![]() |
Hoe wordt je chefkok?
Ik wilde altijd al dierenarts worden, maar de laatste tijd heb ik een aantal kookproramma's gezien over/met chefkoks, sinds dien wil ik chefkok worden :) Ik heb koken altijd al leuk gevonden, en ben er - al zeg ik het zelf - best goed in. Dit is echt geen impulsieve beslissing oid, er is goed over nagedacht en heb er met een aantal mensen over gepraat. Dat jullie niet denken dat ik over 5 minuten weer mode-ontwerpster wil worden ;)
Ik snap dat je hiervoor een koksopleiding nodig hebt, mijn zus zegt dat die 2 jaar duurt, mijn vader zegt 4 jaar. Hoe ang duurt die nou? En dan? Dan ben ik kok, maar dat wil ik dus niet, ik wil chefkok zijn. Waar moet ik dan heen en hoe lang duurt dat? En waar in Nederland/Belgie bevindt zich dat? Ik weet dat het heel moeilijk is om chefkok te worden, en ik weet ook dat er maar iets van 4 in nederland zijn. Maar ik hou wel van een beetje uitdaging ;) |
Gelukkig hoef je geen Nederlands te kunnen spreken om chefkok te worden!
Even zere neus: de meeste chefkoks zijn mannen. Dat is geen toeval. Het is een baan waarin je veel uren maakt en het is erg stressvol. |
Mijn nederlands is goed te lezen, lijkt me. En je moet wel nederlands kunnen praten, maar dat terzijde.
En dat de meeste chefkoks mannen zijn weet ik ook wel. Daar vroeg ik dan ook niet om. Ik weet ook dat het stressvol en hectisch is, maar dat betekent nog niet dat ik het niet aankan, of wel soms? Ik vraag dan ook om dingen die ik nog NIET weet ;) |
Tsja, je moet een restaurant beginnen lijkt me.
|
je begin op een roc met opleiding kok, duurt 2 jaar, dan ga je zelfstandig kok, duurt ook 1 jaar
ben je 3 jaar bezig dan ben je zelfstandig kok als je manegment ga doen, en je begin je eigen restaurant, ben je al snel chefkok wil je chefkok worden in een bestaand restaurant, is het wachten tot de oude chefkok er mee ophoud, en hopen dat jij zijn plaats mag overnemen (goed je best doen, en je word mischien gekozen) ondertussen kan je je nog specialiseren, in verschillende keukens. en wie heeft jou wijs gemaakt dat er maar 4 chefkoks in nederland zijn?, elk restaurant heeft een chefkok...dat is gewoon de chef van de keuken. (soms wel is de enige in de keuken, dn ben je al snel chefkok, dienstknecht, aardappelschiller, en afwasser in 1.) |
Jammie Oliver zul je niet snel evenaren. Wat natuurlijk belangrijk is, is heel veel koken. Zelf breng ik redelijk wat uren door in de keuken. En merk je gewoon dat hoe vaker je iets doet des te beter het wordt. Wees niet bang iets nieuws te laten mislukken want daar leer je van.
En er is geen school om chefkok te worden, "gewoon" een restaurant beginnen of er in een gaan werken. |
wat jij misschien bedoelt is dat je sterkok wilt worden?? daar zijn er geloof ik niet zoveel van in nederland...
|
Dank jullie wel allemaal, ik bedoelde idd dat er maar 4 sterkoks zijn in nederland ;)
Hier heb ik tenminste wat aan, bedankt (y) |
gewoon even een reactie, je mag het negeren:)
je doet toch vwo, is kok worden dan niet een beetje onder je niveau? |
Eigenlijk wel ja, maar volgens mij is alleen de koksopleiding mbo, ik dacht dat je geen chef/sterkok kon worden zonder havo/vwo? maar ik kan me vergissen..
Als ik het maar leuk vind om te doen, toch? :) Ik heb liever een beroep wat ik echt leuk vind dan een beroep dat ik wel aardig vind maar beter op mijn niveau ligt. |
even offtopic, maar heb je Gordon Ramsey wel eens gezien? Was gister nog op de tv.. je zal maar onder zo iemand werken :eek:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
mijn vriend is kok in opleiding. Dit is een mbo-opleiding en duurt 4jaar. Als hij daarmee klaar is, is hij zelfstandig kok. Daarna kan hij nog een aantal specialisaties doen en idd chefkok daar moet je ingroeien volgens mij, daar is geen opleiding voor.
|
Citaat:
iig weet ik genoeg :) Ik wist wel dat er geen opleiding was tot chefkok oid, maar ik dacht dat je misschien iets van een management opleiding moest doen? maar dat is dus niet het geval. Bedankt! |
chefkok ------------------------ sterkok is nogal een verschil.
Chefkok kan je makkelijk worden, sterkok moet je ontzettend goed voor kunnen koken én moet het restaurant er perfect uitzien |
'hoe word je' is wel zonder 't' hoor
|
Klopt helemaal niet :P
Je kan gewoon bij Van der Valk soliciteren, en daar heel lang blijven, tot dat je miss de positie mag overnemen. Maar normaal gaat het zo, Koksopleiding 2 jaar, Zelfstandig werkend Kok. Dan gewoon genoeg ervaring krijgen, dan van Chef de partie naar Sous Chef, dan Chef..kan 8/10 jaar overheen gaan. Een oude chef waarmee ik heb gewerkt was met 23 al chefkok En nog iets, Chef kok wordt je ook niet heel makkelijk, je moet alles veel kunnen, ten eerst goed koken, de rest van de keuken sturen, verantwoordelijkheid op je nemen, etc. En Ster Chef of Kok valt ook allemaal mee. Ik heb zelf gewerkt met een Kok die in een sterren restaurant heeft gewerkt, die zei gewoon, dat je daar met een groot team stond, en dan kon je heel makkelijk, mooi, sjiek en zo koken, omdat het voor weining man is. (Hoeveel zouden er 300 +euro voor betalen voor een 3 gangen menu) ten 2e groot team, en ze hebben ook overal een basis van staan .... |
Citaat:
|
owja nog iest, als je paterserie opleiding ga doen, in Nederland is dat niks, kan je beter in Belgie doen.
Maar ga maar eerst eens een paar jaar werken in de Horeca kijken of het je nog bevalt :P Elk weekend werken, nooit vrij met je vrienden, etc Verdient wel goed :D |
Citaat:
|
instellingskeukens zijn meestal geen culineare oorden ;)
volgens mij is het handig om een gewoon de papieren te halen voor zelfstandig kok, met iets van management. En dan moet je gewoon als kok beginnen, en je zelf opwerken. Chef-kok zijn kan je voor een deel leren, voor het andere deel is het puur ervaring.. dus je bent waarschijnijk wel een paar jaar bezig, om het "chef-zijn" goed onder te knie te hebben. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Yep theorie is heel laag. Maar praktijk is wat anders.
Als je chef bent, hoe maak je van goedkope dingen/ of dure, het aantrekkelijk voor de consument, je haalt je onkosten eruit en het moet er ook nog eens leuk uitzien. Een instellings kok lijkt me zowizo niks, geef mij maar een restaurant. Instellingskoks is gewoon produceren voor 300 + man of zo. Restaurant lekker zelf leuke voorgerechten desserts, etc maken. Meer creativieteit altijd wat anders ... |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:11. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.