Er zit echt niet zoveel overlap tussen psychologie en antropologie hoor. In Leiden kun je trouwens wel een major psychologie/minor antropologie doen, en andersom. Daar zou je wel naar kunnen kijken.
Verder is de benaming niet zo heel relevant, het verschil tussen sociale en culturele antropologie is vooral dat het in angelsaksische gebieden sociaal is en verder cultureel. Dan heb je bij de meeste universiteiten nog ontwikkelingssociologie/ontwikkelingsstudies/sociologie der niet-westerse samenlevingen (niet aan de VU en in Utrecht). Ook daartussen is het verschil verwaarloosbaar (wel of het er wel of niet is). Wel belangrijk is dat je in Nijmegen na het eerste jaar moet kiezen tussen antropologie en ontwikkelingsstudies.
Over de baankansen: nee, die zijn niet denderend. Maar je moet het ook niet overdrijven, het is niet dat de helft van de afgestudeerden geen baan kan krijgen. Het ligt er ook aan waar je je in specialiseert en wat je in en naast je studie doet (zoals bij elke studie natuurlijk).
Over de universiteiten: tja, dat ligt er nogal aan wat jij wilt. Belangrijk is dat je in Nijmegen dus moet kiezen, dat ze in Utrecht niet de ontwikkelings/sociologiekant erbij hebben en dat het in Leiden het makkelijkst is om te combineren met een taal/cultuurstudie. Verder zijn er nog de regiospecialisaties: het is de bedoeling dat je in je master dus onderzoek gaat doen in het buitenland (veldwerk ja) en dan is het het makkelijkst om je in de jaren daarvoor al op een bepaalde regio te richten. In principe kun je bij elke universiteit alles doen (of anders vakken van een andere universiteit/studie volgen) maar Leiden richt zich vooral op Sub-Sahara Afrika en Indonesië, de UVA op Europa en Azië en Utrecht op Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
Ik ben trouwens derdejaars in Leiden en ik hoor het wel als je nog wat wilt weten