Registreer FAQ Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / Ontspanning / De Kantine
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 10-01-2010, 12:12
Verwijderd
Volgens mij hebben we daar allemaal best wat over te vertellen .
Dus, wat voor school was het? En hoe zag je dag/week er uit? Wat vond je daarvan? Zou je het zo weer doen? Zou je je kinderen ernaartoe sturen?
En wat voor oordelen heb je over de basisscholen van andere forumers?
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 10-01-2010, 12:16
Verwijderd
Rooms-katholieke basisschool. Goede degelijke school waarbij alle normale lessen worden gegeven er werden volgens mij veel buitenschoolse activiteiten georganiseerd en het was een hechte school volgens mij.

Ik zou mijn kinderen er zo naar toe sturen
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 12:23
Verwijderd
Ik zat op een openbare montessorischool.
Montessori houdt in:
- Je mag zelf weten welk vak je doet, als je maaar continu met iets nuttigs bezig bent (met als restrictie dat je wel elke dag minstens 1 rekenopdracht en 1 taalopdracht moest doen)
- Je werkt met opdrachtkaarten in plaats van lesboeken
- Je werkt veel met materialen, bv. in stukken verdeelde schijfjes om de breuken te leren en houten letters om te leren lezen
- Oudere/slimmere kinderen helpen de jongere/dommere kinderen, je zit dus met drie jaren in één klas

Wij begonnen op maandag altijd met kringgesprek, en dan de rest van de week maakte je de opdrachten in je schriften en die keek de juf/meester na, als je een vraag had waar andere kinderen je niet mee konden helpen legde je de vragenkaart op de hoek van je tafel en ging je iets anders doen tot de juf/meester tijd had om je te helpen. Op vrijdagmiddag hadden we atteljee (ja atelier dus eigenlijk), dan gingen we knutselen en koken enzo.
Ik vond dat prettig, want ik denk dat ik me dood zou hebben verveeld op een klassikale basisschool. Maar nu besteedde ik mijn tijd nuttig met alle extra opdrachtenkaarten en door jongere/dommere kinderen te helpen en door vooral in groep zeven en acht heeeeel veel verslagen te schrijven, vooral over dieren en over de middeleeuwen, en Engels te leren enzo, waardoor de brugklas wel weer wat saai werd want toen had ik het meeste al ooit gedaan.
Ik ben verder niet zo goed in flexibel werken, ik weet graag van te voren hoe mijn dag eruit ziet, dus ik maakte aan het begin van elke week een planning voor wat ik die week zou doen. Dat werkte prima.

Als ik kinderen zou hebben zou ik die ook naar een montessorischool sturen denk ik, of eventueel dalton of jenaplan, afhankelijk van wat er in de buurt is
Maar ik zag op school ook wel dat het niet voor iedereen werkte. Vooral voor kinderen die helemaal niet gemotiveerd waren. En hoewel het montessorisysteem ooit is ontworpen zodat alle kindjes mee zouden kunnen komen, werkte het bij ons ook niet zo goed voor kinderen die niet goed konden leren, omdat die vaak niet doorhadden wanneer ze hulp moesten vragen.

Laatst gewijzigd op 10-01-2010 om 19:11.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 12:41
Rivka
Avatar van Rivka
Rivka is offline
Op de basisschool eerst een joodse, toen een Montessori. Vond 't allebei niet echt wat. Vrije school
__________________
"The moment one gives close attention to anything, even a blade of grass, it becomes a magnificent world in itself.''-Henry Miller
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 12:49
Verwijderd
Ik zou mijn kinderen nooit naar zulke scholen sturen. Maar naar een traditionele school waar tenminste nog fatsoenlijk les wordt gegeven
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 13:00
Verwijderd
Wat een onzin, alsof er op montessorischolen enzo géén les gegeven wordt.

Ik kom maar weer met m'n pochverhaaltje waar Stefanie niet tegen kan.

