Oud 10-12-2003, 12:03
NN
NN is offline
Hallo,

Ik ben bezig met een artikel voor een studentenopinieblad over verschoolsing van het universitair onderwijs.

Hierin wil ik zaken aan bod laten komen als verplichte aanwezigheid, intensieve opdrachtenseries, bindend studie-adviezen, probleemgestuurd onderwijs, etc..

Graag zou ik van elke unistudent zijn/haar ervaringen met dit soort zaken willen weten. Geef ajb. ook even aan waar je studeert, wat en in welk jaar.

Alvast bedankt,

Groet,
NN
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 10-12-2003, 14:43
Verwijderd
Ik heb er gelukkig geen ervaring mee. Ik ben begonnen met studeren onder het oude (mooie) regime. Geen gezeik met bachelors en masters, geen gezeik met bindende adviezen, geen gezeik met propaedeuses die binnen twee jaar gehaald moeten worden. Belachelijke onzin vind ik dat. De personen die dat hebben uitgedacht hebben zelf nog nooit een universiteit van binnen gezien, waarschijnlijk.

De verschoolsing is er naar mijn mening vooral in gelegen dat iedereen weer in een keurslijf gedrukt wordt. Keurig je puntjes halen, wel op tijd inleveren hé, anders krijg je ruzie met je docent. Dat werkt voor een volwassen en zelfstandige academische houding nu niet bepaald bevorderlijk. Het worden allemaal middelmatige studenten die 'een zesje halen voor de leraar'.

Ook een aanwezigheidsplicht is natuurlijk dom. Er zijn legio redenen te bedenken waarom de gemiddelde student een keer één of meer colleges mist. Teveel gezopen, feestje gehad, andere activiteiten, moet werken, etc. Dat hoort ook allemaal bij je ontwikkeling. Je moet zelf de balans zien te vinden tussen werk en plezier. Je moet zelf weten wat voor jou nuttig is, wat jij wilt leren en kunt leren en welke colleges voor jou gewoon geen toegevoegde waarde hebben.

Met een aanwezigheidsplicht creeër je onwillige studenten, die in college zitten omdat ze moeten. Dat komt een academische discussie niet ten goede en zou afgeschaft moeten worden. Probleemgestuurd onderwijs ken ik verder niet, dat wordt bij mijn beste weten alleen in Maastricht gegeven en van de kritieken links en rechts begrijp ik dat het niet echt een succes is.
Met citaat reageren
Oud 10-12-2003, 16:14
Snufje
Avatar van Snufje
Snufje is offline
verplichte aanwezigheid

Ik studeer Bedrijfskunde, 1e jaars, Universiteit Twente. Verplichte aanwezigheid bij hoorcolleges is bij mij tot nu toe bij geen enkel vak geweest. (van de 8) Het vorige trimester waren echter wel bij 2 vakken aanwezigheid verplicht bij de werkcolleges (het ene vak bestond uit 3 wc's met daarin presentaties van 3 casussen, als je er niet was kreeg je een 1, tentamen maken had in dat geval geen zin meer).

Dit trimester is echter helemaal niets verplicht qua aanwezigheid. Ik vind ook dat het je eigen keuze moet zijn om een (werk)college te volgen of niet. Je bent nu wel oud en wijs genoeg om te beslissen of jij die extra steun nodig hebt.

Opdrachtenseries
Bij bijna ieder vak moet wel een extra opdracht gemaakt/ gedaan worden om een bonus (20 van de 100 punten bijvoorbeeld) op het tentamen te behalen, of om al een half cijfer te hebben voor je tentamen. In principe vind ik dat niet vervelend, want het kan in principe je cijfer ten goede komen, maar ik vind het slecht dat je niet altijd voor de keuze wordt gesteld om dit te doen of niet.
Er is dit trimester bijvoorbeeld een vak waarmee je 15 punten al van het tentamen kunt halen. Als je echter de opdracht niet maakt, kan je maximaal een 8,5 op je tentamen halen.

Maarja, ik vind dus in principe zeker dat dit laatste niet zou moeten. Als jij beslist om de opdracht niet te maken, vind ik dat je de mogelijkheid moet hebben om de volle 10 op het tentamen te kunnen scoren...
Met citaat reageren
Oud 10-12-2003, 16:22
martijn1985
Avatar van martijn1985
martijn1985 is offline
Ik doe psychologie aan de RuG, 1e jaar. Er zijn enkele cursussen waarbij de aanwezigheid verplicht gesteld wordt. Dit echter alleen de practica. Dat gold tot nut toe voor drie van zeven vakken die ik tot nu toe heb gehad. Bij twee van die vakken moest je verplicht je huiswerk gemaakt hebben, maar daar waren beide student-assistenten niet echt streng in.
Met citaat reageren
Oud 10-12-2003, 17:20
NN
NN is offline
Iederen tot nu toe bedankt. Ik kijk uit naar meer reacties.

