Registreer FAQ Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / School & Studie / Studeren
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 25-04-2007, 22:45
Verwijderd
Hi!

Ik doe op dit moment de HEBO (Hogere Europese Beroepen Opleiding) en wil na mijn propedeuse graag naar de universiteit van Utrecht gaan om Taal en Cultuur Studies te studeren.

Voor de mensen die het al studeren:

- 'Wat is het niveau van de taal?' Stel ik kies Frans, begin ik dan met 'Bonjour, ça va?' of is het toch voor de vergevorderde mensen?.

- 'Wat is de procentuele schatting Taal / Cultuur'?

- 'Wat zijn de arbeidsperspectieven?'

Vertel er gewoon zoveel mogelijk over
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 26-04-2007, 09:35
Jampot
Avatar van Jampot
Jampot is offline
ik denk dat je ook naar nijmegen kan gaan, sowieso leuker/persoonlijker dan utrecht en volgens mij hoef je daar geen taal te leren.
Met citaat reageren
Oud 26-04-2007, 11:57
el commandante
el commandante is offline
Ik studeer in Leiden Engelse taal en cultuur. Het begint niet met "hello, my name is...". Er wordt, bij ons tenminste, van je verwacht dat je engels spreekt. Alle colleges zijn in het engels en vragen stel je ook in het engels.

De verhouding taal/cultuur is toch wel zeker 80/20% in het voordeel van taal. De cultuur zit vooral verweven in de literatuurvakken (zodat de literatuur makkelijker te plaatsen is) en in filologievakken (over de geschiedenis van de taal). Bij Filologie leer je de ontwikkeling van de taal en dat is ook nauw verwant aan de cultuur van het land natuurlijk... Hoe het in Utrecht is weet ik niet, maar in Leiden zijn de taalopleidingen meestal goed.
Met citaat reageren
Oud 26-04-2007, 14:08
Verwijderd
Ik wil juist graag een taal leren dus Nijmegen valt sowieso af.

Maar ik heb geen zin om de basis van de Franse taal te leren dus ik vroeg me af of je meteen op een hoger niveau kon instromen.

Ik bedoel 'Taal en Cultuurstudies' als aparte studie dus geen specifieke 'Engelse Taal en Cultuur'. Maar toch bedankt voor de informatie.
Met citaat reageren
Oud 26-04-2007, 14:31
el commandante
el commandante is offline
Citaat:
White Trash schreef op 26-04-2007 @ 15:08 :
Ik wil juist graag een taal leren dus Nijmegen valt sowieso af.

Maar ik heb geen zin om de basis van de Franse taal te leren dus ik vroeg me af of je meteen op een hoger niveau kon instromen.

Ik bedoel 'Taal en Cultuurstudies' als aparte studie dus geen specifieke 'Engelse Taal en Cultuur'. Maar toch bedankt voor de informatie.
Of die studie bestaat in Leiden weet ik niet, ik ken de hele studie namelijk niet Ik zou er wel vanuit gaan dat de basis nog een keer herhaald wordt, maar al gauw kom je op een niveau dat een stuk hoger is...
Met citaat reageren
Oud 26-04-2007, 14:53
bingomassacre
bingomassacre is offline
Bij TCS ligt de nadruk niet eens zo enorm op het spreken en leren van een taal. Je krijgt de vrijheid om binnen de letterenstudies allerlei vakken te volgen en dan moet je later een keer een hoofdrichting kiezen (kunst,internationale betrekkingen,media etc). Ja je moet er ook een taal bij kiezen maar de werkdruk ligt niet ontzettend hoog. Oh en de arbeidsperspectieven schijnen slecht te zijn.
Als je je meer wilt richten op de taal, dan kun je misschien ook eens kijken naar bedrijfscommunicatie letteren in Nijmegen. Een voltijd studie die onderdeel is van communicatie en informatiewetenschappen waarbij je kunt kiezen tussen een franse en engelse variant. Deze studie bestaat wel uit veel frans leren praten, interculturele communicatie, marketing, de franse cultuur. Voor meer info moet je maar even op www.ru.nl kijken.
Met citaat reageren
Oud 26-04-2007, 17:51
Nyawa
Bij de meeste studies waar Frans of Duits gegeven wordt begint men niet meer op 0-niveau, omdat ze ervan uitgaan dat je als je daarvoor kiest Frans 2/Duits 2 hebt gehad. Bij Spaans is dat wel zo, omdat die taal op veel scholen niet aangeboden wordt (en bij de minder gangbare talen natuurlijk ook). Als ik me niet vergis - een goede vriendin van mij studeert TCS - is dat bij TCS ook zo. De verhouding taal/cultuur kun je zelf bepalen door middel van je hoofdrichting. Arbeidsperspectieven zijn zoals bij vrijwel alle Letterenstudies meestal slecht.
Met citaat reageren
Oud 26-04-2007, 19:34
Sanctus
Avatar van Sanctus
Sanctus is offline
Het niveau Frans op het VWO is ook bijna gelijk aan 0.
__________________
Des milliers et des milliers d'années / Ne sauraient pas suffire / Pour dire / La petite seconde d'éternité / Où tu m'as embrassé
Met citaat reageren
Oud 27-04-2007, 08:39
Alwien
Avatar van Alwien
Alwien is offline
Volgens mij kun je als TCS'er dezelfde taalverwervingsvakken volgen als mensen die een bepaalde taal studeren. (ik studeer zelf geen TCS, maar kom wel vaak TCS'ers tegen bij mijn vakken)

