![]() |
wat is typisch eten/drinken voor waar jij woont?
naar aanleiding van dit topic over het zogenaamde streekgerecht van londen, leek het me wel grappig iedereen te laten vertellen wat zo typerend is voor waar hij of zij woont.
TS begint: http://i78.photobucket.com/albums/j1...zerkoekjes.jpg ik heb heel lang in Vlaardingen gewoond, en daar is het lokale gerecht ijzerkoekjes... je bakt ze op een ijzeren plaat en ze smaken een beetje naar boterkoek en rauw deeg, maar dan zoet en een beetje rokerig en ik vind ze echt geweldig! helaas kan je ze dus bijna nergens kant-en-klaar kopen en echt een wonder in de keuken ben ik niet. recept voor vlaardingse ijzerkoekjes nu woon ik in Schiedam, niet echt een stad om trots op te zijn (lelijkste vrouwen van Nederland -thank god dat ik hier niet geboren ben- en meest vervuilde lucht van Nederland) en volgens mij is het enige echt lokale de drank. en dan vooral natuurlijk jenever (n). kijk ook eens op je fles dropshot. dat komt ook uit schiedam :) |
Niet echt voor de stad, maar voor heel zeeland: bolussen, babbelaars, zeekraal, lamsoren, mosselen en geloof dat Janhagel ook hier vandaan komt :o
Plaatjes in volgorde: bolus: http://p.vtourist.com/1/946385-Zeeuw...ie_Zeeland.jpg Babbelaars: -geen foto gevonden- Zeekraal (links) Lamsoren (rechts): http://www.saltsola.com/saltsolapict...raal-markt.gif Mossels: http://www.patricksrestopattaya.com/images/mossels.jpg Janhagel: http://home.planet.nl/~sar00143/pictures/DSC03213.JPG Laatste weet ik niet zeker :o |
boerenjongens is zeker geen Zeeuws, maar een Gronings streekgerecht. Verder was ik eigenlijk op zoek naar grunneger kouk of oalwief, maar ik kan er geen plaatje van vinden. Het is iig een soort van ontbijtkoek
|
http://home.planet.nl/~bouwl003/images/koek.bmp
http://www.peijnenburg.nl/upload/pro..._groninger.jpg http://www.brouwerbanket.nl/images/s...ngerkoek-1.jpg http://www.brouwerbanket.nl/images/s...-met-noten.jpg het resultaat van 30 seconden zoeken & copypasten. Andere Groningse gerechten: Poffert (een soort rond iets tussen brood en cake in), spekdikken (anijswafels met stukjes spek of worst), mollebonen (gepoft soort tuinbonen), Groninger droge worst (een kruidnagel-varkensworst zoals elk streek een heeft), hete bliksem, Groninger mosterd, verschillende schaal- en schelpdieren uit de Wadden, Brinta en Beerenburg. |
Citaat:
|
ja, nouja niet zozeer typisch, maar het is ontwikkeld door een Groninger :P
|
Droge worst :P
|
Poffert is zooo lekker. Mijn oma maakte dat altijd, zij had ook een speciale pan daarvoor :confused: :)
Ik geloof niet dat Doetinchem er culinaire tradities op na houdt, maar van Arnhem dan maar, omdat ik er geboren ben: Arnhemse meisjes. Koekjes. http://www.arnhemsemeisjes.nl/plaatj...hemsmeisje.jpg |
Citaat:
*bruine bonen met karnemelk saus (nog nooit gehad maar zegt m'n vriend). *balkenbrij *hasse ofzo :p als je het liedje balkenbrij van boi foi toch luisterd komen alle achterhoekste gerechten voorbij |
Amstelveen heeft vast geen eigen streekgerecht :rolleyes: Maar toen ik klein was woonde ik in zeeland.
ZEEUWSE BOLUSSEN EN BABBELAARS!!!! |
Citaat:
Ben wel benieuwd naar waar het echt vandaan komt namelijk en kan niet echt iets betrouwbaars op internet vinden :) |
Categorieën: Groningen | Nederlands gerecht | Alcoholische drank
Als je op wikipedia zoekt. |
Citaat:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Boerenjongens Staat niet dat het uit groningen komt... |
en ra, ra, waarom zou het bij de categorie 'groningen' staan...? :p
Of probeer http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_v...n_en_gerechten eens |
Citaat:
|
Groningen, woon ik nu:
naast wat Sarah genoemd heeft, ook nog Hooghoudt! En er schijnt ook een soort van eiervla te zijn, maar daarvan weet ik het recept helaas niet. Gelderland, lang gewoond, geboren en getogen: Kruutmoes schijnt nog een plaatselijk gerecht te zijn. Gortpap gekookt, met kruiden, spek en rookworst erdoor. Ieder zijn meug. Utrecht, kortstondig verbleven en familie die ervandaan komt: Bakleverworst. Die kun je in meerdere supermarkten kopen (Vocking), moet je in plakjes even bakken tot ze donker gekleurd zijn. Smakelijk op witbrood. |
ohja en eiballen, weet niet of het enkel Gronings is maar heb ze nog nooit ergens anders gezien. Een gekookt ei wordt eerst door fond en dan door paneermeel gehaald en dan gefrituurd.
|
Citaat:
Nu die janhagel nog :p |
De "haagse kakker", van bakkerij Hans&Frans Hessing, de enige die m maakt.