Nare, hoe zit het met eerstejaars die aan een BaMa-loopbaan beginnen in Nijmegen, wordt aan hen wel belemmeringen e.d. opgelegd?
Met citaat reageren
Oud 10-12-2003, 17:24
extinction
Avatar van extinction
extinction is offline
Ik studeer Sociologie in Tilburg, tweede jaar.

Bij een aantal vakken is er bij ons sprake van verplichte aanwezigheid. Dat zijn dan alleen college's waar we enkel met de soc-studentjes zitten. Ik vind het nogal bagger, maar die vakken zijn meestal ook zó saai, zó makkelijk, en tegelijkertijd ook wel belangrijk dat mensen waarschijnlijk weg zouden blijven terwijl het niet verstandig zou zijn. Maar ik zou die verantwoordelijkheid bij de studenten leggen. Aan de andere kant zitten we maar met 22 tweedejaars socjes, dus als de helft wegblijft blijft er weinig over.

Intensieve opdrachtenseries...wederom alleen bij de vakken die alleen voor de sociologen zijn. Onderzoek doen etc.
Vergt enorm veel tijd, maar je leert er ook heel erg veel van.
Ik vind het niet erg.

Bindend studie advies, daar is bij ons geen sprake van. Ik heb wel gehoord dat je in twee jaar al je eerstejaars vakken moet halen. Aan de ene kant een stok achter de deur, aan de andere kant denk ik dat dat absoluut de verantwoordelijkheid van de student is. Studeren doe je voor jezelf, ik neem dus aan dat iedereen vrij goed met z'n studie bezig is.
__________________
Teacher seeks pupil. Must have an earnest desire to save the world. Apply in person.
Met citaat reageren
Oud 10-12-2003, 17:55
Vincent Vega
Vincent Vega is offline
Citaat:
NN schreef op 10-12-2003 @ 18:20:


Nare, hoe zit het met eerstejaars die aan een BaMa-loopbaan beginnen in Nijmegen, wordt aan hen wel belemmeringen e.d. opgelegd?
Ik ben zelf in Nijmegen aan de BaMa begonnen. Eigenlijk kan ik mij weinig verplichte colleges herinneren. Volgens mij waren alleen de colleges die voorafgingen aan de oefenrechtbank (dat waren er twee) verplicht.

Verder is het wel zo dat in alle readers staat dat wordt verwacht dat je alle colleges volgt als je je voor een collegereeks inschrijft, maar in de praktijk interesseert het niemand als je niet komt (Gelukkig maar).

Ik vind verschoolsing van het universitair onderwijs ook niks. Het belachelijkste wat ik heb gehoord is van een rechtenfaculteit waar je een vol punt voor je tentamen kreeg alleen door aanwezig te zijn bij de werkgroepen, volgens mij was dat in Utrecht.
__________________
plop
Met citaat reageren
Oud 10-12-2003, 18:25
chris9 tje
chris9 tje is offline
Ben tweedejaars BioMedische Technologie aan de UT.
Ik heb in het eerste jaar niet echt vakken gehad met verplichte aanwezigheid. Alleen practica waren verplicht en dat is ook wel logisch natuurlijk.

Dit trimester hebben we een enorm zinloos vak en daarbij is aanwezigheid verplicht ("als jullie je daar niet aan houden, ga ik kinderachtig doen hoor, dan moet je een vervangende opdracht doen en dat moet je niet als straf zien, maar ik vind dat je dan gewoon extra werk moet doen" duzzzz.....).