Ik weet dat TV Frans 1 niet bij 0 begint, maar wat het niveau precies is zou ik je niet kunnen vertellen. Ik weet wel dat je bij ons aan de UU op eigen verantwoordelijkheid taalverwervingsvakken over mag slaan als je denkt dat je al een hoger niveau hebt.

TCS is typisch zo'n studie waar je zelf veel van moet maken. Bijna geen verplichte vakken, je moet zelf een pakket samenstellen en een richting kiezen. Daardoor kun je dus ook zelf een verdeling maken tussen Taal en Cultuur en dat zal ook je arbeidsperspectief bepalen.
__________________
Als je luistert naar de wolken, als je luistert naar de wind
Met citaat reageren
Oud 27-04-2007, 11:54
Pater Noster
Avatar van Pater Noster
Pater Noster is offline
Ik heb destijds ook overwogen om Taal & Cultuurstudies in Utrecht te gaan studeren, maar dit toch afgeslagen.
Een kennis van me studeert het in Utrecht, ze zegt dat de studie erg onsamenhangend is en de arbeidsperspectieven zijn erg slecht. In haar ogen heb je weinig aan de studie.
Met citaat reageren
Oud 27-04-2007, 21:41
Jannekus
Avatar van Jannekus
Jannekus is offline
Citaat:
Pater Noster schreef op 27-04-2007 @ 12:54 :
Ik heb destijds ook overwogen om Taal & Cultuurstudies in Utrecht te gaan studeren, maar dit toch afgeslagen.
Een kennis van me studeert het in Utrecht, ze zegt dat de studie erg onsamenhangend is en de arbeidsperspectieven zijn erg slecht. In haar ogen heb je weinig aan de studie.
Ik heb vorig jaar veel rondgekeken bij Taal en Cultuur studies in Utrecht. Het leek me heel leuk. Maar na een voorlichtingsdag waar een student vertelde dat hij, toen hij de studie wilde gaan doen, nog niet precies wist wat hij ermee ging doen, nu nog stééds niet wist wat hij er mee ging doen/kon. Het kwam erop neer dat je wel goed moest weten welke richting je wilt gaan doen want anders kom je ook niet goed uit met je vakken.
Een meeloopdag heeft me doen besluiten dat het echt niets voor mij is. Ik zat toen ook bij communicatie (niet iets wat ik wilde gaan doen) en dat stelde echt heel weinig voor.

En idd de arbeidsperspectieven zijn slecht, maar goed als je 'een goeie' bent, dan kom je er (in mijn ogen) uiteindelijk vanzelf wel.

