Bij mijn weten heb jij een hele intensieve therapie en ook al behoorlijk wat tijd zitten in de psychiatrie, veel van je leven en dagelijkse doen wordt daardoor bepaalt. Ik vind het niet gek dat je zo aan hulpverleners hecht, het zijn immers de mensen die vaak alles van je weten, die je opvangen, steunen en je willen helpen. Bovendien zijn zij er door dik en dun voor je, wanneer het goed gaat maar ook vooral wanneer het slecht gaat en anderen het wellicht laten afweten. Deze mensen zijn er om je veilig te laten voelen, om je te laten voelen hoe het is om te vertrouwen, te weten dat je wordt opgevangen als je valt. Wellicht ligt het niet eens zozeer aan het feit dat zij hulpverleners zijn maar puur aan de rol die ze voor jou invullen, eentje die veiligheid, warmte en steun betekent. Als je ouders of partner dat bijvoorbeeld voor je betekenen, hecht je je sterk aan hen. Natuurlijk is dat anders omdat dit een heel andere relatie dan eentje buiten therapeutische basis. Maar zo'n 'normale relatie' komt waarschijnlijk vanzelf en zal je therapeutische relatie misschien wel gaan vervangen. Maargoed, dit is slechts mijn theorie.
Ik denk dat je je er niet zo'n zorgen over hoeft te maken, ik ben ook ontzettend gehecht geraakt aan mijn psychotherapeut omdat ze heel veel voor me heeft gedaan en er altijd voor me is, maar dat wil niet zeggen dat dit een 'ziekelijke' hechting is. Ik kan me namelijk ook voorstellen hoe het zou zijn als ik daar niet meer zo vaak (of helemaal niet) in therapie ben, als zij er niet meer voor me is. En ik kan functioneren zonder haar, soms moeilijker dan andere keren. Ik denk dat iedereen die in therapie is (geweest) dit wel herkent en dat is helemaal niet vreemd.
Heb jij nog het gevoel dat je ook dingen kunt doen zonder één van je hulpverleners? Dat je ook kunt overleven als zij er niet altijd voor je zijn? Blijkbaar lukt dat wel want ik begrijp uit je verhaal dat R. al een tijdje weg is geweest. Niets mis mee om daar iemands komst uit te kijken, als je ook zonder hen blijft kunnen.