Ik ben van mening dat als een docent denkt dat zijn vak zo belangrijk is dat je het niet mag missen, hij gewoon heel goed college moet geven. Colleges neurofysiologie van een docent uit Leiden werden bijvoorbeeld heel druk bezocht, omdat je gewoon veel miste als je er niet was....
Studenten zijn inderdaad oud en wijs genoeg om zelf te beslissen of ze naar college komen. En als ze niet wijs genoeg zijn, dan halen ze het vak maar lekker niet... eigen schuld


BaMa-verandering heb ik geen last van, omdat mijn studie nog niet echt bestond voordat dit werd ingevoerd.
__________________
wie niet in wonderen gelooft, is geen realist (Yves Klein)
Met citaat reageren
Oud 10-12-2003, 19:07
igfy
Avatar van igfy
igfy is offline
1e jaars Geneeskunde in groningen:

We moeten verplicht aanwezig zijn bij practica, anders reparatieopdracht. Bij tutor/mentor/coachgroepen mogen we 20% missen, anders reparatieopdracht. verder hebben we ook dingen als handelingsdelen op de middelbare school.. namelijk beroepsvoorbereiding, dan moet je bijvoorbeeld een verhaaltje schrijven over wat jij een goede dokter vindt. Persoonlijk vind ik het nogal onzin. Verder hebben we voortgangstoetsen, iets wat ook verdacht veel lijkt op mijn middelbare school... "Als je ze niet haalt mag je geen examen doen".. nu is het: Als je ze niet haalt heb je niet genoeg punten voor een propaedeuse, dus komt op hetzelfde neer.

Verder zijn ze bij de colleges best streng qua op tijd komen, als je er niet bent gaat de deur op slot, terwijl ik bij mensen met een andere studie altijd hoor over het academisch kwartiertje.
__________________
don't take life too serious.. you'll never get out of it alive
Met citaat reageren
Oud 10-12-2003, 19:10
NN
NN is offline
Citaat:
Vincent Vega schreef op 10-12-2003 @ 18:55:

Ik vind verschoolsing van het universitair onderwijs ook niks. Het belachelijkste wat ik heb gehoord is van een rechtenfaculteit waar je een vol punt voor je tentamen kreeg alleen door aanwezig te zijn bij de werkgroepen, volgens mij was dat in Utrecht.
Juist, als ik klaag bij onze faculteit (Rechten, RUG) krijg ik altijd te horen dat het nog veel erger kan en wordt Utrecht als voorbeeld gegeven.
Met citaat reageren
Oud 10-12-2003, 19:14
NN
NN is offline
Citaat:
igfy schreef op 10-12-2003 @ 20:07:
1e jaars Geneeskunde in groningen:

Verder zijn ze bij de colleges best streng qua op tijd komen, als je er niet bent gaat de deur op slot, terwijl ik bij mensen met een andere studie altijd hoor over het academisch kwartiertje.
Academisch kwartiertje is inderdaad een normale standaard. beginnen jullie voor **.15 dan?

Wat betreft die deuren op slot, je weet waarschijnlijk ook wel dat RUG-colleges in de bios worden gegeven. Die sluiten ze ook al vroeg af zodat er niemand meer in of uit kan.
Met citaat reageren
Oud 10-12-2003, 19:16
NN
NN is offline
Hierbij een oproep aan alle UU-studenten om eens uit te leggen hoe het systeem bij jullie in elkaar zit.
Met citaat reageren
Oud 10-12-2003, 19:23
Verwijderd
Rechten in Grunn

Wat ik zeer irritant vind zijn die verplichte vakken zoals juridische vaardigheden waar je zo nodig heen moet. Waarom laten ze het niet aan de studenten zelf over of ze willen komen of niet, als iemand nooit komt dan merkt hij of zij dat uiteindelijk zelf toch wel weer. Ook die verplichte opdrachten als je 2 keer gemist hebt zijn te gek voor woorden. Ik dacht altijd dat studeren veel met eigen verantwoordelijkheid te maken had

Ik ga het dan nog nieteens hebben over de docentjes die gaan zeuren als je het niet gemaakt hebt en er dan echte verklaringen voor willen hebben waarom je het niet gemaakt hebt, wat gaat hen dat wat aan waarom ik een keer iets niet kon maken
Met citaat reageren
Oud 10-12-2003, 20:21
Ieke
Avatar van Ieke
Ieke is offline
Eigenlijk zou je de VOX van de uni in nijmegen moeten ziet te krijgen. Daar staat een artiekel in over de verscholing. Ik zal morgen voor je kijken of hij er nog ligt, zo ja neem ik hem voor je mee. Als je hem wil moet je maar een pm sturen ofzo.
__________________
Al is de reiziger nog zo snel, de ns vertraagt hem wel.
Met citaat reageren
Oud 11-12-2003, 00:38
DeuS
Avatar van DeuS
DeuS is offline
Op dit moment merk ik het vooral aan mijn docenten (ik studeer psychologie in Leiden).