Heb op het EGO-onderwijs gezeten; ErvaringsGericht Onderwijs.
Het heeft wel raakvlakken met het montessorionderwijs geloof ik.
Aan het begin van de week stond er op het bord het 'contractwerk' (vreselijk woord, I know) voor die week op het bord. Je moest zorgen dat je dat aan het einde van de week allemaal af had, maar je mocht zelf bepalen in welke volgorde. De leraar was er om vragen aan te stellen en die hield natuurlijk tussendoor ook wel eens een klassikaal uurtje om bijv. een rekenuitleg te geven. En dictees waren natuurlijk klassikaal (maar niet voor mij, want ik mocht toen een boek gaan schrijven i.p.v. dictee meedoen ) Vakken als geschiedenis en aardrijkskunde etc. werden volgens mij over het algemeen wél klassikaal gegeven. En verder hadden we veel creatieve vakken, ook klassikaal, of in 'ateliers', groepjes met kinderen uit groep 5 t/m 8, met een leraar of ouder als begeleider.
En onze leraren noemden we gewoon bij de voornaam. Niks geen gejuf of juffie of meester.
Verder waren er ook systemen waarbij kinderen die al wat verder waren de kinderen die nog wat achterliepen, hielpen.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 13:03
fizzle-fluffy
Avatar van fizzle-fluffy
fizzle-fluffy is offline
Ik heb even op een montessorischool gezeten maar het was vreselijk. Ik was een snelle leerling dus ik werd tussen oudere kinderen gezet en dat werkte helemaal niet. Ik mocht geen pauze houden voor ik mijn werk afhad en omdat ik liever tekende dan rekende zat ik vaak te eten terwijl andere kinderen aan het buitenspelen waren en daarna was er geen tijd meer om naar buiten te gaan. Tekenen werd niet gestimuleerd en de muzieklessen waren bespottelijk ('alle geluid is muziek'). Elke dag kwam ik huilend thuis. Dus toen heeft mijn moeder me van school gehaald halverwege het jaar en geprobeerd me op de vrije school te doen. Dat mocht, zelfs halverwege het jaar, omdat ik anders helemaal niet naar school zou gaan.
En de rest van mijn basisschooltijd heb ik op de vrije school gezeten. Het was een geweldige school, op het schoolplein stonden allemaal huisjes en kasteeltjes die gemetseld waren door de kinderen uit klas 4 (groep 6) en iedereen die huizenbouwperiode had metselde een speelhuisje of kasteel (soms werden ze afgebroken en kwamen er nieuwe dingen). De speelgrond was dus steeds anders. De manier van lesgeven was geweldig voor me. Ik hoefde niet tussen oudere kinderen omdat ik snel leerde, alles gebeurde klassikaal maar als ik klaar was met mijn werk mocht ik ander werk gaan doen of tekenen of lezen. Ik kreeg ook van een lieve juf een schriftje waar ik elke maand een ander werkstuk in moest maken (over poezen, over regenbogen, eentje in het engels en meer spannende dingen). Dat werkte geweldig voor me.
Ook mocht ik net als de andere kinderen eten aan het begin van de pauze en dan naar buiten, ik hoefde niet eerst mijn taken af te maken. Het gebeurde immers klassikaal en iedereen had dus op hetzelfde moment zijn taken af.
Behalve rekenen. Dat deed ik niet. Ik heb de hele basisschool lang nooit mijn rijtjes sommen gedaan. Breuken vond ik leuk en staartdelen ook, maar rijtjes sommen vond ik helemaal belachelijk.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 13:07
Verwijderd
Oké, het montessorionderwijs heeft weinig raakvlakken met het EGO-onderwijs.
Geen pauze als je je 'taken' niet af hebt 'Alle geluid is muziek' Slimme kinderen tussen oude kinderen zetten
Nèh.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 13:12
fizzle-fluffy
Avatar van fizzle-fluffy
fizzle-fluffy is offline
Gelukkig maar! Ja maar dit was volgensmij ook een bijzonder slechte montessorischool
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 13:15
Rivka
Avatar van Rivka
Rivka is offline
Volgens mij ook ja Mijne was echt heel gemiddeld en doorsnee.
__________________
"The moment one gives close attention to anything, even a blade of grass, it becomes a magnificent world in itself.''-Henry Miller
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 13:16
Verwijderd
Volgens mij zat er in Tilburg ook een hele slechte montessorischool.
Een vriendje van mij, die Tim heette, werd daar Jim genoemd, omdat er al een andere Tim in de klas zat
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 13:36
Philosophy
Avatar van Philosophy
Philosophy is offline
Ik zat op een christelijke basisschool.

Heb het heel fijn gehad, behalve groep 6. Die leraar ging als een mongool met zijn leraren om en in groep 6 ben ik maar heel weinig naar school geweest. In overleg met de directeur heb ik heel veel thuis gedaan en kwam ik eens in de week bij hem om alles te bespreken. Verder begonnen we elke dag met een bijbelverhaal en elk jaar kwamen dezelfde verhalen naar voren, maar telkens iets ingewikkelder verteld. Ook moesten we elke maandag een liedje uit het liedboek zingen per groepje waarin je zat en daarna leerde je weer een nieuwe voor de volgende dag. Elke dag oefenden we daarvoor.

Qua manier van lesgeven vond ik het heel fijn. We hadden gewoon reguliere lesmethodes met boeken. Ik was altijd een hele snelle leerling en had alles veel te snel af en toen moest ik alle plaatjes bij rekensommen in gaan kleuren of zo. Van kleins af aan heb ik een godsgruwelijk hekel aan tekenen dus ik kwam elke dag huilend thuis. Toen is mijn moeder naar school gegaan en sindsdien kreeg ik extra werk. In hogere groepen mocht ik klasgenoten helpen die moeite hadden met rekenen en taal zodra ik klaar was met mijn eigen werk.