Het is een soort krentenbrood/cake achtig ding met spijs. Het heet haagse kakker omdat het nogal rijkelijk belegd lijkt, maar de producten zijn goedkoop. en natuurlijk het haagse Hopje! |
Patat van Bram Ladage in Rotterdam :)
|
waar ik nu woon: Groningen is al veel genoemd
waar ik ben geboren Kampen: Kamperslof |
Hier in Drenthe worden kniepertjes gebakken...daar had ik het westen (zuid holland) nooit van gehoord
http://www.kookboek.nl/images/recept...niepertjes.jpg |
Geutelingen, een soort dikke, vieze pannekoek.
De mattentaart: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...attentaart.JPG En waterzooi. Waterzooi is een typisch Gents recept gemaakt van vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood. |
Hier in Montreal eten ze veel poutine: patat met dikke jus erover en stukken kaas. Dat is echt alleen lekker als je teveel gedronken/een kater hebt!
http://electron.mit.edu/~gsteele/pou..._poutine_1.jpg verder is de smoked meat sandwich ook vrij beroemd, bij de beste zaak staat altijd een lange rij voor de deur :eek: wederom lekker vet en ongezond http://upload.wikimedia.org/wikipedi...atSandwich.jpg al verlang ik nu wel naar nederlands eten :mad: |
als ik een kater had en boven poutine hing zou ik echt direct moeten kotsen :D
|
Rotterdam > broodje snor
(geen idee wat erop zit trouwens) Verder weet ik 't niet ;) |
wel typisch rotterdams is kapsalon... dat is uitgevonden door een rotterdammer (klant van een grillroom op schiedamseweg ofzo). het is patat met dönervlees (of kip) met daaroverheen kaas, dat gaat dan in de oven, evt. met saus, en met sla/rauwkost er dan doorheen gemengd. heb t nog nooit gegeten maar mijn vriend is er wild van
|
Citaat:
|
Citaat:
|
bossche bollen? :confused:
|
Hier op de Veluwe hebben we balkenbrij en kruudmoes .
Balkenbrij is wel lekker, van kruudmoes ken ik op een stel bejaarden (en mn vader :s ) ongeveer niemand die het lekker vindt. Dus zal wel uitsterven denk ik. |
Wat een afschuwelijk smerige dingen komen er uit een aantal plaatsen...ook uit mijn woonplaats. (n) Het enige in dit topic wat daar vandaan komt en goed te eten is, is:
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
omg die poutine zou ik dus echt nooit door mn strot heenkrijgen |
Dat zijn ongetwijfeld de nonnevotten (uit Sittard) (y) http://crossroads.journalismcentre.c...onnevotten.jpg
Wordt gebakken rondom carnaval (gaat er dan ook wel in, als je veel buiten staat de hele dag). Het lijkt een beetje op oliebollendeeg, maar dag luchtiger. |
Citaat:
|
Deventer koek.
|
Citaat:
|
Hete bliksem schijnt wel Twents te zijn, een soort appelstamppot met spek. Nooit gehad, klinkt wel tof maar ik eet geen spek. :p
En balkenbrij (n) en humkessoep en moos en in alle Twentse gerechten zit eigenlijk idioot veel vlees dus eigenlijk heb ik zelf nog nooit iets typisch Twents gegeten ondanks dat ik hier al m´n hele leven woon. :p |
Rijssens hartje
Alleen te koop rond Sinterklaas. Speculaashartje met soort suikerlaagje en creme er op gespoten. Dit is ook te koop in een paar steden rondom Rijssen en is altijd weer lekker als het te koop is. |
Citaat:
Ik ken btw ook 'hete bliksem' wel. Dat vind ik wel lekker als het buiten lekker koud is. |
Ik ben geboren en getogen in Arnhem ,en ik woon er nog steeds. Maar ik kan alleen de 'Arnhemse meisjes'opnoemen van typisch Arnhem. Ik heb ze trouwens nog nooit gegeten :bloos:
|
Volgens mij zijn deze dingen toch wel typisch brabants, hoewel ik het niet helemaal zeker weet:
eierkoeken http://upload.wikimedia.org/wikipedi..._doorsnede.jpg worstenbroodjes http://www.vvvtilburg.nl/images/foto...enbroodjes.jpg En het dorp waar ik woon staat de Peijenburgfabriek dus dat vind ik ook wel tellen http://www.peijnenburg.nl/upload/pro...arelkandij.jpg |
Citaat:
|
|
Citaat:
hete bliksem http://cmgtcontent.ahold.com.kpnis.n...020607_200.jpg (enige foto die ik zo ff kan vinden) |
Citaat:
|
In twente:
Kniepertjes ( ook wel nieuwsjaarsrolletjes genoemd) en Bakleverworst, en bloedworst( en dat is zo verschrikkelijk vies) Ook krentewegge, en balkenbrij wat ik bij andere provincies zag staan, komt hier ook veel voor. |
Citaat:
Hier zijn ze ook te koop( ook een stad(je)rondom rijssen |
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 20:32. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.