Het is alsof ik weer terug ben in de Brugklas. Er wordt om stilte gemaand, mensen worden aangewezen als ze iets verkeerds hebben gedaan, er wordt gevraagd vragen te beantwoorden over het te behandelen onderwerp. Beetje frustrerend.
__________________
And then there was the human cannonball, who got hired and fired the same day
Met citaat reageren
Oud 11-12-2003, 02:30
Verwijderd
Ik zit nu in mijn eerstejaar politicologie op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Nadat ik mijn middelbare schooltijd schutterend ben doorgekomen - twee keer blijven zitten en een keer gezakt - ben ik wel twee keer in de stront gezakt hier op school. Ik blijf het gewoon school noemen, want het gaat helemaal nergens meer over.
De verplichte colleges, waarin je er zelfs bijna wordt uitgetrapt als je je opdrachten niet allemaal op tijd inlevert, worden gegeven door leraren die je behandelen alsof je een kleuter bent.
Ze besteden ontzettend er veel tijd aan om je af te zeiken en te zeggen hoe graag zij willen dat jij het doet zoals zij het willen (god weet waarom je daar iets aan hebt) en als je dan echt iets wilt weten sturen ze geen mailtje terug of zeggen ze je ook in de collegezaal niets. De VU schrijft zichzelf aan als persoonlijk en een plek waar je veel begeleiding kan krijgen. Het enige waar ik in mee begeleid is een gesprek met een studieadviseur die de hele tijd alleen maar kon praten over dat ik al met 16 jaar ben begonnen daar.
En dat terwijl ik best wat begeleiding kan gebruiken. Ik heb nooit geleerd om te plannen. Maar met al dat gezeik aan mijn kop wordt dat niet veel beter. In mijn ogen is het de bedoeling dat de student er wat van opsteekt en men schiet niets op met deze studenten straf te geven, omdat ze niet meer in het stramien hoeven te lopen van de leraar. En als de leraar zo goed was geweest had hij een ander beroep gekozen.
Volgens mij is hier geen touw aan vast te knopen, maar dat komt vast door de tijd. Ik heb veel te vertellen en ik kan het ook wat duidelijker brengen. Je kan me altijd bereiken op grotvergelijker@hotmail.com

mvg
Met citaat reageren
Oud 11-12-2003, 08:20
Hagel
Hagel is offline
Citaat:
James_25cm_Bond schreef op 11-12-2003 @ 03:30:
[B. Nadat ik mijn middelbare schooltijd schutterend ben doorgekomen - twee keer blijven zitten en een keer gezakt -

is een gesprek met een studieadviseur die de hele tijd alleen maar kon praten over dat ik al met 16 jaar ben begonnen daar.
[/B]
hoe kan dat nou weer?
Met citaat reageren
Oud 11-12-2003, 09:25
Hawahaai
Avatar van Hawahaai
Hawahaai is offline
2ejaars PWO in Nijmegen. Vorig jaar hadden we 1 vak waar we verplicht naar college's moesten, dat werd iedere keer afgetekend. Hier ontkwam je ook niet aan, want iedere week moest je een opdracht inleveren of een minitentamen maken. De college's van alle andere vakken waren niet verplicht, al waren er voor statistiek en filosofie bepaalde data waarop bepaalde opdrachten ingeleverd moesten worden. Als je deze niet naar behoren had, mocht je geen tentamen doen.
Dit jaar heb ik ook nog geen enkel verplicht college gehad. Wel weer het principe van opdrachten inleveren bij statistiek.

Ik stoor me er niet aan, vind dit eigenlijk wel fijn. Vooral bij een vak als statistiek is dit een stok achter de deur om me er toch toe te zetten de opgaven te oefenen.
Met citaat reageren
Oud 11-12-2003, 16:43
NN
NN is offline
Citaat:
Ieke schreef op 10-12-2003 @ 21:21:
Eigenlijk zou je de VOX van de uni in nijmegen moeten ziet te krijgen. Daar staat een artiekel in over de verscholing. Ik zal morgen voor je kijken of hij er nog ligt, zo ja neem ik hem voor je mee. Als je hem wil moet je maar een pm sturen ofzo.
Heel graag, in onze UK (instellingsblad RUG) stond al een kleine verwijzing naar dat artikel.

Misschien dat je kan scannen en mailen? Of anders even de hoofdlijn van het artikel mailt?

Alvast heel erg bedankt!
Met citaat reageren
Oud 11-12-2003, 16:46
NN
NN is offline
Citaat:
DeuS schreef op 11-12-2003 @ 01:38:
Op dit moment merk ik het vooral aan mijn docenten (ik studeer psychologie in Leiden).