In veel klassen hadden we ook een soort beloningssysteem. Als je je werk goed had gedaan of dat je goed geconcentreerd was, werd daar op het eind van de week wat mee gedaan. De ene keer mocht degene met de hoogste score bepalen wat we gingen doen met gymnastiek bijvoorbeeld. In de lagere groepen was dat echt een hele eer. Bovendien had elke groep zijn eigen taak binnen de school. Zo moest groep 7 de emmers legen die tijdens de pauzes buiten stonden en zij moesten ervoor zorgen dat de bel ging als het 12 uur en 3 uur was.
__________________
Ik maak je dood met een blije mus.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 13:43
Verwijderd
Citaat:
Ik zou mijn kinderen nooit naar zulke scholen sturen. Maar naar een traditionele school waar tenminste nog fatsoenlijk les wordt gegeven
Prft ik zat op zo'n traditionele school en ik heb me vooral de laatste 2 jaar doodverveeld

Nu was onze school ook echt enorm traditioneel geloof ik. Gewoon een christelijke basisschool, op zich geen probleem, standaard lesmethoden etcetera, werkte allemaal heus wel. Alleen kon ik al ruim voor groep 3 lezen, dus had ik in groep 3 vrij weinig te doen, en hadden we tegen de tijd dat we in groep 6 zaten wel alle stof zo ongeveer gehad, dus die laatste 2 jaar waren alleen maar voor de mensen die het toen nog niet snapten ofzo?

We hadden wel handenarbeid enzo, maar vanaf groep 7 kregen de meisjes handwerken en de jongens handenarbeid. Nu vond ik dat toen niet erg omdat ze bij handenarbeid alleen maar gingen figuurzagen en ik had echt een schijthekel aan figuurzagen terwijl ik met stof werken altijd wel leuk vind, maar achteraf is het natuurlijk belachelijk Maar we hadden nóóit extra dingen als koken of muziek, buitengym was altijd slagbal waarbij de kinderen zelf de groepen mochten kiezen (wie dat ooit bedacht heeft, weet ik niet, maar het is echt een hele nare populariteitstest), en ik moest regelmatig met de docenten in discussie omdat ze gewoon heel domme dingen verkondigden.

Toch was het op zich zo slecht niet, de les an sich was goed, en ik maakte bijvoorbeeld veel werkstukken en spreekbeurten met een vriendinnetje dat ook heel snel was, etc. Maar ik had zó graag op zo'n montessorischool of liever nog een vrije school gezeten, geloof ik, vooropgesteld dat het niet zo zweverig was. Ik was zo breed geïnteresseerd en die school kon daar níks mee. Zooooo saai.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 13:45
Verwijderd
Ik deed Jenaplanonderwijs. Dat lijkt erg op montessorionderwijs. Je had een weektaak, en je bepaalde zelf in welke volgorde je de opdrachten deed. Ook hier zaten 3 jaarlagen bij elkaar, waarbij het inderdaad de bedoeling was dat de wat slimmere kinderen de anderen op sleeptouw nemen. We zaten ook speciaal zo ingedeeld in tafelgroepjes, met twee uit de zesde, twee uit de zevende en twee uit de achtste groep. Meestal was op dinsdag de weektaak wel af, dus dan kon je de rest van de week je vervelen of vooruit werken. Het gevolg was dat ik in groep zes alle taal- en rekenboeken al uit had, waardoor ik niets meer kon doen. Ik heb het laatste jaar van de basisschool vooral Trivial Pursuit gespeeld op de gang.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 13:46
Verwijderd
In groep 3 moest ik in groep 4 meedoen met lezen, en toen vond ik het nog makkelijk. Vanaf groep 6 kreeg ik aparte boekjes voor rekenen, terwijl ik daar helemaal niet uitzonderlijk goed in was ofzo. Ik heb nooit in die boekjes gewerkt, ik keek er even naar en pakte dan het nakijkboekje. Oja het was een katholieke school ook. In groep 5 moesten we bidden 's ochtends, maar ik deed nooit mee want dat vond ik stom.
Verder was er niet overdreven veel mis met die school.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 14:12
Miekje*
Avatar van Miekje*
Miekje* is offline
Ik zat op een christelijke basisschool.

In groep drie bleek dat ik een uitzonderlijk goede lezer was en ik kon goed meekomen met alles, alleen bij rekenen was ik iets ondergemiddeld. Groep drie was mijn lievelingsjaar, want toen hadden we en hele lieve juf die een echte duizendpoot was en iedereen afzonderlijk kon helpen.

Vanaf groep vier werkten we met een dagprogramma dat op het bord hing. Dat waren bordjes met verschillende vakken die onder elkaar werden gehangen, en 's ochtends was dat meestal bijbelverhaal-rekenen-pauze-taal-lezen-naar huis. 's Middags waren er vooral vakken aan de beurt zoals aardrijkskunde, geschiedenis, tekenen, muziek of handwerk.

