![]() |
Koken voor 1 persoon
hey :D,
Ik ga op kamers, maar ik vroeg me af of jullie dan ook voor jezelf koken? (aangezien we niet elke dag sameneten in die studentenflat). Koken voor 1 persoon lijkt mij erg moeilijk en duur.. Dus tips of advies :)? |
Ik eet twee dagen achter elkaar hetzelfde.
|
klein vriezertje is wel ideaal denk ik, kun je 3 porties koken ofzo en dan 2 invriezen. Verder kun je pastasaus als je het open gemaakt hebt wel een aantal dagen bewaren geloof ik, dus bijv een dag pasta en een keer met de rest van de saus een soort van wrapprutje maken met mais/bonen oid?
Sperziebonen/spruitjes bijv kun je vaak zelf wegen dus dan kan je gewoon 2 ons kopen, aardappelen is ook geen probleem.. beetje improviseren maar ik denk dat je er op een gegeven moment vanzelf wel behendig in wordt. |
Ik snap nooit waarom koken voor 1 persoon duurder zou zijn :confused:
|
Indd 2 dagen achter elkaar hetzelfde eten. Of om-en-om :) Of op zoek naar 1-persoonsdingen in de supermarkt.
|
Grootverpakkingen zijn goedkoper dan die eenpersoonsdingen, helaas. Ik kook bijna altijd voor 2/3 personen. Dan heb ik gewoon meerdere porties en dat gaat de vriezer in (het kan ook in de koelkast als je het binnen een paar dagen weer eet).
|
Vriezer inderdaad (y)
|
Ik heb geen vriezer, dat is een beetje jammer. En wat ik nu doe? Iemand zoeken die bijna elke avond met je wilt eten en die van het zelfde soort eten houd en die in mijn geval ook vegetariër is, en die heb ik gevonden joechei.
Maar ik kook ook nog een paar dagen alleen, en dan eet ik rijst/couscous/pasta (aardappels houd ik over, en haal altijd van die voorgekookte :o). En dan doe ik er groente/nootjes/saus/paddestoelen/soms vleesvervanger in, die ik een andere keer in de week ook nog eet. Dus dinsdags eet ik bijv. pasta met champignons en donderdag doe ik wat champignons op mijn pizza. Als ik groente overhoud doe ik het er gewoon de dag er na, of die daarna in mijn eten, ongeacht welk gerecht. In principe hoef ik zo bíjna nooit iets weg te gooien. |
:D dankje voor de reacties!
|
Koken voor één is niet moeilijker dan koken voor meer personen (eerder niet, lijkt mij) en of het duurder is ligt er aan hoe je het aanpakt. :)
Citaat:
|
De truc is om alles los te kopen, dan kan je namelijk kleine porties maken.
Dus niet zo'n kant-en-klaar paella pakket, want dat is voor 3-4 personen (of je moet het invriezen). Maar gewoon pasta, groente, basis vcor sauzen (bijvoorbeeld tomatenpuree in zo'n kartonnen pak), en veel kruiden. Verder leer je vanzelf lekkere en makkelijke 1-persoons combinaties. Ook van 'restjes' kan je supereenvoudige dingen maken, die wel smakelijk zijn! Bijvoorbeeld wat overgebleven shoarma bakken, dan een courgette in blokjes erbij, en dat lekker met aardappeltjes. Kost bijna niks ;) Het enige struikelblok is eigenlijk vlees: dat zit vaak in grootverpakkingen. Oplossingen zijn: invriezen, bij de slager/markt kopen (dan kan je ook 1 slavink nemen ;)), 2 dagen hetzelfde eten. Ook zitten vegetarische burgers etc vaak in kleine verpakkingen. Je leert 't allemaal vanzelf :) |
Inderdaad zoveel mogelijk dingen los kopen.