Interessant, hoeveelste jaars ben je?

Zou je mij wat meer kunnen vertellen over het bindend studieadvies van Leiden? En wat over jullie Rector Magnificus Kist die het landelijke nieuws haalde met de stelling dat studenten van tegenwoordig te weinig doen en hij meer inspanning van de studenten wil?
Met citaat reageren
Oud 11-12-2003, 16:49
NN
NN is offline
Citaat:
James_25cm_Bond schreef op 11-12-2003 @ 03:30:
Ik zit nu in mijn eerstejaar politicologie op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Nadat ik mijn middelbare schooltijd schutterend ben doorgekomen - twee keer blijven zitten en een keer gezakt - ben ik wel twee keer in de stront gezakt hier op school. Ik blijf het gewoon school noemen, want het gaat helemaal nergens meer over.
De verplichte colleges, waarin je er zelfs bijna wordt uitgetrapt als je je opdrachten niet allemaal op tijd inlevert, worden gegeven door leraren die je behandelen alsof je een kleuter bent.
Ze besteden ontzettend er veel tijd aan om je af te zeiken en te zeggen hoe graag zij willen dat jij het doet zoals zij het willen (god weet waarom je daar iets aan hebt) en als je dan echt iets wilt weten sturen ze geen mailtje terug of zeggen ze je ook in de collegezaal niets. De VU schrijft zichzelf aan als persoonlijk en een plek waar je veel begeleiding kan krijgen. Het enige waar ik in mee begeleid is een gesprek met een studieadviseur die de hele tijd alleen maar kon praten over dat ik al met 16 jaar ben begonnen daar.
En dat terwijl ik best wat begeleiding kan gebruiken. Ik heb nooit geleerd om te plannen. Maar met al dat gezeik aan mijn kop wordt dat niet veel beter. In mijn ogen is het de bedoeling dat de student er wat van opsteekt en men schiet niets op met deze studenten straf te geven, omdat ze niet meer in het stramien hoeven te lopen van de leraar. En als de leraar zo goed was geweest had hij een ander beroep gekozen.
Volgens mij is hier geen touw aan vast te knopen, maar dat komt vast door de tijd. Ik heb veel te vertellen en ik kan het ook wat duidelijker brengen. Je kan me altijd bereiken op grotvergelijker@hotmail.com

mvg
Ik ben in alle verhalen geïnteresseerd. Mail het maar!
Met citaat reageren
Oud 11-12-2003, 16:53
NN
NN is offline
Citaat:
HaWaHaai schreef op 11-12-2003 @ 10:25:
Vooral bij een vak als statistiek is dit een stok achter de deur om me er toch toe te zetten de opgaven te oefenen.
Ik vind zo'n stok achter de deur nogal schools. Mensen die een universitaire studie doen moeten zolangzamerhand toch zelf ook wel eens de motivatie kunnen opbrengen om te gaan studeren?

Vinden jullie een stok achter de deur goed of niet?
Met citaat reageren
Oud 11-12-2003, 19:09
@Moon
@Moon is offline
Ik studeer Economie aan de Erasmus. Niets is verplicht bij ons maar er is wel een bonussysteem. Als je daar aan meedoet moet je wel bij de practicumcolleges 9 van de 10 keer aanwezig zijn om een bonuspunt te krijgen boven op je tentamencijfer. Daarnaast moet je voior sommige vakken elke week iets inleveren. Dus je moet toch best wel wel doen voor die ene bonuspunt. Maar het is maar waar je voor kiest. Je hoeft ook niet te komen maar dan heb je ook geen bonuspunt. Zelf vind ik het toch wel prettig om voor de bonus te gaan, maar ik vind het idd eignelijk best wel schools.
Met citaat reageren
Oud 11-12-2003, 20:30
MickeyV
MickeyV is offline
NN, zie dat HBO-topic voor mijn gevoelen omtrent de verschoolsing.

Hetgeen dus -voor alle duidelijkheid- betrekking heeft op een 3e-jaars student Rechten aan de UU, oude systeem.