Vanaf groep zes kreeg je handwerken in het handenarbeid-lokaal, waar het naar klei en hout rook. De ene week zat je bij de juf, waarbij je van vilt figuurtjes maakte of je leerde naaien of borduren. De andere week zat je bij de meester, bij wie je een piratenboot timmerde of van blik figuren soldeerde of figuurzaagde, of je maakte beeldjes van speksteen.

Onze klas werd vanaf groep 6 ingedeeld in groepen, groep A, B en C. Groep A liep het meest voorop en waren het slimst, groep B was gemiddeld en groep C waren de wat dommere kinderen.

Gymmen deden we in de sporthal bij ons op dorp, waar je naartoe moest lopen vanaf school. De kinderen van de openbare basisschool waren altijd jaloers op ons omdat zij in een schoolzaaltje moesten gymmen. Voor een vakantie was het altijd feest, want dan gingen we apenkooien.

Elk jaar hadden we een projectweek, waar iedere klas een apart thema voor kreeg. In groep vijf was dat 'onderwijs ten tijde van Ot en Sien'. Iedereen moest toen in ouderwetse kleren naar school komen en er werden donkerbruine vellen papier op de tafels geplakt, zodat de klas wat ouder leek. De juf deed natuurlijk ook mee en we kregen ouderwets les waarbij ze dreigend met een houten liniaal zwaaide, en met overdreven krulletters op het bord schreef.
In groep zeven hadden we het onderwerp 'VOC', waarbij we van grote piepschuimen platen een heus VOC-schip hadden gebouwd, inclusief masten en zeilen. Het ding stond midden in het lokaal en aan alle kanten was nog twee meter over om te kunnen lopen, zo groot was hij. De tafels en het bureau van de meester hadden we wegens ruimtegebrel maar op het podium van de centale hal neergezet .
__________________
Wouldn't it be great if there was a war and nobody came?
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 15:58
Verwijderd
Ik heb op een montessorischool gezeten. Goede ervaringen heb ik er niet mee; er was vooral veel gelegenheid om niks te doen en dat deed ik als kind dan ook volop (vooral in groep 7/8). We hadden van die aftekenboekjes en daar stond alles in wat je in een jaar af moest hebben; toen ik in groep 8 zat was ik nog halverwege het boekje van groep 7 herinner ik me. Daar werd weinig achteraan gezeten, zolang je maar de indruk wekte dat je bezig was. We werkten met opdrachtkaarten en daar had je verschillende van. De c-kaarten, als ik het me goed herinner, waren altijd de leuke opdrachten waarbij je bijvoorbeeld een hoorspel of dansje moest verzinnen. Uiteindelijk was ik met wat klasgenootjes bijna alleen maar daar mee bezig. Verder kreeg je geen cijfers, alleen een krulletje of een kruisje maar daar werd ook niet echt wat mee gedaan. Achteraf vind ik het een flutschool die zich er makkelijk vanaf heeft gemaakt en ik zou, als ik kinderen had, die zeker niet naar een montessorischool sturen. Misschien werkt het als je als kind heel gemotiveerd bent, maar ik was dat niet en voor mij werkte het averechts.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 16:03
Verwijderd
Citaat:
buitengym was altijd slagbal waarbij de kinderen zelf de groepen mochten kiezen (wie dat ooit bedacht heeft, weet ik niet, maar het is echt een hele nare populariteitstest)
Ooh, dat vond ik zo vreselijk. Dat zou per direct afgeschaft moeten worden. /jeugdtrauma
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 16:11
Tink*
Avatar van Tink*
Tink* is offline
Ik zat op een Rooms-Katholieke basisschool. Gelukkig maar want dat is wel de beste school in het dorp hier. Het is gewoon normaal onderwijs. Het kwam er eigenlijk op neer dat we bijna alleen maar rekenen en taal deden en bijna geen geschiedenis/biologie oid, maar dat vond ik op zich ook niet zo erg, want aan rekenen had ik nog iets en aan die andere vakken niet echt. Wat leer je nou van een opdrachtenboekje waar je de plantnaam onder de plaatjes moet zetten. Alleen ik moest wel gruwelijk veel wachten altijd want ik was altijd snel klaar en moest dan maar extra dingen gaan doen die ook te makkelijk waren.

De laatste twee jaar zat ik helemaal uit mijn neus te vreten eigenlijk. Er was zelfs een moment dat ik elke week de boeken wel een keer moest sorteren. Ik vind het een beetje jammer dat er veel aandacht werd besteed aan mensen die niet zo goed mee konden komen en weinig aan mensen die al veel verder waren. Pluspunt is wel dat ik in die tijd heel veel boeken heb gelezen, want ik mocht vaak gewoon vrij een boek gaan lezen als ik klaar was en ik had nooit huiswerk, want dat was al af in de les.

