Citaat:
Stofzuigerslang schreef op 10-01-2006 @ 17:37 :
Kheb informatica, en dat heb ik vorige periode geleerd enzo, dus ik snap et 
Maar beschadigt dat de schijf?
|
'De schijf' als integraal component wel natuurlijk. 'De schijf' in de zin van de platters met magnetisch geladen partikels erop waarschijnlijk niet. Veruit de meeste defecten treden op in het actuatorsysteem, hetzij de arm (kop kapot > sector read/write errors), hetzij in de actuatormagneet zelf (ongeveer dezelfde problemen).
Maar natuurlijk kunnen ook andere dingen kapot gaan. Door schokken en stoten bijv. kunnen de koppen contact maken met het oppervlak (alhoewel je hem dan wel echt uit alle macht op de grond moet smijten denk ik). Daar kan vervolgens een onregelmatigheidje ontstaat waardoor de kop de schijf blijft raken zodat er wel degelijk een slijtspoor op de platter komt, maar voor die tijd is je kop allang naar de klote.
Ook warmte kan een grote rol spelen, en door warmte kan werkelijk alles kapot gaan: bij topmodellen uit een serie, die meestal drie volledige schijven hebben (of soms zelfs nog meer, zie de Hitachi Deskstar 7K400 die vijf schijven van 80 GB heeft). De asbelasting van de spindelmotor is daar veel hoger en warmte wreekt zich dan sneller: de lagers in de schijf lopen dan vast. Ook dat is tegenwoordig een stuk minder dan vroeger omdat tegenwoordig de meeste schijven FDB-'gelagerd' zijn (fluid dynamic bearings, er zitten dus geen (kogel)lagers meer in, maar een dunne film van een zeer viscose olie vult de as-schacht waardoor de motor soepel en koel draait).
Verder kan wat M@rco zegt, een kapotte printplaat, ook komen door warmte of door uitschieten met een schroevendraaier. Als je geluk hebt kun je dan, door een printplaat van exact dezelfde schijf erop te schroeven, je gegevens nog redden.