![]() |
Champagne
Hee idereen.
Ik zit zojuist met een vraag. Ik ben tot de ontdekking gekomen dat als je een rozijn in een glas champagne doet, hij telkens van boven naar onder drijft. keer op keer opnieuw. Zou iemand mij hiervoor een wetenschappelijke verklaring kunnen geven?? bvd, Christian. |
Zwaartekracht? Dichtheid van rozijn groter dat die van champagne?
Is dit niet iets voor Ex. vakken? |
|
Hij bedoelt dus dat als ie weer boven is ook weer naar beneden valt. Hoe kan dat?
|
de dichtheid van de rozijn veranderd niet
de dichtheid van de rozijn > dichtheid van champagne dus hij zou moetten zinken en op de bodem blijven liggen. Maar dat doet hij niet, als hij de bodem heeft bereikt gaat hij weer naar boven. misschien is het zo dat de dichtheid van de rozijn toch gelijk is aan de dichtheid van champagne. MYSTERIE? [Dit bericht is aangepast door RaVenof (01-01-2002).] |
Ik vind het interesant http://forum.scholieren.com/smile.gif maar ik heb geen idee. Kwam je hier bij toeval achter?
Mocht iemand 't weten. LAAT MIJ HET DAN OOK WETEN! Maare volgens mij is het geen F&L. Maar wel interesant. |
Ik vind het ook wel interessant, je zou hier vast God mee kunnen worden in een of andere onbekende stam in de rimboe. Zie hier, de rozijn die ik onder controle heb! http://forum.scholieren.com/smile.gif
|
Citaat:
|
Er zijn meerdere verklaringen mogelijk. Waarschijnlijk ken je wel van die olielampen, waarin het olie op en neer gaat. Zodra het olie verwarmd is stijgt het in water, bovenin koelt het af en daalt het weer. Het zou naar mijn idee aan temperatuurswisselingen kunnen liggen, maar misschien ook door osmose... Andere verklaringen?
|
Citaat:
|
Spiegelbeeldisomeer?
|
Hehe, dat bedoel ik http://forum.scholieren.com/wink.gif.
|
Ja, maar wat is het nouw?
|
Citaat:
Wat betreft de bakker en zijn water: het was gewoon onzin, omdat water geen spiegelbeeldisomeer is/heeft. Maar als je Atheneum met scheikunde krijg je vast wel in de 6e het fijne ervan te horen... |
heheh volgens mij heb je iets te diep in het glaasje gekeken.
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
(dat heb ik net gehad http://forum.scholieren.com/biggrin.gif) Maar misschien is de dichtheid van de rozijn en de champagne bijna gelijk, die van de rozijn iets hoger, maar dattie op de bodem aangekomen door de naar boven stromende bubbeljes mee naar boven stroomt, om misschien iets met drukverschil.... |
Citaat:
|
Iemand hier die het weet?
|
|
Ik neem aan dat de rozijn niet al te lang in het glas zit zodat die niet tijd genoeg heeft gehad om zich vol te zuigen ('te' langzaam proces). Ik vermoed dat de dichtheid van een rozijn iets hoger is dan de champagne. In de champagne komen koolzuurbellen vrij. Ik kan me voorstellen dat deze ook onder/naast de rozijn vrijkomen en zich aan de rozijn hechten. Een aantal aangehechte koolzuurbellen is genoeg om de rozijn 'omhoog te tillen'. Boven in je glas aangekomen kunnen de koolzuurbellen niet anders dan loslaten en hun weg in de weide wereld voortzetten, hierdoor zinkt je rozijn weer naar beneden, en pikt weer nieuwe koolzuurbellen op enz....
|
Als je naar koolzuurhoudende dranken kijkt, zie je de belletjes (meestal) omhoog gaan. Echter bestaat er ook een drank waarbij de belletjes naar beneden lijken te gaan. Het is al een tijdje geleden dat ik daarover heb gelezen, maar de verklaring was dat er een cirulatie plaatsvond, geloof ik. Misschien is dat in de champagne ook het geval: aan de buitenkanten heerst een opwaartse druk, die in het midden van het glas OF minder, OF niet, OF negatief aanwezig is (in het laatste geval dus een cirulatie). Misschien dat de rozijn hierdoor zakt maar later weer in de opwaartse stroming terecht komt?
mvg, Niek |
Citaat:
|
Nou, daar heb ik het iig niet vandaan. Ik geloof dat ik het een paar jaar geleden in de Kijk heb gelezen...
|
Up!!
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 05:30. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.