Nu heb ik inmiddels iets veel leuker en nog breder gekozen
__________________
Neti gaat studeren <3
Met citaat reageren
Oud 28-04-2007, 12:11
Verwijderd
Maar als je alle niveaus van taalverwerving kiest dan worden de arbeidsperspectieven ook beter. Kan je trouwens ook meerdere talen kiezen of wordt dat roostertechnisch lastig?
Met citaat reageren
Oud 02-05-2007, 17:19
Verwijderd
TCS is eigenlijk geen studie op zich. Het komt er op neer dat je binnen het totale vakkenaanbod van de Faculteit der Letteren een eigen pakket kunt samenstellen. Gedurende de hele bachelorperiode is er slechts een handvol verplichte vakken. Twee daarvan beslaan een taal. Je kunt zelf kiezen welke taal je wilt gaan volgen, en hoe die twee vakken dan worden gekozen hangt een beetje af van welke taal je kiest (dwz. bij Engels zijn het twee taalverwervingscursussen, maar bij Spaans kun je na Tv1 ook een Taal-geschiedenis/cultuurcursus volgen geloof ik).
Als je het zou willen zou je dus na twee taalverwervingscursussen nooit meer iets met die taal te maken hoeven hebben. Natuurlijk kun je wel ervoor kiezen om meer vakken van die taal te kiezen in je latere studieloopbaan.

Qua niveau, de talen doe je gewoon bij de respectievelijke Taalstudies, dus je volgt gewoon de colleges van studenten Engels, Spaans, Frans en noem maar op. Het beginniveau verschilt per taal. Bij Engels, Frans, Duits wordt een behoorlijke basiskennis verwacht, omdat je deze vakken nou eenmaal op de middelbare school hebt gehad. Bij Spaans en Russisch begin je echter weer wel op niveau "Bonjour" (maar ook daar gaat het daarna erg hard!). Als je al behoorlijk goed in Spaans bent kun je ook bij een verdere Tv instromen (dus tv2 ipv 1 of zelfs 3).

Al met al is er bij TCS een soort paradox: Het is voor mensen die zich niet willen vastleggen op een bepaalde studie (Engels, Geschiedenis, FTW etc.), m.a.w. 'mensen die niet kunnen kiezen'. Tegelijkertijd is het heel belangrijk dát je goede keuzes maakt, omdat je voornamelijk zelf verantwoordelijk bent voor de inhoud van je studie. Het leuke daaraan is dus dat je erg vrij bent in het volgen van je interesses. Je kunt een interessante cursus bij Geschiedenis volgen naast een cursus Spaans. Het volgende blok kun je weer dat Communicatie-college volgen wat je zo interesseert. En andere vakken die je minder aanspreken kun je links laten liggen. Verder raak je ook breed onderlegt in de verschillende disciplines en werkwijzen: een Geschiedenis werkcollege gaat er weer heel anders aan toe dan een van Engels. Verschillende disciplines vereisen weer andere manieren van werken, schrijven etc. Hierdoor leer je dus meer kanten van het academisch leven zien dan 'normale' studenten.

Het nadeel van TCS is echter ook voor de hand liggend: je raakt soms wat de weg kwijt door alle keuzes en het gebrek aan kader. Waar een 'gewone' studie als doel heeft je alle facetten van een bepaald vakgebied bij te brengen, zul je bij TCS nooit het specialisatie-niveau bereiken dat 'die-hard' studenten van een specifiek gebied hebben. Je kiest weliswaar een hoofdrichting, maar ook die bestaat maar uit 6 vakken. Al met al moet je dus zelf zorgen dat je een beetje een logische keus maakt (die bijvoorbeeld toegang verschaft tot een master).

Ik ben zelf dit jaar begonnen met TCS, en ik ben ook een beetje in dubio over wat ik nu van de formule vindt. Ik ben qua karakter en interesses een 'text-book example' van een TCS-student, maar heb soms ook wel eens mijn twijfels over het vrijblijvende en ongefocuste karakter van de studie. Toch heb ik wel steeds weer als ik bv. overweeg over te stappen naar Gesch. of Engels het idee dat ik dan andere dingen mis. En dan kom je toch weer uit bij de kansen die je krijgt door TCS...

Over de arbeidsperspectieven; Zoals de meeste letterenstudies zijn die niet geweldig. Ook hier geldt echter weer dat je bij een sollicitatie vooral aan moet komen met het specifieke pakket dat je hebt gevolgd. Afhankelijk van jouw persoonlijke TCS-invulling zul je dus betere of slechtere kansen hebben. Maar een hoop TCS'ers komen ook gewoon ergens terecht waar ze door het hebben van een graad binnen komen, maar wat verder niet echt wezenlijk iets met hun studie van doen heeft.

