Oud 24-02-2006, 10:05
Periodiek
Avatar van Periodiek
Periodiek is offline
Het viel mij op dat sommige appels aan de buitenkant 'vettig' aanvoelen. Hoe komt dat?
Heeft het te maken met de manier van opslaan in de winter?
__________________
Nobody loves no one )>-<( Your dreams merge cherry
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 24-02-2006, 10:22
Tripo
Tripo is offline
kan een laagje zijn dat wordt aangebracht om de appel te doen glimmen, staat natuurlijk mooier..
Met citaat reageren
Oud 24-02-2006, 10:28
Periodiek
Avatar van Periodiek
Periodiek is offline
Citaat:
Tripo schreef op 24-02-2006 @ 11:22 :
kan een laagje zijn dat wordt aangebracht om de appel te doen glimmen, staat natuurlijk mooier..
lijkt me sterk om er zoveel op te doen. Bovendien ziet zo'n appel er doffer uit vanwege het vet.
__________________
Nobody loves no one )>-<( Your dreams merge cherry
Met citaat reageren
Oud 24-02-2006, 11:05
Roos
Avatar van Roos
Roos is offline
Het is een soort wax om de appels te laten glimmen.

Tja dat heb ik idd ook gehoord
__________________
Ach meid, hij komt heus wel over je heen..!
Met citaat reageren
Oud 24-02-2006, 11:12
Iduna
Avatar van Iduna
Iduna is offline
Volgens mij heeft het geen andere functie dan dat het er mooier uitziet.

Citaat:
Periodiek schreef op 24-02-2006 @ 11:28 :
lijkt me sterk om er zoveel op te doen. Bovendien ziet zo'n appel er doffer uit vanwege het vet.
Als je de appel schoonwrijft glimt, is ie weer mooi.
Met citaat reageren
Oud 24-02-2006, 11:25
Periodiek
Avatar van Periodiek
Periodiek is offline
Citaat:
*Juliah* schreef op 24-02-2006 @ 12:12 :
Volgens mij heeft het geen andere functie dan dat het er mooier uitziet.



Als je de appel schoonwrijft glimt, is ie weer mooi.
hm ok dan.

Erg fris is het niet
__________________
Nobody loves no one )>-<( Your dreams merge cherry
Met citaat reageren
Oud 24-02-2006, 11:27
Verwijderd
is inderdaad een laagje was. Niet giftig, wel vies .
Met citaat reageren
Oud 24-02-2006, 11:29
Iduna
Avatar van Iduna
Iduna is offline
Citaat:
Periodiek schreef op 24-02-2006 @ 12:25 :
hm ok dan.

Erg fris is het niet
Ik schil mijn appels meestal, dus ik heb er geen last van.
Met citaat reageren
Oud 24-02-2006, 11:59
Pinksterhaas
Avatar van Pinksterhaas
Pinksterhaas is offline
Sinaasappels hebben net zo'n laagje. Maar ik geloof dat het niet gaat om het glimmen.
Met citaat reageren
Oud 24-02-2006, 16:33
koelieboelie
koelieboelie is offline
nee het is een natuurlijk laagje, dus niemand heeft het erop gedaan

<3 google

De schil van sommige appels voelt vettig aan. Waarom?

De tijd dat appels er alleen direct na de oogst fris en vers uitzagen en er voor de rest van het jaar alleen maar gerimpelde appeltjes van de bewaarzolder te krijgen waren, ligt al ver achter ons. Nu vinden de consumenten het hele jaar door mooie, sappige en knapperige appels in de winkelrekken.
Ze vinden het zelfs normaal en stellen steeds hogere kwaliteitseisen.
Consumenten halen één of meerdere keren per week verse producten in huis en zijn niet meer vertrouwd met de natuurlijke fenomenen die optreden bij een meer langdurige bewaring van appels. Een voorbeeld hiervan is het vettig aanvoelen van de schil van sommige appels. Velen denken dat dit het gevolg is van het gebruik van grote hoeveelheden pesticiden of menen dat deze laag door de producenten wordt aangebracht om de appels te beschermen tegen uitdroging en ze meer te doen blinken. Het vettig worden van de schil is nochtans een natuurlijk proces. Hoe en waarom ontstaat deze vettige laag en waarom vinden we dit bij de ene appel wel en bij de andere veel minder of niet?

Een natuurlijke beschermlaag
Groenten en fruit zijn zoals de meeste planten bedekt met een natuurlijke waslaag die hen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf, zoals regen, wind en schade door de groei van bacteriën of schimmels. Tijdens de bewaring vertraagt deze waslaag tevens de ademhaling van de plant en het hiermee gepaard gaande vocht-, structuur- en gewichtsverlies. Als de waslaag met oplosmiddelen wordt verwijderd, verliest de appel op één dag tijd een tiende van zijn gewicht aan vocht. De appel zal eveneens sneller bruinkleuren door oxidatie. De waslaag is dus belangrijk voor het kwaliteitsbehoud van de appel.
De waslaag bestaat uit een mengsel van niet-wateroplosbare verbindingen zoals lange koolwaterstoffen (alkanen) en hogere alcoholen. De dikte van de waslaag en haar specifieke chemische samenstelling is afhankelijk van de cultivar van de appel.