Ik at vorig jaar ook voortdurend twee of zelfs drie keer achter elkaar hetzelfde (want: geen vriezer), maar dat wordt echt binnen de kortste keren saai. Tegenwoordig sla ik gewoon aan het begin van de week een heleboel groenten en fruit in, plus wat tofu/kaas/vleesvervanger, en zorg ik ervoor dat ik altijd een voorraadje aardappelen/pasta/rijst/mie in huis heb. Daarna is het een kwestie van elke dag van de week op een andere manier combineren zodat aan het eind van de week alles op is. :p Met wat tomatenpuree, sambal en ketjap, paar soorten kruiden en soms een half zakje droge mix (die kun je ook geopend wel een paar weken bewaren) kom je een heel eind. Hoeft ook absoluut niet duur te zijn, trouwens. Ik kan voor minder dan 20 euro per week eten ('s weekends niet meegerekend). |
Ik ben enorm blij met mijn vriezer, het scheelt elke dag (een boel) koken en het is makkelijker. Sauzen maak ik meestal voor een paar keer, pasta, rijst en groente kook ik er dan los bij.
|
- Twee dagen alchter elkaar hetzelfde
- Met mensen eten :) - Vriezertje |
Maar je kunt de meeste dingen wél eenpersoons kopen en bij dingen waarbij een grootverpakking goedkoper is (volgens mij alleen bij vlees) gooi je de rest toch gewoon in de diepvries? Die hebben ze in de meeste studentenhuizen wel een.
En van dingen die helemaal niet 1persoons verkrijgbaar zijn ga je toch niet de helft weggooien :s daar kun je de volgende dag, of een paar dagen later, heus ook nog wel wat mee doen. |
Verse producten kopen en voor de helft gebruiken. Dan hoef je ook niet 2 keer achter elkaar het zelfde te eten. De ene dag iets met een halve parika en rijst, de andere dag een iets met pasta.
|
Citaat:
Citaat:
(Ik heb het idee dat ik mijn vorige post herhaal - en dat jij die ook al herhaalde. :o) |
Wij hebben geen diepvries. Ik bewaar vlees altijd een dagje in de koelkast, dat kan toch geen kwaad of :confused:
|
Citaat:
vers vlees van bij de slager blijft wel een aantal dagen goed in de koelkast en op van die verpakte biefstukjes etc staat meestal toch een datum? die is dus voor als je'm in de koelkast wil leggen |
Ja ik weet niet of ik dan bij hele gekke winkels boodschappen doe :p maar groente kun je gewoon zelf afwegen, dus dat is voor 1 persoon niet duurder dan voor meerdere, vlees en vegaburgers en vis etc gaat niet anders smaken in de diepvries, en de meeste andere dingen kun je wel gewoon een maand bewaren, dus daarvan is het helemaal niet erg als je voor meer dan 1 persoon koopt, dus nouja, ik zie nog steeds niet waarom het duurder zou zijn :p.
|
Citaat:
|
Citaat:
En bij die supermarkt kon je vaak ook een halve bloemkool kopen trouwens. |
als je bloemkool een beetje vers koopt blijft het ook wel twee weken goed in de koelkast. De snijvlakken worden een beetje slap, maar dat is maar een klein randje dat je er zo afsnijdt.
Oh nog even ontopic. Op het moment heb ik niet zo veel tijd, dus kook ik niet elke dag maar ik kook vaak voor 3 dagen tegelijk en soms een kant-en-klaar maaltijd en veel dingen als snelkookmie, instant puree, potjes groente, etc. Maar normaal gesproken kook ik gewoon bijna elke dag met verse ingrediënten. Als je een beetje probeert om er wat van te maken, maakt dat het koken leuker en het eten een stuk lekkerder (y) |
ja, idd sarah, ik moet ook zeggen dat ik het punt niet helemaal begrijp. Wat niet wegneemt dat het met z'n tweeën of meer koken gezelliger en handiger is.
|
Ik vind het ook helemaal niet erg om voor mijzelf te koken. Dan kan ik alles precies zo maken als ik het zelf lekker vind ;)
En als je 4-minuten-macaroni van de euroshopper neemt, een berg groenten roerbakt en dat mengt met pastasaus, beetje geraspte kaas, dan ben je in 4,5 minuut klaar ;) (hetzelfde principe met dunne mie, oosterse groenten en teriyakisaus of pindasaus) |
Pasta met gehakt is makkelijk in je 1tje te maken.