Add. -> over een bindend studieadvies weet ik niks. Ik heb er nooit bij stil hoeven staan.
__________________
"Wen von den praktischen Juristen überfällt nicht manchmal das tiefe Gefühl der Leere und des Ungenügenden seiner Beschäftigung?" von Kirchmann

Laatst gewijzigd op 11-12-2003 om 20:35.
Met citaat reageren
Oud 16-12-2003, 16:04
alwaysgood
alwaysgood is offline
Citaat:
NN schreef op 10-12-2003 @ 20:16:
Hierbij een oproep aan alle UU-studenten om eens uit te leggen hoe het systeem bij jullie in elkaar zit.
ik zelf ben 1e jaars geneeskunde in utrecht. Bij ons zit het zo:
Blok duurt 6 weken. Je kan totaal 100 punten halen in een blok.
Onderverdeeld in max. 30 punten voor tussentoets na 3 weken.
max. 50 punten voor eindtoets van het blok. En max 20 punten, voor aanwezigheid bij werkgroepen/practica.

Met de punten voor werkgroepen zit het zo:
ben je niet aanwezig 0 punten
ben je aanwezig 1 punt
heb je alles goed gedaan/ huiswerk gemaakt 2 punten

Je haalt een blok als je meer dan 60 punten hebt.
Zo zit het bij ons.
__________________
Do or do not. There's no try
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 16-12-2003, 16:49
martijn1985
Avatar van martijn1985
martijn1985 is offline
Citaat:
NN schreef op 10-12-2003 @ 20:14:
Academisch kwartiertje is inderdaad een normale standaard. beginnen jullie voor **.15 dan?

Het is volgens mij geen 'normale standaard'. Er zijn hier (groningen) genoeg faculteiten (of opleidingen, dat weet ik niet) die dat niet doen.
__________________
I hope to see my friend, and shake his hand. I hope the Pacific is as blue as it has been in my dreams. I hope.
Met citaat reageren
Oud 16-12-2003, 19:07
madwoman
madwoman is offline
UU (pedagogiek, 1e jaar)

Hier gaan ze af en toe wel erg ver vind ik. Bij werkcolleges verplicht aanwezig, voor afwezigheid moet een reden gegeven worden (via mail). Per werkcollege wordt er ook huiswerk opgegeven. Twee keer niet voorbereid op werkcollege = individueel het jaar afmaken. Opdrachten moeten gemiddeld voldoende zijn anders mag je niet meedoen met het tentamen. Ook daarvoor moet je minstens een 5.5 halen. Er kan niet gecompenseerd worden.
Academisch kwartiertje kennen ze min of meer. Stip op tijd gaat de deur op slot. Wel blijft de boveningang open. Een kwartier, dan gaat ook die op slot en kun je dus tot de pauze niet meer binnen.
En ik waande mij in de illusie dit jaar lekker alles op mijn manier te doen...
__________________
you can't milk a cow with your hands in your pants!!
Met citaat reageren
Oud 16-12-2003, 20:05
Tampert
Avatar van Tampert
Tampert is offline
Natuur- & sterrenkunde 3e jaar
Universiteit van Amsterdam

verplichte deelname aan colleges
Bij ons speelt dit niet. Dit is onder anderen het gevolg van een zeer felle generatie van studentenraden die de reglementen op dit gebied steevast afkeuren. Voor het bindend studeiadvies geldt hetzelfde. Ik vind het een goede zaak. Het is de taak van de universiteit om mensen te scholen om kritisch te staan in de maatschappij. Aanwezigheid bij colleges draagt daar niets aan bij. Een docent die studenten in de collegebanken wil hebben heeft maar goed college te geven (en je merkt bij ons inderdaad vrij snel wie de goede en wie de slechte docenten zijn). Het doodknuffelen van studenten (al gebruikt men in bestuurlijke kringen liever de term "harde regelgeving") voegt niets toe aan de kritische houding van deze studenten.

Aanwezigheidsplicht bestaat wel bij praktica. Dat vind ik raar aangezien een prakticum juist een eindverslag moet opleveren dat voldoende moet worden beoordeeld. Dat is een beetje dubbelop (als je er niet bnet kun je het prakticum ok niet halen. En als je het wdel haalt door er niet te zijn dan ben je blijkbaar een goede experimentator).

verplichte inlevering van opgaven
helaas komt dat bij ons voor. Of het werkt weet ik niet. De deelname aan het tentamen kan je alleen maar worden ontzegd als je na twee keer herkansen de opdrachten nog steeds onvoldoende hebt.

Wel hebben we werkcollegegroepen. De aanwezigheid wordt wel bijgehouden maar telt niet mee.

academisch kwartiertje
Aangezien het op andere faculteiten vaak voorkomt dat docenten het academisch kwartier niet in acht willen nemen en het bovendien veel meer duidelijkheid schept beginnen op onze opkleiding alle colleges om **.15. Ik vind dit een goede zaak. Duidelijkheid voor alles.