Veranderingen tijdens de rijping
Elstar

Bij jonge appels is de waslaag nog dun en hard en vertoont ze onder de microscoop kleine barstjes. Naarmate de rijping vordert, scheidt de schil een stof af die de was vloeibaarder maakt. De barstjes in de waslaag vloeien dicht en het oppervlak van de appel begint er vettig uit te zien.
De mate waarin dit gebeurt is afhankelijk van de chemische samenstelling van de waslaag en dus van de cultivar. De waslaag van de Jonagoldappel bijvoorbeeld is oorspronkelijk vrij dun maar vervloeit tijdens de rijping gemakkelijk. Hierdoor krijgt de appel een meer vettige schil, vooral op de rode (rijpere) delen, maar is ze bijzonder geschikt om gedurende langere periodes te bewaren. De waslaag van bijvoorbeeld de Elstarappel vervloeit niet. De barstjes blijven aanwezig waardoor de appel meer vocht verliest en minder geschikt is om te bewaren.

zie ook artikel : Versheid van voedingsprodukten



Hoe vettige schilvorming tegengaan?
Hoewel het vettig worden van de schil een natuurlijk proces is, is het vanuit het kwaliteitsoogpunt van de consument ongewenst. De teler kan een te vette schil voorkomen door de appels te plukken voor ze helemaal rijp zijn. Als de appel te rijp wordt geplukt, zal de waslaag al te veel vervloeid zijn en dus ook vettiger aanvoelen. Tijdens de bewaring moet de verdere rijping zoveel mogelijk worden vertraagd. Dit kan door de appels op te slaan in grote koelcellen bij lage temperaturen en onder gecontroleerde luchtsamenstelling met lagere zuurstofgehaltes en hogere hoeveelheden koolstofdioxide.
Vooral warmte doet de waslaag vervloeien. Appels moeten daarom ook in de winkel en thuis gekoeld worden bewaard. Appels die enkele dagen in een niet-gekoeld winkelrek of op een fruitschaal hebben gelegen vertonen vaker een meer vettige schil dan appels die koel zijn bewaard. De vettigheid kan niet met water worden weggewassen. Het proper wrijven met een droge doek is doeltreffender. Op het ogenblik dat men een appel uit de koelkast haalt, bestaat het risico dat er zich condens vormt op de appel. De appel gaat als het ware zweten. Dit heeft echter niets met vochtverlies van de appel te maken maar wordt alleen veroorzaakt door het temperatuursverschil en de luchtvochtigheid.


http://www.gezondheid.be/index.cfm?f...rt&art_id=3416
Met citaat reageren
Oud 24-02-2006, 20:03
Daantje_0705
Avatar van Daantje_0705
Daantje_0705 is offline
Het is natuurlijk. Ik heb vorig jaar in de pluk gezeten en dan kan je zien dat sommige appels en peren aan de boom al zo'n laagje hebben en andere niet.
__________________
~ God's own existence is the only thing whose existence God's action does not explain ~ | You are the symbol of too much thinking...
Met citaat reageren
Oud 25-02-2006, 10:25
Jolt
Avatar van Jolt
Jolt is offline
In de schil zitten wel de meeste vitamines, of jah, eigenlijk net onder de schil. Die schil je weg bij het schillen.
__________________
and as we embark on a journey in our dreams well find our true ending
Met citaat reageren
Oud 06-03-2006, 15:52
Kikkertje :D
Avatar van Kikkertje :D
Kikkertje :D is offline
maar over sinasappels en manderijnen komt wel een was-laagje...
Met citaat reageren
Oud 11-03-2006, 17:56
Badaboem
Badaboem is offline
Door de producten die ze erop spuiten vroeger was de schil het gezondste nu ni meer
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren

Topictools Zoek in deze topic
Zoek in deze topic:

Geavanceerd zoeken

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar

Soortgelijke topics
Forum Topic Reacties Laatste bericht
Lichaam & Gezondheid Heel vettig haar
Isaac Newton
13 03-12-2011 10:22
Lichaam & Gezondheid Het grote voeding- en gezondheidstopic #5
Verwijderd
342 12-08-2005 10:15
Lichaam & Gezondheid Het grote voeding en gezondheidstopic #43
Gothic
498 07-04-2005 18:31
Eten & Drinken een 'vette tax' op en 'vette hap'
LucyWillow
43 27-10-2004 16:35
Verhalen & Gedichten Supermarkt
Columara
5 18-04-2004 17:05
Lichaam & Gezondheid Het grote lijntopic #10
Snufje
390 08-05-2003 19:30


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 10:50.