Elke vrijdagmiddag gingen we knutselen en daar keek ik altijd naar uit, wij hadden gelukkig geen meisjes en jongens gescheiden knutselen. En ik vond groep 7 ook superleuk want dat was de muziekmeester en dan gingen we extra vaak zingen en hij ging ook vaak gewoon een uur voorlezen op een dag!

Gym was altijd in de sporthal die vlak naast de school stond. En daar deden we dan vaak slagbal of peanutbal en handbal (vooral in groep 7 en 8 rond de schoolhandbaltijd). En we zaten op school gewoon in rijen en soms aan elkaar. De achterblijvers met lezen zaten met lezen vaak wel in een groepje dat extra aandacht kreeg.

Ik vind het jammer dat ik niet op een vrije school heb gezeten oid, maar dat is hier in de buurt ook gewoon niet.
__________________
Je was een glasblazer met een wolk van diamanten aan zijn mond
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 16:12
Verwijderd
Ik vond het ook niks, al was het bij ons afhankelijk van wie er mocht kiezen of je snel gekozen werd, dus het was niet zo dat sommige mensen altijd als allerlaatste gekozen werden. Maar dan nog vond ik het altijd vervelend

Oh wat ik ook heel erg vervelend vond, was dat wij op een gegeven moment niet meer vrij mochten werken als we klaar waren met de opdrachten van die dag. Dan had ik de rekensommen allemaal heel snel klaar, moest je vervolgens gewoon verder gaan werken uit het allerleiboek, tot de tijd om was. God wat heb ik een grafhekel aan het allerleiboek, nog steeds Ik vond sommen gemakkelijk, maar helemaal niet interessant, en wilde gewoon gaan lezen of tekenen maar dat mocht niet. Als íets er voor zorgt dat je langzaam gaat werken, is dat het wel.
Of nou ja, ik wilde nog steeds als eerste klaar zijn met m'n sommen (altijd wedstrijdje met een ander snel meisje dus ), maar die allerleiopdrachten leidden er bij mij toe dat ik heel creatieve verhalen begon te verzinnen met mijn gum en potlood en de mouw van mijn trui

Edit: Oh we hadden wel een aantal meesters en juffen die goed verhalen konden vertellen, bijbelverhalen en geschiedenis, en ook gewoon voorlezen, dat was wel altijd érg leuk
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 16:29
Verwijderd
Volgens mij ben ik na 20 reacties de eerste die zegt gewoon op een normale, openbare basisschool te hebben gezeten
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 16:38
Verwijderd
Citaat:
Oké, het montessorionderwijs heeft weinig raakvlakken met het EGO-onderwijs.
Geen pauze als je je 'taken' niet af hebt 'Alle geluid is muziek' Slimme kinderen tussen oude kinderen zetten
Nèh.
Dat heeft niets met het montessoriconcept te maken hoor was gewoon die ene school denk ik.
wij hadden gewoon vaste pauzetijden en zaten gewoon bij de kinderen waar we het best mee overweg konden. En muziekles kan ik me niet echt herinneren. Ja wel liedjes zingen enzo.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 16:40
Verwijderd
Citaat:
Volgens mij ben ik na 20 reacties de eerste die zegt gewoon op een normale, openbare basisschool te hebben gezeten
Qft!
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 16:44
Verwijderd
Citaat:
Volgens mij ben ik na 20 reacties de eerste die zegt gewoon op een normale, openbare basisschool te hebben gezeten
Eeuh ik!

Alleen hij was katholiek maar dat zijn 99% van de basisscholen in brabant
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 17:51
Verwijderd
Citaat:
Eeuh ik!

Alleen hij was katholiek maar dat zijn 99% van de basisscholen in brabant
Ik zat net op die ene openbare school. En ook nog op een nieuwelerenschool, maar dat was niet zo'n succes ><
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 10-01-2010, 17:55
Verwijderd
Mijn EGO-school was ook een openbare school. In Tilburg.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 18:11
Martiño
Avatar van Martiño
Martiño is offline
Ik zat op een r.k.-basisschool. Nou, ik vond het prima, goede opleiding gehad (denk ik tenminste ), de leraren stimuleerden altijd een open kijk op de wereld en het leven en we hadden veel themaweken en excursies enzo. Het r.k. stelde eigenlijk niet zoveel voor, behalve dat je kon kiezen om de godsdienstlessen te volgen als je de communie of het vormsel ging doen (anders kreeg je een andere opdracht ofzo). We kregen wel eens soort levensbeschouwing, maar dat zag ik meer als maatschappijleer, het ging meer over andere religies, ethiek en hoe vrolijk met elkaar samen te leven en niet te discrimineren en te pesten.
__________________
you're not my demographic
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 18:29
Verwijderd
Citaat:
Eeuh ik!

