Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Hoe lang kun je bepaalde (bereide) dingen bewaren? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1729799)

Mara 07-12-2008 16:35

Hoe lang kun je bepaalde (bereide) dingen bewaren?
 
Omdat 't anders niet in de titel paste ;)

Als ik rijst, pasta of aardappelen kook, hoe lang kan ik 't dan in een bakje in de koelkast bewaren?

Daantje_0705 07-12-2008 17:51

Ik zou het in de koelkast niet langer dan een-twee dagen bewaren. Als je het langer wil bewaren moet je het invriezen.

Calyx 07-12-2008 17:57

"Het is beter kliekjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren of 3 maanden in de vriezer."
Bron. http://www.voedingscentrum.nl/Voedin...p+kliekjes.htm

Mara 07-12-2008 18:08

Hoopte stiekem dat losse rijst/pasta iets langer kon :o

Dan wordt 't dus maar invriezen, bedankt!

Faded-Away 09-12-2008 16:23

Als je bijvoorbeeld spaghetti hebt gemaakt (zonder vlees, wel met vegavervanger) en het dan paar uur nog op tafel hebt en het daarna in de koelkast doet, je het dan de volgende dag wil opeten, kan dat dan nog (zonder dat je duisentziek wordt bedoel ik dan;))?

M@rco 09-12-2008 18:29

Tuurlijk. Het is volgens mij zelfs beter om dingen eerst een paar uur buiten de koelkast af te laten koelen en dan pas in de koelkast te doen :o

MJM 10-12-2008 22:30

Citaat:

M@rco schreef: (Bericht 28595292)
Tuurlijk. Het is volgens mij zelfs beter om dingen eerst een paar uur buiten de koelkast af te laten koelen en dan pas in de koelkast te doen :o

Is ook een stuk beter voor je koelkast.....

martijn1985 11-12-2008 09:09

Citaat:

Calyx schreef: (Bericht 28585465)
"Het is beter kliekjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren of 3 maanden in de vriezer."
Bron. http://www.voedingscentrum.nl/Voedin...p+kliekjes.htm

mja, over het algemeen vind ik de adviezen van het voedingscentrum wat overdreven (zo adviseren ze maar geen rauwe eieren te eten), dus ze gaan wellicht op als je met bejaarden, zieken, of zwangere vrouwen te maken hebt, maar verder kun je dit soort adviezen volgens mij best met een flinke korrel zout nemen.

Calyx 11-12-2008 10:50

Citaat:

martijn1985 schreef: (Bericht 28602331)
mja, over het algemeen vind ik de adviezen van het voedingscentrum wat overdreven (zo adviseren ze maar geen rauwe eieren te eten), dus ze gaan wellicht op als je met bejaarden, zieken, of zwangere vrouwen te maken hebt, maar verder kun je dit soort adviezen volgens mij best met een flinke korrel zout nemen.

Ja vind ik ook hoor. Maar ik vind het opzich een prima bron, vooral omdat ik verder niets nuttigs kon vinden hierover.

blauw engeltje 05-01-2009 12:08

wij eten zo vààààààk nog overschotjes van de voorbije week... voorbeeld: 's maandags curry maken en daar zaterdag of zondag de overschotjes van eten - nog nooit ziek geweest. flink opwarmen en daar ga je niks aan overhouden. alleen erwtjes moet je mee oppassen, in mijn ervaring (daarvan word ik al bang als die van eergisteren zijn). al de rest is écht geen probleem.
en losse rijst of pasta staat hier makkelijk een dag of vijf, en die moet je zelfs niet verhitten, gewoon koud opeten met sojasaus ofzo (de rijst dan :p).

vroeger was ik ook panisch qua 'voedingsmiddelen die al even staan' en 'houdbaarheidsdata', maar da's echt voor niks nodig hoor.

MTpower 05-01-2009 20:16

Citaat:

martijn1985 schreef: (Bericht 28602331)
mja, over het algemeen vind ik de adviezen van het voedingscentrum wat overdreven (zo adviseren ze maar geen rauwe eieren te eten), dus ze gaan wellicht op als je met bejaarden, zieken, of zwangere vrouwen te maken hebt, maar verder kun je dit soort adviezen volgens mij best met een flinke korrel zout nemen.

Rauwe eieren eten is ook niet heel verstandig, salmonella is echt niet fijn :o

blauw engeltje 05-01-2009 21:16

Citaat:

MTpower schreef: (Bericht 28700959)
Rauwe eieren eten is ook niet heel verstandig, salmonella is echt niet fijn :o

een rauw is maar even 'gevaarlijk' als een zacht gekookt of een licht gebakken ei hoor...

jezus, als ik die lijstjes bekijk van "verhit vlees door en door" moet ge gewoon alles totaal laten verschrompelen in uw pan vooraleer de salmonella eraan gaat - no way hosé! dan neem ik het risico wel, mijn culinaire preferenties gaan boven mijn salmonella-angst, daar.

martijn1985 05-01-2009 21:34

Precies, je krijgt alleen salmonella binnen als er salmonella in het ei zit. Zit dat er niet in, dan kun je rauwe eieren eten wat je wil, maar je krijgt niets. En geloof me, mayonaise is zelfgemaakt véél lekkerder. Om over rauwmelkse kaas nog maar te zwijgen.

