PvdA en VVD positief over km-heffing
den haag - Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat wil vanaf 2007 geleidelijk een kilometerheffing invoeren. Tegelijkertijd wil ze de automobilist iets teruggeven door eveneens geleidelijk de BPM (de aanschafbelasting op auto's) en de wegenbelasting af te schaffen. VVD en PvdA reageren positief op de plannen.
De komende jaren wil de minister 33 nieuwe spitsstroken aan laten leggen. Die maatregel moet er toe leiden dat al vóór 2007 de files in het land een stuk minder lang, zo meldde ze zaterdag in het AD.
Het standpunt van Peijs is opmerkelijk omdat haar partij het CDA vorig jaar april in de Tweede Kamer samen met de VVD nog een plan van toenmalig minister Netelenbos (PvdA) voor de kilometerheffing tegenhield.
De Tweede-Kamerfractie van het CDA is nog steeds tegen een kilometerheffing en wijst de plannen van Peijs faliekant af. VVD en PvdA reageren positiever. Zij vinden dat Peijs ''de goede richting inslaat''. VVD-Kamerlid Hofstra is het zeer eens met het afschaffen van de BPM en de wegenbelasting maar noemt de invoering van de kilometerheffing per 2007 te snel. De LPF is tegen invoering van de heffing omdat deze vooral ten koste van de minder kapitaalkrachtige automobilisten zou gaan.
Tolwegen
Tolwegen zijn voor de minister een ander deel van de toekomst. Nog deze kabinetsperiode wil ze beginnen met de aanleg van de A4 Midden-Delfland, tussen Rotterdam en Delft. Dit moet een doorgaande tolweg zijn met weinig afslagen.
Belangrijkste tegemoetkoming in de kosten voor de automobilist is de afschaffing van de aankoopbelasting BPM. Peijs wil de BPM en wegenbelasting in stappen afbouwen. ''Anders raak je een tweedehands auto aan de straatstenen niet kwijt. Een nieuwe auto is dan goedkoper dan een gebruikte.'' (ANP)
ANWB
De ANWB verwerpt de plannen van Peijs. ''Met het invoeren van een platte kilometerheffing, haal je het rekeningrijden weer van stal. Daarmee zijn we terug bij af, want we hebben al veel eerder geconstateerd dat dat geen oplossing is voor de bestrijding van files.''
Ik vind de kilometerheffing geen juiste oplossing om mensen uit de auto te krijgen. In de eerste plaats heeft de overheid door de jaren heen constant bezuinigd op Openbaar Vervoer, waardoor dat nauwelijks nog een alternatief te noemen valt.
Ten tweede zijn vaak de afstanden die afgelegd moeten worden, dermate groot, met name voor plattelandsbewoners, dat de fiets ook geen fatsoenlijk alternatief is.
Vanuit dat oogpunt zou ik willen stellen dat de kilometerheffing op zichzelf nog niet zo'n slecht idee is, maar dat de opbrengsten daarvan direct geïnvesteerd moeten worden in relatief goedkoop openbaar stads- en streekvervoer. Zodat er een duidelijk alternatief voor de auto geboden wordt.
|