Rijst met kip en wokgroenten (die kan je bij je kip in de pan doen). Rijst met rundvlees is ook goed te kanen. Doe overal een paar ui en tomaat door en je hebt toch redelijke maaltijd. De dingen hierboven zijn ook nog lekker als je ze later opwarmd. |
Uit een ander topic een reactie van mij gehaald:
Een grote pan pasta kun je voor drie à vier dagen maken. Als je dan droge pasta neemt, je eigen pastasaus maakt, je eigen groenten snijdt en niet te veel vlees gebruikt, kost die pan je zo'n zes euro. Dan neem ik dus wel aan dat je een toereikend kastje met kruiden e.d. (kosten meegerekend) boven je aanrecht hebt hangen. Koop je een pot pastasaus, dan ben je al gauw €1,50 kwijt en daar moeten nog groenten en vlees doorheen. Als je zelf je saus maakt kan dat compleet voor maar €4,- o.i.d. Als je zo'n pak/zak met 400 gram gesneden pastagroente koopt, heb je er groenten tussen zitten die helemaal niet lekker zijn door de pasta én je bent duurder uit. Koop gewoon flink wat uien (voorraadje), knoflook, paprika, tomaten en evt. nog wat andere dingen en je kunt best een lekkere saus maken. Elke dag pasta is ook niets, dus je kunt bijvoorbeeld ook een keer wraps op tafel zetten. Niet die dure wraps van de AH, maar gewoon zelf maken! Bloem, water, zout en olie en je bent er al! En met de inhoud kun je eindeloos variëren. Soms kip, soms gehakt, soms zonder vlees et cetera. En die wraps die je zelf maakt zijn in de koelkast prima een dag of vijf te bewaren. Of beter nog, vries ze in! Stamppotten zijn ook niet duur en goed te bewaren. Zo ook met chili, rijstschotels (of risotto!), mie (groenten erbij en je bent al een heel eind) et cetera. Ik moet er wel bij zeggen dat ik koken erg leuk vind en het dus ook geen straf vind om een uur of meer met het eten bezig te zijn. Ik kook nooit alleen voor mezelf, maar als je voor vijf man kookt, weet je dat je er ook vijf dagen van zou kunnen eten :) En als je dat doet, is een uur in de keuken helemaal niet zo lang. |
Overigens is het erg lekker om pasta te maken met zelfgemaakte pesto. Omdat zelfgemaakte pesto naar smaak gemaakt kan worden, is het eigenlijk extra lekker.
Rode pesto: Pak een handje amandelen (of meer), flink wat verse basilicum, een grote tomaat in blokjes (of zongedroogde tomaten) en knoflook. Gooi de knoflook en basilicum met wat grof zeezout in de keukenmachine en maal het flink. Dan de tomaat en amandelenen, goed tot een papje malen en dan voorzichtig nog wat olijfolie tot het goed smaakt. Eventueel kun je er nog balsamicoazijn doorheen doen. Door de pasta is dat sowieso lekker. Groene pesto: Flink wat verse basilicum, een goede hand pijnboompitten, geraspte parmezaanse kaas en wat teentjes knoflook. Maal het ook weer allemaal samen in de keukenmachine, met wat grof zeezout en meng er weer voorzichtig wat olijfolie door. Als je pasta maakt met één van deze pestosoorten erdoorheen, experimenteer dan ook eens met wat verse kruiden door je pasta. Denk bijvoorbeeld aan rucola en basilicum. Het geeft je pasta ook een wat veelzijdigere smaak. |
Nog een tip;
Koop deze: http://www.off-duty.be/dyn/item_pics/352_1.jpg Gewoon raspen vanaf je blok kaas. Veel goedkoper dan een zakje geraspte kaas, waar ook nog eens altijd te veel inzit voor één persoon. |
|
Koken voor 2 of 3 porties in het weekend (vrijdag of zaterdag) en dan twee dagen dat weekend hetzelfde eten en een eventuele derde portie invriezen :)
|
Citaat:
|
Idd werkt invriezen prima. Ook kun je proberen een eetgroepje op te richten, als je bezwaar hebt tegen vaak hetzelfde eten.
Verder kan ik je de markt aanraden, evenals de meeste huismerken van supermarkten. Geen euroshopper voor alle producten, maar gewoon het huismerk. |
Soms heb ik restjes van thuis mee, soms kook ik voor mezelf (aardappelen, vlees en groenten uit potje), en soms kook ik met een huisgenoot.
|
brood met bacon and eggs en ketchup, kost niets, geen afwas, binnen no time klaar en als je goed bruin brood hebt lijkt het nog gezond ook (y)
|
je kan ook gaan roeien en voor vier personen gaan eten, heb ik mijn eerste halfjaar gedaan.
|
Citaat:
|
zo gek is het nog niet, ik eet ook gerust een tweepersoonsmaaltijd op na de training
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:49. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.