Iemand die gewoon gezond is kan prima rauwe eieren eten. Zwangere vrouwen, bejaarden en zieken moeten er wel mee oppassen.

weetweinig 06-01-2009 11:22

Rauwmelkse kaas is niet gevaarlijk vanwege salmonella maar vanwege een andere ziekte. Daarom wordt zwangere mensen en mensen met minder weerstand afgeraden dit te eten. Zelf eet ik wel rouwmelkse kaas, maar geen rauwe eieren.

palindrome 07-01-2009 19:22

^ Q-koorts

Daantje_0705 08-01-2009 19:03

Citaat:

weetweinig schreef: (Bericht 28703246)
Rauwmelkse kaas is niet gevaarlijk vanwege salmonella maar vanwege een andere ziekte. Daarom wordt zwangere mensen en mensen met minder weerstand afgeraden dit te eten. Zelf eet ik wel rouwmelkse kaas, maar geen rauwe eieren.

Listeria :)

martijn1985 08-01-2009 22:17

hoe de bacterie precies heet weet ik niet, ik weet wel dat het voedingscentrum ook tegen rauwmelkse kaas is, en daarom haalde ik het aan. Naar mijn idee heeft iedereen zelf een aantal prima systemen om te bekijken of voedsel eetbaar is. De meeste mensen noemen het zintuigen. Als het er niet goed uitziet, niet goed ruikt of niet goed smaakt, dan is het waarschijnlijk ook niet goed. Het voedingscentrum lijkt soms te denken dat de meeste mensen volledig achterlijk zijn, maar als je een beetje je gezond verstand gebruikt dan loop je heus niet zo maar een ziekte op.

M@rco 08-01-2009 22:52

Als je een kat hebt en je twijfelt of iets (vlees of vis bijv.) bedorven is kun je ook een stukje aan de kat geven! Katten kunnen heel goed ruiken of iets bedorven is (iets met stikstofsamenstellingen die dan ontstaan), dus als die het laat liggen is de kans groot dat het niet helemaal verstandig is om het nog op te eten.

(Nee, vast niet geheel betrouwbaar, maar best leuk :o)

martijn1985 09-01-2009 10:17

en als je kat het toch opeet en daarna aan de diarree is, dan was het waarschijnlijk ook niet goed :D

Martine1986 09-01-2009 10:52

Citaat:

martijn1985 schreef: (Bericht 28716986)
hoe de bacterie precies heet weet ik niet, ik weet wel dat het voedingscentrum ook tegen rauwmelkse kaas is, en daarom haalde ik het aan. Naar mijn idee heeft iedereen zelf een aantal prima systemen om te bekijken of voedsel eetbaar is. De meeste mensen noemen het zintuigen. Als het er niet goed uitziet, niet goed ruikt of niet goed smaakt, dan is het waarschijnlijk ook niet goed. Het voedingscentrum lijkt soms te denken dat de meeste mensen volledig achterlijk zijn, maar als je een beetje je gezond verstand gebruikt dan loop je heus niet zo maar een ziekte op.

ik weet niet waar jij vandaan haalt dat het voedingscentrum 'tegen' rauwmelkse kaas is?
voedingscentrum.nl:
Citaat:

De meeste kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Voor boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt. Deze kaas is (half)hard en rijpt lang onder een lage zuurgraad. Daardoor kunnen bacteriën er moeilijk in overleven. Bij boerenkaas komen daardoor nauwelijks problemen voor. Ook komen incidenten minder vaak voor dan vroeger.
Belangrijk is ook dat listeria – de bacterie die de meeste schadelijke gevolgen kan veroorzaken - niet kan overleven in harde kaas. Bij zachte rauwmelkse kazen kan dat wel het geval zijn. Listeria is gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Daarom kunnen zwangeren beter geen rauwmelkse zachte kaas eten. Op de verpakking is aangegeven of rauwe melk (‘au lait cru’) of gepasteuriseerde melk is gebruikt.

ot: je kunt niet altijd zien/ruiken of iets bedorven is, en ook na verhitting kunnen er nog (heat-stabile) toxines in een voedingsmiddel zitten.
Ik vind het een beetje dom om te doen alsof het risico niet bestaat omdat jij zelf toevallig nog nooit ziek bent geworden.
Bovendien denk ik dat het het je nog zal verbazen hoe dom sommige mensen wel niet zijn.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 07:21.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.