan alles, haha! :p
Maar iedereen, hartsikke bedankt.... ik ga het morgen proberen, hopelijk heb ik genoeg saus, mja dat zien we dan nog wel. De
uitjes en het gehakt moet ik in boter/olie bakken neem ik aan?
Ik denk dat ik er verder geen groentes bij ga doen, veels te moeilijk, dan zou ik het alleen maar kunnen verpesten. Ik laat jullie natuurkijk zeker weten of het is gelukt, of dat ik de hele keuken op stelten heb gezet. Kusje!

Bloem 06-02-2006 19:50

Ja een beetje olie of boter, is heet laat worden maar niet té heet want dan brandt alles aan ;)

Mooneh 06-02-2006 19:59

Moet lukken....!!

Danique 06-02-2006 21:57

Scheutje olijfolie door het water doen om plakken tegen te gaan.

Jolt 06-02-2006 22:20

Eindelijk iemand die het zegt, en dan nog zoutloos (N).

Mag wel op smaak zijn of niet?

Mooneh 07-02-2006 07:25

Hmhm..

Sarah 07-02-2006 08:29

In die kant-en-klare saus zit echt al ruim voldoende zout hoor. En als je pasta plakt heb je het in te weinig water gekookt of het overgaar gekookt.

11568 07-02-2006 10:06

Dat van die olijfolie door het kokende water doen schijnt onzin te zijn. Ik vind het trouwens veel lekkerder om dat te doen als het al is afgegoten.

Jolt 07-02-2006 12:02

Citaat:

Sarah schreef op 07-02-2006 @ 09:29 :
In die kant-en-klare saus zit echt al ruim voldoende zout hoor. En als je pasta plakt heb je het in te weinig water gekookt of het overgaar gekookt.
Maar als je daar een berg pasta op gooit gaat dat teniet, je kan beter zorgen dat ze allebei goed op smaak zijn :)

lipglossnblack 07-02-2006 13:16

en Mikal kan het weten, want die is kok ;)

succes met je spaghetti vanavond en post ff of het gelukt was (y)



btw. begetarisch gehakt hoef je niet persé te bakken en het verandert ook niet van kleur. Je kunt dat er gelijk met de saus ingooien, hoeft alleen opgewarmd te worden :)

Mooneh 07-02-2006 19:51

Hoihoi!

Ik heb dan wel geen culinair hoogstandje tevoorschijn weten te toveren, maar toch is de spaghetti best aardig gelukt al vind ik het zelf. Bij de saus heb ik alleen maar uitjes en een beetje knoflook gedaan, en dat ging best goed.... behalve dan dat ik er was op kwam om boter in de pan te doen na dat het allemaal al in de pan zat..zucht.. Maar dat lukt uiteindelijk toch wel. De spaghetti maken was ook wel geslaagd, behalve dan dat de pan steeds een beetje overkookte, dus ik heb 'm even aan moeten zetten en toen weer uit (kwam wel geod uit ik ahd toch nog wat extra tijd nodig voor de saus). Eindresultaat: vier borden spaghetti mét saus en een vieze kliederboel in de keuken. Mission accomplished. :) Dit is de eerste keerd at ik zelfstandig iets anders dan pannekoeken of een eitje heb gemaakt. Echt best wel beschamend eigenlijk. Anyway! Allemaal hartstikke bedankt voor jullie tips enzo.
Kusje

Bloem 07-02-2006 20:28

Haha fijn dat het gelukt is, 'schoon' koken leer je vanzelf nog wel :)

Daantje_0705 08-02-2006 12:24

Citaat:

11568 schreef op 07-02-2006 @ 11:06 :
Dat van die olijfolie door het kokende water doen schijnt onzin te zijn. Ik vind het trouwens veel lekkerder om dat te doen als het al is afgegoten.
Als je olijfolie in het water doet kookt het ook minder snel over omdat het kookpunt dan hoger is ofzo.

Roos 08-02-2006 12:49

Olijfolie zorgt ervoor dat de waterspanning lager is, zodat het kokende water minder grote bubbels vormt. Volgens mij dan :p
Je kunt ook gewoon een grote pan nemen zodat hij niet zo vol zit.

Plakken van pasta kan je voorkomen door af en toe goed te roeren. Ik roer altijd even en heb nooit plakkende pasta dus bij mij werkt 't ;)

Krummeltje 09-02-2006 11:43

afgieten in een vergiet (Y) (bij mij gaat gewoon afgieten met het deksel half op de pan altijd mis, vandaar)

dark princess 09-02-2006 13:51

Goed dat het gelukt is!

dat wilde ik even zeggen

Jolt 09-02-2006 22:07

Citaat:

Daantje_0705 schreef op 08-02-2006 @ 13:24 :
Als je olijfolie in het water doet kookt het ook minder snel over omdat het kookpunt dan hoger is ofzo.
Juist door de olijf olie kan water hogere temperatuur aan, grote bubbels, c.q harder koken, c.q sneller kans op overkoken.

Daarnaast zorgt zout voor de smaak en de dichtheid van het water zodat hij niet steeds tegen de onderkant aankomt plakt. Maja sowieso af en toe roeren.

Smoozy 10-02-2006 08:49

De olijfolie pas door de pasta roeren als de pasta al klaar is!! En altijd beginnen met de saus te maken, hoe langer de saus blijft doorwarmen hoe lekkerder die wordt!! Tenminste dat vind ik en mensen die blijven eten heb ik nog nooit horen klagen.

Jolt 10-02-2006 09:15

c.q inkoken of te wel reduceren wat tot doel heeft dat de smaken geconcentreerder zijn op een kleinere massa, water verdampt en de smaak blijft over.

Danique 10-02-2006 14:03

Citaat:

Jolt schreef op 06-02-2006 @ 23:20 :
Eindelijk iemand die het zegt, en dan nog zoutloos (N).

Mag wel op smaak zijn of niet?

Ik wilde nog zeggen dat ik er altijd zout doorheen doe maar ik verwachtte dan reacties dat dat onzin was, of dat pastasaus al veel zout bevatte ;)

Danique 10-02-2006 14:04

Citaat:

Smoozy schreef op 10-02-2006 @ 09:49 :
De olijfolie pas door de pasta roeren als de pasta al klaar is!!
het lijkt me dat de saus dan niet meer zo goed aan de pasta hecht?

Jolt 10-02-2006 21:15

Citaat:

Danique schreef op 10-02-2006 @ 15:03 :
Ik wilde nog zeggen dat ik er altijd zout doorheen doe maar ik verwachtte dan reacties dat dat onzin was, of dat pastasaus al veel zout bevatte ;)
Had het toch maar gedaan (Y) Zout is gewoon de shit, al wat je niet weet wat een snufje zout in diverse gerechten doet <3

Citaat:

Danique schreef op 10-02-2006 @ 15:04 :
het lijkt me dat de saus dan niet meer zo goed aan de pasta hecht?
Valt wel mee, maar dan plakt de pasta niet zo erg als je het opgeschept.

Verse zelfgemaakte pasta is trouwens veel lekkerder, en zo gemaakt!


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 22:40.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.