Alleen hij was katholiek maar dat zijn 99% van de basisscholen in brabant
Openbaar > Katholiek
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 18:31
Verwijderd
Citaat:
Openbaar > Katholiek
School om de hoek > School 5 km verderop
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 18:45
Verwijderd
Ik vond het christelijke ook altijd prima en zou het ook geen probleem vinden om mijn kinderen op een christelijke school te doen, ookal ben ik een atheist. Ik ken geen mensen die op openbare scholen hebben gezeten die evenveel weten van de bijbel als mensen die naar christelijke scholen zijn gegaan, en ik vind het toch belangrijke achtergrondinformatie voor het grootste deel van onze geschiedenis. Maar gezien het feit dat ik meer neig naar vrije school/montessorischool (als dat aanwezig is - de reden dat mijn ouders mij er nooit naartoe hebben gedaan, is het feit dat de dichtstbijzijnde montessorischool op 15 km afstand was. Dan gunden ze me liever meer speeltijd), zal dat wel niet.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 18:52
Hanneke
Avatar van Hanneke
Hanneke is offline
Ik zat tot groep 5 in Woerden op een christelijke school, we hadden wel elke maandag daar weekopening geloof ik en zongen af en toe liedjes over de bijbel, maar het was verder niet heel erg christelijk. Heel veel weet ik niet meer van deze school eigenlijk.

Daarna verhuisden we naar Alphen. Hier zat ik op een gereformeerde school, die hoorde min of meer bij de kerk ook waar we toen heen gingen. Ik was toen heel erg een adhdkindje altijd druk en vanalles vergeten enzo. In groep 7 kreeg ik een juf (die was toen LIO) die met allerlei briefjes op m'n tafel wat meer structuur probeerde te brengen. Op eentje stonden de regels en op een ander stond precies welke vakken we die dag zouden doen en daarachter moest ik en de juf allebei invullen hoe goed ik m'n best had gedaan. En als ik op een dag 8 krullen had mocht ik een sticker voor in m'n agenda Verder was ik met de meeste vakken wel redelijk snel, zolang ik het leuk vond. Met rekenen had je soms van die pagina's met heel veel rijtjes sommen. Dat was (/is) saai, en daar deed ik dan ook heel lang over. Geen idee eigenlijk wat ik mocht doen als ik klaar was, donaldduckjes lezen ofzo waarschijnlijk.


Ik ben eigenlijk wel blij dat ik op een christelijke school heb gezeten, omdat ik het wel belangrijk vind om op z'n minst wat basiskennis over het christendom te hebben. Maar de school in Alphen vond ik weer wat té christelijk, achteraf iig.
__________________
Hoi! - Soija.nl
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 19:00
Verwijderd
Alsof je op een openbare school geen basiskennis over het christendom zou krijgen
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 19:06
Hanneke
Avatar van Hanneke
Hanneke is offline
Citaat:
Alsof je op een openbare school geen basiskennis over het christendom zou krijgen
Nja, ik ken genoeg mensen die nog maar net weten dat met Kerst gevierd wordt dat Jezus geboren werd en met Pasen het al niet meer weten. Ik neem aan dat dat soort dingen op een basisschool je verteld moet worden.

Edit: maar dat terzijde, ik heb een vrij uitgebreide kennis over het christendom. Ik vind heus niet dat iedereen dat hoort te weten, maar ik ben wel blij dat ik dat weet.
__________________
Hoi! - Soija.nl
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 19:09
Balance
Avatar van Balance
Balance is offline
Ik zat op een katholieke basisschool. Het was op zich wel een fijne school, de sfeer was er erg goed. Er was een hele gezellige aula waar veel in werd gedaan. Alle lokalen waren om de aula heen gebouwd (wel met een gang er tussen, dus geen geluidsoverlast), waardoor je allemaal wel verbonden was.
De opbouw van de dag was wel zoals zo'n beetje elke gewone basisschool dat doet. Beginnen met het doornemen van de vorige dag/dagen (in de hogere klassen wat minder kring en wat meer gezamenlijk nieuws doornemen enzo), dan klassikale uitleg en vervolgens je werk moeten maken.
Het Christelijke karakter van de school was wel goed merkbaar. Wij moesten 2 keer per dag bidden en t/m groep 4 kwam de pastoor maandelijks langs. Verder hadden we catechese lessen. Men stond wel open voor als je niet Christelijk was. Je hoefde dan niet te bidden als je maar respect toonde voor wie het wel deed. Wat ik wel jammer vind is dat er geen aandacht is besteed aan andere geloven.

