Maria Haezebroek
DE HEDENDAAGSCHE
KOOKKUNST,
of de
Wetenschap om Lekker en Goedkoop te Eten en te Drinken.
Derde druk.
Geheel omgewerkt en met tal van recepten verrijkt
door
J. P. GROS,
Eerste Kok van wijlen Z.M. WILLEM I.
(...)
Gouda
G.B. van GOOR
1852.
----
Jazeker... een boek uit 1852 gevonden... gewoon in de kast.
Fragment:
----
22) Peulen.
Men laat die in eene platte pan met boter en zout gaar stoven, en doet er vervolgens wat boter in meel gewenteld, een weinig suiker en fijn gehakte peterselie bij. Ook kan men ze, met het water, onder toevoeging van wat zout, suiker en boter te vuur zetten en zoo wel toegedekt een paar uurtjes laten stoven.
----
Toch verrassend, hoe modern dat geschreven is... niet meer echt oud-Nederlands, maar al erg modern.

Het is zo te lezen.