Laatst gewijzigd op 02-05-2007 om 17:22.
Met citaat reageren
Oud 02-05-2007, 17:37
Verwijderd
Citaat:
Jannekus schreef op 27-04-2007 @ 22:41 :


Nu heb ik inmiddels iets veel leuker en nog breder gekozen
Liberal Arts & Sciences?
Met citaat reageren
Oud 02-05-2007, 19:24
pourlesyeux_
Avatar van pourlesyeux_
pourlesyeux_ is offline
ik heb me ingeschreven
__________________
hitsig
Met citaat reageren
Oud 02-05-2007, 21:52
justa
justa is offline
Ik heb me ook ingeschreven, zit nu in vwo-6. Ik vind jullie wel behoorlijk negatief allemaal, over tcs het lijkt mij een super leuke studie. ik ga het ook in utrecht studeren.
Met citaat reageren
Oud 02-05-2007, 22:14
Verwijderd
Ik was als alternatief ook geïnteresseerd in taal- en cultuurstudies, maar ik heb uiteindelijk toch maar voor de volledige opleiding taalwetenschap gekozen. Vanwege het te vrijblijvende karakter en het feit dat je je nergens echt goed in specialiseert had ik er zo mijn twijfels bij. Ik heb vaak college met TCS'ers, maar als ik die eens observeer lijken mij het niet de meest geleerde/geïnteresseerde mensen die er rondlopen op de faculteit, maar goed, dat is mijn observatie maar. Het wordt volgens mij ook wel vaak gekozen door mensen die niets anders weten en dus maar voor zo'n studie kiezen.
Met citaat reageren
Oud 02-05-2007, 22:16
Verwijderd
Maar óók door mensen die oprecht breed geïnteresseerd zijn en wel degelijk ambities hebben.
Met citaat reageren
Oud 02-05-2007, 22:16
Verwijderd
Ja, dat weet ik wel hoor - ik stipte alleen even aan wat mij een beetje opviel bij de groep als geheel.
Met citaat reageren
Oud 02-05-2007, 22:17
Verwijderd
Citaat:
justa schreef op 02-05-2007 @ 22:52 :
Ik heb me ook ingeschreven, zit nu in vwo-6. Ik vind jullie wel behoorlijk negatief allemaal, over tcs het lijkt mij een super leuke studie. ik ga het ook in utrecht studeren.
Het is zonder meer een van de leukste studies. De bezwaren liggen dan ook niet in de vraag of het leuk is, maar of het wel voor 'vol' aangezien kan worden tov van 'volledige' studies.
Met citaat reageren
Oud 02-05-2007, 22:52
Verwijderd
Ik ben niet geïnteresseerd in IQ testscores van de medestudenten want ik beoordeel mensen op uiterlijk

Is het zo dat je één hoofdtaal kiest en andere taalverwervingcursussen kan kiezen als aanvulling van het pakket? Uit hoeveel vakken bestaat dat pakket dan?

Ik wil binnenkort sowieso een opendag bezoeken om de sfeer te proeven maar wat zijn de ervaringen met de UU?
Met citaat reageren
Oud 02-05-2007, 23:18
Verwijderd
Je kiest voor die twee verplichte taalcursussen uit het eerste jaar één taal. Of je daarna nog extra tv's van andere talen wilt volgen hangt compleet van jezelf af; die komen echter niet in 'pakketten', maar je kunt gewoon los de desbetreffende vakken volgen. Ze komen wel altijd in je (ruime) vrije gedeelte, want geen van de hoofdrichtingen bevatten taalverwervingscursusssen. Je hoofdrichting beslaat 180 ECTS, en je vrije ruimte geloof ik weer net zoiets. Kijk op www.let.uu.nl/tcs, daar staan alle details.

