Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Gebakken vis = pure slechte vette hap? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1528008)

dennis018 13-01-2007 16:03

Gebakken vis = pure slechte vette hap?
 
Hey iedereen, ik heb net 2 gebakken scholletjes van de visboer gekocht. ze zijn nog warm (net vers) maar het valt mij op dat het er erg vetterig uitziet (verpakking eromheen is ook helemaal nat van het vet).

Ik dacht altijd dat vis mager was, maar volgens mij is het zo net zo ongezond als een zak friet met mayo?
We gaan ze straks in de oven opwarmen dus hoop dat het vet een beetje weggaat.. bah klote avondeten

Nebel 13-01-2007 16:13

Vis is mager (hangt natuurlijk ook van de soort af, maar een vette vissoort bevat wel het goede vet). Maar olie waar je hem in bakt niet.

Het hangt dus van de bereidingswijze af hoe gezond het is.

dennis018 13-01-2007 16:38

Hoe gezond of ongezond is de bereiding > Gefrituurd door de visboer.

En thuis warmen wij de vis in de oven op (we leggen de vis op een soort papier waar het vet kan intrekken).

Maar hoe het er nu uitziet.. bah.. De verpakking is helemaal nat van het vet

Bloem 13-01-2007 16:43

Gefrituurde vis heeft inderdaad weinig meer met de gezonde eigenschappen van vis te maken. De vetten die van nature in vis zitten zijn gezond en heb je nodig, frituurvet en paneerlaagjes maken vis minder gezond.

Overigens valt het me op dat je nogal miept over teveel eten/ teveel vet eten / ongezond eten. Als je wilt weten wat gezond is kun je misschien eens een kijkje nemen op de site van het voedingscentrum en onthoud daarbij, als je doorgaans gewoon gezond eet kun je echt wel af en toe gefrituurde vis of een broodje doner eten zonder dat dat, voor wat dan ook, slechte gevolgen heeft.

MTpower 14-01-2007 00:02

Vis = goed
Frituren = slecht

Aardappel = goed
Friet = slecht

Niet al te moeilijk dacht ik zo :o

Overigens bakt een beetje visboer de vis niet in frituurvet maar in soja of pinda olie, wat het al minder erg maakt dan friet.

Uice 14-01-2007 09:12

Citaat:

Bloem schreef op 13-01-2007 @ 17:43 :
Overigens valt het me op dat je nogal miept over teveel eten/ teveel vet eten / ongezond eten. Als je wilt weten wat gezond is kun je misschien eens een kijkje nemen op de site van het voedingscentrum en onthoud daarbij, als je doorgaans gewoon gezond eet kun je echt wel af en toe gefrituurde vis of een broodje doner eten zonder dat dat, voor wat dan ook, slechte gevolgen heeft.
Nou ja, bijdragen aan de bio-industrie heeft natuurlijk altijd slechte gevolgen. :o

Maar idd, beetje vreemd om eerst een in frituurvet gebakken product te kopen en je dan opeens af te vragen of het wel gezond is. Denk zelf eens na.

MTpower 14-01-2007 13:23

Citaat:

Sassiefje schreef op 13-01-2007 @ 17:13 :
Vis is mager (hangt natuurlijk ook van de soort af, maar een vette vissoort bevat wel het goede vet).
Mwah.. een beetje vis bevat toch wel minimaal 20% vet :P
Maar het zijn idd goede vetten (y)
Hoe vetter de vis hoe beter :o
Natuurlijk niet hoe vetter van de frituur hoe beter :p

Teveel smileys.. :o

Sarah 14-01-2007 20:35

Citaat:

MTpower schreef op 14-01-2007 @ 14:23 :
Mwah.. een beetje vis bevat toch wel minimaal 20% vet :P

nou, nee. Het vetgehalte in vis variëert zo'n beetje tussen de 1 % (kabeljauw) en 7 % (makreel). Ook 'vette' vis is dus niet echt vet.
Tenzij je het hebt over het caloriepercentage dat het vet uit de vis levert, dan zou het misschien kunnen, daar weet ik niets vanaf, maar dat vind ik ook niet relevant.

