Nee, gaviscon is een antacidum, dwz. het neutraliseert het maagzuur, zonder dat het de productie ervan beïnvloedt. H2 antagonisten (histamine-2-receptor antagonisten) doen dat wel (net als protonpompremmers). Maagzuur wordt geproduceerd in de zogeheten pariëtale cellen van de maagwand; de belangrijkste stimulator hiervoor is histamine. Histamine komt op zijn beurt weer vrij uit een ander soort cellen (EC cellen), in respons op bijvoorbeeld rek van de maagwand, de aanwezigheid van eiwitten in de maag, maar ook de geur/aanblik van eten. Als histamine vrijkomt, bindt het aan de H2-receptor op de pariëtale cel, die dan maagzuur zal gaan produceren. H2-antagonisten binden aan de H2-receptor, waardoor ze die blokkeren voor histamine en de cel dus minder maagzuur afgeeft. De maagzuurproductie valt niet helemaal weg, want er zijn ook andere stoffen (zoals acetylcholine en gastrine) die dat kunnen stimuleren, maar geen van hen is zo sterk als histamine.
Daarnaast heb je dus ook nog protonpompremmers. De protonpompremmers zijn veel sterker dan H2 antagonisten en kennen dus ook wat meer bijwerkingen. Hun werking is eigenlijk heel simpel: ze blokkeren de protonpomp in de pariëtale cel, die verantwoordelijk is voor de uitscheiding van het maagzuur.
Je kan ook nog even hier kijken:
http://en.wikipedia.org/wiki/Parietal_cells, of gewoon even googelen/naar de bieb gaan en een fysiologie boek halen. Succes