Ondanks dat ik het qua sfeer een fijne school vond, was de opbouw voor mij waardeloos. Ik liep voor op de rest van mijn klasgenoten, maar was sociaal-emotioneel niet klaar om een klas over te slaan. Het gevolg was echter dat ik totaal niet uitgedaagd werd in de klas waar ik zat, men stond namelijk niet open voor het aanpassen van mijn lesmateriaal (op 1 leraar na). Ik herken veel van wat Morgan en Tink* beschrijven: alleen maar aandacht voor de zwakkere kinderen en voor je gevoel bestraft worden met extra werk, omdat je je taak te snel af hebt. Verder kreeg ik veel op mijn kop, omdat ik ging zitten kletsen en klieren, enkel uit verveling. Ik geloof zelf best in dit onderwijssysteem, maar voor mij zou een Montessori school veel beter zijn geweest.
__________________
Ik ga links want ik moet rechts. En we gaan nog niet naar huis.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 19:11
marrel
Avatar van marrel
marrel is offline
Ik heb op een katholieke basisschool gezeten. Voornamelijk ook omdat het de enige school was in ons dorp Het was ook niet mega christelijk maar naja met kerst werd het kerstverhaal verteld en de school gaf nog tijd voor hetdoen van de communivoorbereidingen enzo. Maar geloof dat dat tegenwoordig allemaal al niet meer is. Verder was het een prima school. Ik heb weinig ervaring met vrijere scholen en daarom zou dat niet echt mijn voorkeur hebben.
__________________
Bij gebrek aan beter, een .
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 19:15
Verwijderd
Citaat:
Nja, ik ken genoeg mensen die nog maar net weten dat met Kerst gevierd wordt dat Jezus geboren werd en met Pasen het al niet meer weten. Ik neem aan dat dat soort dingen op een basisschool je verteld moet worden.

Edit: maar dat terzijde, ik heb een vrij uitgebreide kennis over het christendom. Ik vind heus niet dat iedereen dat hoort te weten, maar ik ben wel blij dat ik dat weet.
Ik ben vooral blij dat ik daarnaast ook een boel weet over andere godsdiensten.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 19:18
Verwijderd
Citaat:
Ik ben vooral blij dat ik daarnaast ook een boel weet over andere godsdiensten.
Dat leer je op een christelijke school ook wel, maar gemiddeld genomen kennen mensen die op christelijke scholen zaten het grootste deel van de verhalen wel, in tegenstelling tot de meeste mensen die op openbare scholen zaten (en niet christelijk zijn opgevoed natuurlijk). Da's heel wat meer dan basiskennis en die vind ik vrij waardevol, maar dat geldt niet voor iedereen natuurlijk.

Nu schijnt dat ze op katholieke scholen vrijwel niks met het geloof doen, maar dat zou ik niet weten. Op de protestantse die ik ken, heb je elke dag bijbelverhaal enzo.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 19:23
Geel
Avatar van Geel
Geel is offline
Ik heb eerst op een school gezeten voor asielzoekers, waardeloze opbouw, dagplanning en lesmateriaal. Pas in groep 6 zat ik op een 'normale' school. Het was een openbare basisschool en het was bijna een privé school. Het hoogtepunt voor de school was ergens in de jaren zestig toen ze meer dan 60 leerlingen hadden. Toen ik er op zat waren er altijd minder dan 50 leerlingen. En dat was erg fijn. Zo had de leraar veel tijd om elk kind genoeg aandacht te geven.

De lessen waren standaard maar wel erg uitgebreid. We hadden alle vakken; biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, engels en natuurlijk de 'gewone' vakken (taal, rekenen, spelling e.d.). De lesmethodes waren soms saai en er was weinig tijd om vooruit te werken. Maar dat was niet zo erg omdat de dag erg goed gevuld werd met op de juiste momenten een onderbreking in de vorm van zingen, knutselen of zelfs een half uurtje spelletjes spelen.

Ik heb er een goede tijd gehad.
__________________
Ik klop op de deur van de steen. / 'Ik ben het, doe open.' // 'Ik heb geen deur,' zegt de steen.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 19:44
Uice
Avatar van Uice
Uice is offline
Citaat:
Ik zou mijn kinderen nooit naar zulke scholen sturen. Maar naar een traditionele school waar tenminste nog fatsoenlijk les wordt gegeven
Op Montessorischolen wordt ook gewoon les gegeven, alleen is er ook veel tijd waarin kinderen zelf bepalen wat ze gaan doen. Dit schept de mogelijkheid te werken aan vakken waarin je minder goed bent en leert je prioriteiten te stellen; prima zaak lijkt me.