En dat artikel van de maastrichtse universiteit heb ik ook gelezen. Hoe kan het nou dat docenten, zij die het hardst voor verschoolsing van het curriculum zijn, gaan klagen over de verschoolsing van studenten??
__________________
NIZ| tegenpartij|Kriminalpolizei!!|De hele mikmak| Dank voor die bloemen
Met citaat reageren
Oud 16-12-2003, 21:59
Dr. Oetker
Avatar van Dr. Oetker
Dr. Oetker is offline
KUN 1e jaars

ja. het viel mij op dat de uni schoolser is dan de middelbare school waar ik op zat. ik ben niet extreem rebels maar het lijkt of er geen zelfstandigheid verwacht wordt.
bij elke opdracht wordt een handleiding geschreven waarin zelfs de deelvragen en het onderzoeksdesign voor je worden gekozen, en het woord handelingsdeel lijkt ook hier aan populariteit gewonnen te hebben: er wordt alleen maar gekeken naar vorm en opzet, nauwelijks naar inhoud.
verder word ik geacht oefenopdrachten in te leveren in het postvakje van de docent zodat ze nagekeken kunnen worden. of in de werkgroep worden door de docent de antwoorden voorgelezen.
ook hier de verplichte aanwezigheid maar daarnaast ook nog de optijdkomregel. je hoeft nog net geen briefje te halen maar je komt niet meer binnen (ik heb vanwege het kleine aantal studenten geen les in collegezalen). Daarnaast is ook het niveau van de stof dramatisch laag (voorbeeld van tentamenvraag: geef de definitie van de term probleem )
__________________
De man die bakt
Met citaat reageren
Oud 16-12-2003, 22:17
Ieke
Avatar van Ieke
Ieke is offline
Citaat:
Dr. Oetker schreef op 16-12-2003 @ 22:59:
KUN 1e jaars
Daarnaast is ook het niveau van de stof dramatisch laag (voorbeeld van tentamenvraag: geef de definitie van de term probleem )
Wat studeer je dan als ik vragen mag? Bij ons het het niveau wel goed, soms misschien juist een beetje aan de hoge kant. (studeert biologie aan de kun)
__________________
Al is de reiziger nog zo snel, de ns vertraagt hem wel.
Met citaat reageren
Oud 17-12-2003, 08:33
Donnie
Donnie is offline
INHOLLAND Diemen is waar ik studeer. Derdejaars Communicatie Media & Design, oftewel, Creatief.

Het min of meer schoolse gedrag van medewerkers op een HBO-instelling ervaar ik toch als redelijk prettig. Ik weet van mijzelf dat ik geen Fok! doe, als er niemand op mijn taken wijst, een docent bedoel ik dus.

Aan de andere kant valt het ook wel weer mee. Op het moment loop ik stage, terwijl dat eigenlijk helemaal niet mag, vanwege niet behaalde studiepunten. Niemand die zich daarom druk maakt. Je wordt dus ook weer best vrij gelaten.

Ik heb verder niks te maken met de structuur van bachelor of master (vrijgezel of meester? ). Ik mag mijzelf wel bachelor of Communications noemen als ik ben afgestudeerd.

Maar om nou vrijgezel te worden na een studie te hebben afgerond......? Ik weet het niet hoor......Ik blijf wel vrijgezel totdat ik klaar ben
Met citaat reageren
Oud 17-12-2003, 09:39
Dr. Oetker
Avatar van Dr. Oetker
Dr. Oetker is offline
Citaat:
Ieke schreef op 16-12-2003 @ 23:17:
Wat studeer je dan als ik vragen mag? Bij ons het het niveau wel goed, soms misschien juist een beetje aan de hoge kant. (studeert biologie aan de kun)
bestuurskunde
__________________
De man die bakt
Met citaat reageren
Oud 17-12-2003, 17:46
NN
NN is offline
Citaat:
Donnie schreef op 17-12-2003 @ 09:33:
INHOLLAND Diemen is waar ik studeer. Derdejaars Communicatie Media & Design, oftewel, Creatief.

Het min of meer schoolse gedrag van medewerkers op een HBO-instelling ervaar ik toch als redelijk prettig. Ik weet van mijzelf dat ik geen Fok! doe, als er niemand op mijn taken wijst, een docent bedoel ik dus.

Aan de andere kant valt het ook wel weer mee. Op het moment loop ik stage, terwijl dat eigenlijk helemaal niet mag, vanwege niet behaalde studiepunten. Niemand die zich daarom druk maakt. Je wordt dus ook weer best vrij gelaten.

