Over de werking van analoge scopes kun je normaalgezien genoeg vinden op internet (gewoon scope/oscilloscope ingeven en je krijgt genoeg schema's en uitleg die gaat van heel signaaltechnisch tot heel eenvoudig).
Toepassingen zijn er genoeg, het meest algemene is natuurlijk gewoon een tijdsafhankelijk signaal visualiseren. In de audio-visuele industrie dus bv. handig om geluidsgolven te bekijken (open een geluidsbewerkingsprogramma (bv. Audacity, Nero Sound Editor, het oude Windows Sound Recorder, ...), en je werkt eigenlijk gewoon met een soort van oscilloscoopbeeld).
In de elektriciteit is de scope zeer belangrijk, omdat je er veranderingen in signalen mee kan meten, als je bv. een voeding (denk aan een adapter voor een mp3-speler of iets dergelijks) zal niet altijd een perfect constante spanning leveren, maar die lichtjes variëren. Voor sommige toepassingen kan die variatie net te veel zijn om goed te werken (heel gevoelige chips bv.). Met een gewone voltmeter kan je die variaties natuurlijk niet opmeten, maar met een scope zie je die variaties.
Als je op school bovendien beschikt over twee functiegeneratoren en een tweekanaals-scope (eentje met twee ingangen) die XY kan uitzetten, kan je daarmee leuke dingen uitspoken. Misschien heb je al gehoord over de figuren van Lissajous? Wel, als je op het eerste kanaal een sinus uitzet en op het tweede kanaal eveneens een sinus maar met een andere frequentie, kan je op een scope figuren van Lissajous maken door die in XY te zetten (dus X is het eerste signaal, Y het tweede). In normale stand ga je steeds Y het signaal uitzetten en X de tijd. Een andere klassieke proef: het opladen en ontladen van een condensator, maar daar kan je zelf ook wel genoeg van vinden.
Verder, bij duurdere scopes (digitale scopes), kan je ook frequentieanalyse laten uitvoeren. Als je wat vetrouwd bent met muziekinstallaties, dit is gelijkaardig aan een equalizer (die versterkt/verzwakt bepaalde frequenties, met een frequency analyzer of een digitale scope met die functie, kun je zien welke frequenties in het signaal zitten). Voor geluid: of er veel bassen inzitten, of eerder hoge tonen, etc.
In ziekenhuizen gebruiken ze inderdaad een soort apparaat dat hetzelfde doet als een oscilloscoop. Weliswaar specifiek voor dat soort toepassingen, dus met de nodige aanpassingen (tellen van hartslag en dergelijke, wat op een gewone scope niet zit).
__________________
vaknar staden långsamt och jag är full igen (Kent - Columbus)
|