Citaat:
Vertel! 
|
De wet IB2000 of hoe dat ding ook heet zegt dat de rente op studieleningen verstrekt door DUO eens per jaar vastgesteld wordt voor de vijf jaar daarna. Afhankelijk van wanneer je stopt met studeren wordt vastgesteld in welke groep van vijfjaarsperioden je valt.
Die rente wordt bepaald door het gemiddelde rendement te nemen, dat Nederland verkreeg over het verkopen van staatsleningen met een looptijd tussen de 3 en de 5 jaar, in de maand oktober van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de rente wordt vastgesteld.
Ik neem aan dat de gedachte hierachter is "het lenen van dat geld kost de overheid precies dit rendement, dus zo lenen we het kostenloos door". Maar daar heb ik wel heel wat op aan te merken. Ten eerste: waarom alleen oktober? Studenten lenen het hele jaar door, dus het ligt voor de hand om een gemiddelde van het hele jaar te nemen. Van november jaar x tot en met oktober jaar y, bijvoorbeeld. Ten tweede: de overheid kan goedkoop lenen omdat niemand verwacht dat Nederland zijn schulden niet kan terugbetalen. Er zijn genoeg ex-studenten wiens studieschuld nooit volledig terugbetaald wordt. Dat risico moet dan toch in de rentevergoeding meegerekend worden. Ten derde: waarom alleen looptijden tussen 3 en 5 jaar? De gemiddelde looptijd van een studielening ligt, neem ik aan, een stuk hoger. Ten vierde: waarom vijf jaar lang een vaste rente, maar het gemiddelde nemen van één jaar (en daarin zelfs één maand)?? Logischer is het om dan ook de gemiddelde rente over vijf jaar te nemen. Ten vijfde: als Nederland geen geld hoefde te lenen om studieleningen te betalen, zou de rente die Nederland op zijn leningen moest betalen, ongetwijfeld een stukje lager zijn. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De rente op de studieleningen staat in geen verhouding tot de werkelijkheid en zou veel hoger moeten zijn. Het is op dit moment een verkapte subsidie. Dat is het altijd al, maar nu de rente tot bij en zelfs af en toe onder het nulpunt is gedaald, wordt dat pijnlijk duidelijk