Registreer FAQ Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / School & Studie / Huiswerkvragen: Klassieke & Moderne talen
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 19-05-2002, 18:33
Rabbi Daniel
Rabbi Daniel is offline
Maria Haezebroek

DE HEDENDAAGSCHE
KOOKKUNST,

of de

Wetenschap om Lekker en Goedkoop te Eten en te Drinken.

Derde druk.

Geheel omgewerkt en met tal van recepten verrijkt

door

J. P. GROS,
Eerste Kok van wijlen Z.M. WILLEM I.

(...)

Gouda
G.B. van GOOR
1852.

----
Jazeker... een boek uit 1852 gevonden... gewoon in de kast.
Fragment:

----
22) Peulen.
Men laat die in eene platte pan met boter en zout gaar stoven, en doet er vervolgens wat boter in meel gewenteld, een weinig suiker en fijn gehakte peterselie bij. Ook kan men ze, met het water, onder toevoeging van wat zout, suiker en boter te vuur zetten en zoo wel toegedekt een paar uurtjes laten stoven.
----
Toch verrassend, hoe modern dat geschreven is... niet meer echt oud-Nederlands, maar al erg modern. Het is zo te lezen.
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 19-05-2002, 19:21
Verwijderd
Het is bijna net alsof het uit een modern kookboek komt idd.
Met citaat reageren
Oud 19-05-2002, 21:50
Verwijderd
Valt wel mee. Oud Nederlands stopt ergens rond 1750. De boeken van 1850-heden zijn echt allemaal goed te lezen. Ik vind eigenlijk al dat bijvoorbeeld het boek Gysbrecht van Aemstel redelijk te lezen is (1637) in vergelijking dan met bijvoorbeeld Lanceloet en het hert met de witte voet.
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar

Soortgelijke topics
Forum Topic Reacties Laatste bericht
Nieuws, Achtergronden & Wetenschap Turkije is wachten op EU beu!
e r t a njunior
114 26-02-2004 12:54


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 03:25.