Zelf heb ik op een openbare basisschool gezeten. Best goed te doen.
__________________
That's what happens when you look, lady. Now you're a salt pillar, and all the deer are gonna lick ya.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 20:38
Verwijderd
Ja wij hadden Engels min of meer klassikaal in groepjes. En lezen in groep drie was ook klassikaal. En gym natuurlijk. En toen ik in groep 6-8 Maarten had als leraar vroegen we af en toe als klas of hij iets over geschiedenis wou vertellen, want dat kon hij heel goed.
Maar de meeste 'les' kreeg je gewoon in 1-op-1 uitleg aan de hand van dingen die je niet begreep.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 20:48
Sherlock
Avatar van Sherlock
Sherlock is offline
Op een openbare niet veel speciaals
__________________
Yoloswag 420
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 20:49
Verwijderd
Vrije School, prima te doen. Het werd alleen vervelend in groep 8 en 9, toen ik steeds vaker de leraar kon betrappen op fouten of gewoonweg meer wist dan hij. Ik was na de basisschool ook echt toen aan meer ''harde kennis'' dus ik ben naar een gewoon gymnasium gegaan.
Met citaat reageren
Oud 10-01-2010, 21:30
Verwijderd
Citaat:
Ik zat gewoon op een normale, openbare basisschool
Met citaat reageren
Oud 11-01-2010, 12:26
Martiño
Avatar van Martiño
Martiño is offline
Ohja, groep 9. Dat vond ik altijd zo zielig voor die kinderen die naar de vrije school moesten. En ook zielig omdat ze de halve stad doormoesten ofzo (of waar die school ook was), terwijl er een prima school om de hoek zat.
__________________
you're not my demographic
Met citaat reageren
Oud 11-01-2010, 12:31
Verwijderd
Ik vond de christelijke kinderen zielig, omdat ik het christendom eng vond.
Met citaat reageren
Oud 11-01-2010, 12:40
Verwijderd
Ik heb ook (grotendeels) op een rooms katholieke basisschool gezeten. Volgens mij deden ze dat voor de subsidie want ik heb nog nooit moeten bidden of uit de bijbel moeten lezen. Ieder jaar vraag ik me ook alweer af wat hemelvaartsdag betekent, maar goed. Ik heb een keer een project op de vrije school gedaan en die kinderen zijn allemaal nog zo lief en braaf als ze naar de middelbare school gaan. Het viel ook echt op dat ze bepaalde makkelijke feitjes niet wisten maar wel alles konden vertellen over mythologie. Ik ben dan toch wel blij dat mijn ouders voor 'regulier' onderwijs hebben gekozen. De sociale dynamiek zal ongetwijfeld iets harder zijn maar ook dat is juist een goede les.
Met citaat reageren
Oud 11-01-2010, 12:49
Rationeel
Rationeel is offline
ik heb op een 'zwarte' openbare basisschool gezeten. echt zeer aan te raden, want alle hoodgangsters waren mijn matties, dus ik hoefde nooit bang te zijn als ik door een donker steegje liep

ik heb persoonlijk geen ervaring met vrije scholen of montessori-onderwijs, maar ik zou mijn kinderen eerder naar een 'gewone' school sturen. denk ik.
Met citaat reageren
Oud 11-01-2010, 12:51
Martiño
Avatar van Martiño
Martiño is offline
Citaat:
Ik vond de christelijke kinderen zielig, omdat ik het christendom eng vond.
Zoals ik al zei was er van het christendom weinig te merken op mijn school, tenzij je er voor koos om de communie of het vormsel te doen.
__________________
you're not my demographic
Met citaat reageren
Oud 11-01-2010, 12:55
Verwijderd
Citaat:
Zoals ik al zei was er van het christendom weinig te merken op mijn school, tenzij je er voor koos om de communie of het vormsel te doen.
Jawel, maar dat wist ik niet in groep zes . Ik nam aan dat die kinderen daar werden opgeleid tot geheim agenten van het vaticaan o.i.d.
Met citaat reageren
Oud 11-01-2010, 14:35
Verwijderd
Ik zat tot halverwege groep vijf op een school 'met de bijbel', omdat er geen openbare in de buurt zat. We moesten elke dag bidden, dus het Onze Vader zit er wel ingestampt, en hadden ook een godsdienstboekje, waarin ik niet naliet zo vaak mogelijk bij de opdrachten te vermelden dat ik niet geloofde. Ook schreef ik altijd je zus ipv jezus, want dat vond ik heel grappig.
Toen verhuisden we en ging ik naar een openbare basisschool. Daar heb ik weinig bijzonders over te melden. In groep 7 mocht ik de lessen van groep 8 volgen (7 en 8 zaten in hetzelfde lokaal), en in groep 8 kreeg ik extra opdrachten, die ik met plezier maakte ;nerd: Dat was wel goed dus, maar qua sfeer en sociale omgang was het niet echt denderend.

Ik weet nog niet waar ik mijn toekomstige kinderen op school doe, daar verdiep ik me tzt wel in. Iig niet naar een school op religieuze grondslag, want dat staat me toch wat tegen.
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar

Soortgelijke topics
Forum Topic Reacties Laatste bericht
De Kantine Verkloot mn Quote #6
flyaway
500 16-03-2006 19:57
Algemene schoolzaken Op wat voor basisschool heb jij gezeten??
koelieboelie
121 30-09-2005 22:50
Algemene schoolzaken [Enquête]Basisschool en voortgezet onderwijs
Balance
57 08-01-2004 14:28


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 02:41.