Ik heb verder niks te maken met de structuur van bachelor of master (vrijgezel of meester? ). Ik mag mijzelf wel bachelor of Communications noemen als ik ben afgestudeerd.

Maar om nou vrijgezel te worden na een studie te hebben afgerond......? Ik weet het niet hoor......Ik blijf wel vrijgezel totdat ik klaar ben
Beste Donnie,

Ik ben enkel geïnteresseerd in de ervaringen van mensen die een opleiding volgen aan een uni. Dat heb HBO schools is, is al wel bekend en zodoende niet erg interessant om over te schrijven.
Met citaat reageren
Oud 17-12-2003, 17:51
NN
NN is offline
Citaat:
martijn1985 schreef op 16-12-2003 @ 17:49:
Het is volgens mij geen 'normale standaard'. Er zijn hier (groningen) genoeg faculteiten (of opleidingen, dat weet ik niet) die dat niet doen.
Voor zover ik weet is in Groningen het standaard dat er wel een kwartiertje geldt, alleen bij medisch niet dacht ik.
Met citaat reageren
Oud 17-12-2003, 17:53
NN
NN is offline
Verder nog even weer een tussentijds bedankje aan iedereen!

Ga zo door zou ik willen zeggen.
Met citaat reageren
Oud 17-12-2003, 21:33
Ieke
Avatar van Ieke
Ieke is offline
Citaat:
Dr. Oetker schreef op 17-12-2003 @ 10:39:
bestuurskunde
Kies dan ook een betere studie
__________________
Al is de reiziger nog zo snel, de ns vertraagt hem wel.
Met citaat reageren
Oud 17-12-2003, 22:29
Rene1984
Rene1984 is offline
Ik studeer economie aan de RuG, 2e jaar. Bij ons is vrijwel niets verplicht. Bij enkele vakken kun je aan de hand van werkcolleges cijfers krijgen die meetellen voor het tentamen. 1 keer hebben we een bonus gehad, wanneer je actief meedeed met de werkcolleges. Wel merk ik dat men toe wil naar gesprekken met studieadviseurs voor de nieuwe eerstejaars. Adviseurs die je nog nooit gezien hebt en die 50 studenten op een dag voor zo'n gesprek zien langskomen.
Met citaat reageren
Oud 18-12-2003, 13:00
Dr. Oetker
Avatar van Dr. Oetker
Dr. Oetker is offline
Citaat:
Ieke schreef op 17-12-2003 @ 22:33:
Kies dan ook een betere studie
ben ik mee bezig
__________________
De man die bakt
Met citaat reageren
Oud 20-12-2003, 17:16
MH
Avatar van MH
MH is offline
Bij Nederlands in Groningen is voor bijna alle vakken een aanwezigheidsplicht ingesteld (voor alle werkcolleges en bijna alle vakken hebben werkcolleges dus ook aanw. plicht). Zeker voor mij als ouderejaars is het irritant. Ik doe een aantal eerstejaars vakken over en moet gezellig 2 x 45 minuten bij zo'n vak met de armpjes over elkaar zitten en luisteren naar wat ik al eerder gehoord heb. Een vrijstelling was niet te krijgen, want bijna alle eerstejaarsvakken van vorig jaar zijn met de tweedejaarsvakken gefuseerd, dus moet ik dat ook overdoen. Het liefst had ik bij bijna alle vakken vrijheid gehad, want de meeste werkcolleges hebben ook nauwelijks inhoud.
Met citaat reageren
Oud 22-12-2003, 22:32
Young Grow Old
Young Grow Old is offline
eerstejaars wiskunde KUN

heb geen enkele aanwezigheidsplicht, maar veel wegblijven doe je niet als je het bij wilt houden.
Geen regeling van binnen 2 jaar propedeuse halen ed. Eigenlijk volledige vrijheid. Je kunt opdrachten inleveren voor bonuspunten en feedback als je wilt, maar hoeft niet.
Te laat komen is geen probleem, weglopen tijdens een college ook niet (ook al getuigt het van weinig respect voor de docent).
Dus kom allemaal naar mijn studie
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren

Topictools Zoek in deze topic
Zoek in deze topic:

Geavanceerd zoeken

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar

Soortgelijke topics
Forum Topic Reacties Laatste bericht
Algemene schoolzaken is HBO studeren of niet?
watervlo
71 25-11-2021 00:30
Algemene schoolzaken HBO Rechten, propedeuse moeilijk?
ceylan
40 12-12-2003 18:17


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 07:31.