MTpower 14-01-2007 20:47

Citaat:

Sarah schreef op 14-01-2007 @ 21:35 :
nou, nee. Het vetgehalte in vis variëert zo'n beetje tussen de 1 % (kabeljauw) en 7 % (makreel). Ook 'vette' vis is dus niet echt vet.
Tenzij je het hebt over het caloriepercentage dat het vet uit de vis levert, dan zou het misschien kunnen, daar weet ik niets vanaf, maar dat vind ik ook niet relevant.

Citaat:

bij haring en makreel loopt het vetgehalte op van 5% in het voorjaar tot 25% in het najaar.
Niet in de mood om meer op te zoeken... :o
Maar haring en makreel zijn op z'n best als ze wat vetter zijn. Volgens mij is een makreel met 7% vet niet te vreten.

Sarah 14-01-2007 21:23

Dat zou dan kunnen. Maar 'het maximale vetpercentage van de meest vette vissoorten is 25 %' natuurlijk nog altijd bij lange na niet hetzelfde als 'een beetje vis heeft 25 % vet'.

MTpower 15-01-2007 09:18

Citaat:

Sarah schreef op 14-01-2007 @ 22:23 :
Dat zou dan kunnen. Maar 'het maximale vetpercentage van de meest vette vissoorten is 25 %' natuurlijk nog altijd bij lange na niet hetzelfde als 'een beetje vis heeft 25 % vet'.
20 :o

Lilything 15-01-2007 13:05

Ik heb daar eigenlijk ook een vraag over,
ik vind het lekker om s avonds een klein blikje makreelfilet, zonder brood of iets anders erbij, op te eten.

Is dat heel slecht? Want ik keek laatst op het blikje en daar zitten volgens mij heel veel calorieën in? (het is jammergenoeg alleen maar op oliebasis te krijgen)

Bloem 15-01-2007 13:48

Makreel is gezond, dat bevat wel goede vetten. Natuurlijk moet je er niet teveel van eten, maar goed, van teveel appels word je op den duur ook dik.

MTpower 16-01-2007 00:02

Citaat:

Lilything schreef op 15-01-2007 @ 14:05 :
Ik heb daar eigenlijk ook een vraag over,
ik vind het lekker om s avonds een klein blikje makreelfilet, zonder brood of iets anders erbij, op te eten.

Is dat heel slecht? Want ik keek laatst op het blikje en daar zitten volgens mij heel veel calorieën in? (het is jammergenoeg alleen maar op oliebasis te krijgen)

Makreel opzich is erg gezond. Alleen makreel op olie toch weer wat minder:P
Je kunt ook eens kijken voor gestoomde/gerookte makreel, vind ik ook erg goed te eten en een stuk beter dan uit een blikje op olie (y)
Je moet ze alleen nog wel een beetje schoonmaken (kop en vel zitten er nog aan).
Je kunt ze ook in filets krijgen, maar die zijn een stuk duurder. Voor zo'n hele vis betaal je iets van 2,50. Voor filets meestal ook zoiets, maar dan heb je een stuk minder natuurlijk (2 van die dingen uit 1 vis plus wat restjes) :o

battlegrounds 16-01-2007 21:38

een grote manier voor vissen is het te roosteren. krijgt de grill heet toevoegt dan de vissen met gesneden boter op bovenkant ;)

Sarah 17-01-2007 08:30

Citaat:

battlegrounds schreef op 16-01-2007 @ 22:38 :
een grote manier voor vissen is het te roosteren. krijgt de grill heet toevoegt dan de vissen met gesneden boter op bovenkant ;)
wat staat hier :confused: lijkt wel of het met babelfish naar het nederlands vertaald is.

Bloem 17-01-2007 08:58

:d

DarkSide 17-01-2007 14:22

Citaat:

Sarah schreef op 17-01-2007 @ 09:30 :
wat staat hier :confused: lijkt wel of het met babelfish naar het nederlands vertaald is.
Volgens mij is het een Zuid-Afrikaan. :p

ongebruikelijk 17-01-2007 21:58

Gewoon alles grillen, wordt lekkerder en gezonder. :cool:


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:24.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.