De UU, voorzover ik haar heb ervaren, is een redelijk prettige universiteit. Wat voor mij erg veel uitmaakt is dat de meeste Letterenvakken in de binnenstad worden gegeven, ipv op de Uithof. Dat geeft toch een hoop meer sfeer dan die plastic leerfabriek.
Met citaat reageren
Oud 02-05-2007, 23:50
Verwijderd
Ik vind de UU een prima universiteit, al is het vergeleken met andere
instellingen wel wat schools. Aanwezigheidsplicht is niet heel ongewoon en zoiets als 'één afsluitend tentamen' is er ook niet echt, het cijfer wordt vaak opgebouwd uit opdrachten, een deeltentamen en het eindtentamen. Daarom heeft de UU ook wel een iets mindere reputatie, maar goed, mij bevalt het wel. En dat de faculteit der Letteren in de binnenstad zit is inderdaad een heel groot voordeel, heel sfeervol.
Met citaat reageren
Oud 03-05-2007, 06:58
Verwijderd
Dat gemiep over die Uithof altijd... in de binnenstad is het altijd druk, rommelig en oud en gammel, vooral de multimediavoorzieningen. Dat is in de Uithof wel anders. Bovendien heeft de Uithof ook wel sfeer, maar een modernere sfeer vanwege de modernere gebouwen die er staan. Momenteel zijn ze aan het klooien met de busbaan, maar verder vind ik het wel leuk daar, hoor.
Met citaat reageren
Oud 03-05-2007, 10:35
Verwijderd
Op zich is het grote voordeel natuurlijk dat alles gebouwd is voor het doel. Zo'n Educatorium met ingebouwde beamers, speakers en volgens de akoestiekbenodigdheden opgebouwde zalen is natuurlijk 100 x moderner en efficiënter dan een gebouw op de Drift waar de beamers letterlijk op een stuk houten verhoging moeten worden gezet omdat het boren van gaten in de muur van Monumentenzorg niet mag (De gebouwen op de Drift waren ooit de residentie van Lodewijk Napoleon). De UB op de Uithof is een prachtig ontworpen gebouw, van alle gemakken voorzien, terwijl de Letterenbieb op de Drift uit drie gebouwen met doorgebroken muren bestaat, daardoor een doolhof creërend. Maar al die dingen geven nu juist die sfeer, en ik geef zonder twijfel altijd de voorkeur aan de binnenstad.

(enne.. druk?! Die keren dát ik college heb op de Uithof en mijzelf in de veewagen pers die bus 12 heet...)
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 03-05-2007, 10:51
Verwijderd
Citaat:
MetalliCat schreef op 03-05-2007 @ 11:35 :
(enne.. druk?! Die keren dát ik college heb op de Uithof en mijzelf in de veewagen pers die bus 12 heet...)
Pfft, je moet ook niet met de bus gaan en zeker niet met de twaalf. En trouwens, de 11 is net zo erg.
Met citaat reageren
Oud 03-05-2007, 11:32
Verwijderd
Tja, als je nog netjes elke dag van het station komt zoals ik...
Maar de 11 is bijna net zo erg ja. Neem ik dus bij voorkeur ook niet (en als je overdag er bent is die bijna leeg).
Met citaat reageren
Oud 04-05-2007, 00:57
Verwijderd
Citaat:
Krummeltje schreef op 03-05-2007 @ 11:51 :
Pfft, je moet ook niet met de bus gaan en zeker niet met de twaalf. En trouwens, de 11 is net zo erg.
Tja, als je van buiten Utrecht moet komen heb je niet zoveel keus.
Met citaat reageren
Oud 05-05-2007, 07:09
Verwijderd
Als je dan toch in Utrecht studeert... kun je er beter gaan wonen. Eigen schuld.
Met citaat reageren
Oud 05-05-2007, 11:48
Verwijderd
Nou, ik woon in Zeist en dat vind ik goed genoeg, maar strikt genomen hoef ik ook nooit met 11 of 12, daar heb ik 71 voor.
Met citaat reageren
Oud 05-05-2007, 15:37
Verwijderd
Citaat:
Sylph schreef op 05-05-2007 @ 12:48 :
Nou, ik woon in Zeist en dat vind ik goed genoeg, maar strikt genomen hoef ik ook nooit met 11 of 12, daar heb ik 71 voor.
nou dan
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar

Soortgelijke topics
Forum Topic Reacties Laatste bericht
Studeren Engelse taal en cultuur
gertjetop
5 07-11-2010 22:05
Studeren Havo-diploma: HBO officemangement of propedeuse en dan Franse taal en cultuur?!
myrthevg
6 11-09-2009 15:06
Studeren Franse taal en cultuur
souriceau
8 24-07-2008 23:31
Studeren Engels/ Taal en Cultuurstudies
Trimm Trabb
14 18-07-2006 09:31
Algemene schoolzaken Taal en cultuur studies @ UU, een aantal gerichte vragen
Str0nk
2 31-08-2004 13:36
Algemene schoolzaken Ierse Taal en Cultuur?
Severus
15 04-07-2004 18:31


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 17:59.