Jammer genoeg hebben de aanslagen van 11 september de democraten in Amerika bijn ade mond gesnoerd. Bush en zijn republikeinse fanclub hebben daar handig op ingespeeld door het nationalisme nog eens te versterken. Uitspraken als: 'God bless America" zijn daar een goed voorbeeld van.
Nu Bush zijn macht in de VS ongekend is, kan hij zonder veel kritiek van binnenuit een discutabel buitenlands beleid voeren. Erg veel tegenstand heeft hij, mede door de aanslagen, ook niet gekregen uit het buitenland. Tot voorkort.
Het begon met een kleine ruzie over het ICC. Klein, omdat het vooral Nederland was die verbolgen reageerde op de eis van de VS om geen Amerikaans staatsburgers terecht te laten staan in Den Haag. Veel landen, waaronder Europese, waren bereid over zo'n regeling te praen. Vervolgens stuurde de VS naar heel veel landen een bilateraal verdragsvoorstel, waarin de veiligheid voor Amerikanen wat betreft het ICC gewaarborgd zou zijn. Een aantal landen hebben zo'n verdrag al ondertekend, en een aantal staan op het punt dat te doen. Waaronder Engeland, Spanje en Italie. Het is echter de vraag of dit veel zin heeft gezien het feit dat Nederland dit verdrag niet tekent. En Nederland is het land waar het ICC gevestigd is. Als de groep landen die een bilateraal verdrag sluit met de VS relatief klein blijft, zullen een groot deel van de Amerikaanse criminelen toch in Den Haag terecht komen.
Daarnaast is er natuurlijk nog de kans dat de VS die gevangenen dan, desnoods met grof geweld, komen bevrijden. Wat voor internationale gevolgen zo'n actie zal hebben is dan natuurlijk nog maar de vraag.
En nu stuit de VS op nog veel meer buitenlandse tegenstand inzake de kwestie Irak. De VS willen nu, nadat hun plannen voor een eenzijdige Amerikaanse aanval op Irak op zeer veel tegenwind stuitten, via de V-raad een nieuwe resolutie afsluiten. Een veel strengere en vooral kwaadaardige resolutie dan op dit moment actief is. Eerst stuitte ook dit plan op veel tegenstand, maar na het verschijnen van een Brits rapport over het wapenarsenaal van Saddam Hussein hebben landen als Rusland en China gezegd 'te willen praten' over zo'n nieuwe resolutie. Het enige permanente V-raad lid dat tot nu toe heeft gezegd ook niet akkoord te gaan met deze nieuwe resolutie is Frankrijk. En daar zal het waarschijnlijk ook bij blijven.
Dit soort voorbeelden maken duidelijk dat de macht van Bush, ook in Europa, ongekend is. Ook al stuit hij eerst op tegenstand, later trekken veel landen bij naar de kant van Amerika.
Het is echter de vraag of Bush zijn macht goed gebruikt door zulke rigoreuze maatregelen te eisen m.b.t. Irak. Een aanval zou zeer waarschijnlijk Bin Laden in de hand werken. Het fundamentalisme zal aan aanhang winnen en het anti-amerikanisme zal zich nog verder uitbreiden.
Verder is het probleem van Bush dat hij nu niet meer terug kan. Misschien dat enkel wapeninspecties geen gezichtsverlies voor hem betekenen, maar als zelfs dat niet gebeurt komt zijn geloofwaardigheid natuurlijk in het geding.
Het komt erop neer dat op korte termijn Bush meer voordelen heeft van 11 september, maar dat als het zo door gaat Bin Laden de uiteindelijke winnaar wordt.
PS. Die foto maakt weer eens duidelijk dat Bush een Amerikaan in hart en nieren is...