bloemkool
Van alle koolsoorten is de bloemkool veruit de populairste. Naast de witte bloemkool bestaan er ook lichtgroene, donkergroene en paarse rassen. De paarse bloemkool lijkt veel op broccoli, is sneller gaar dan de witte variëteiten en heeft een mildere smaak dan de witte bloemkool. Tijdens het koken kleurt de paarse bloemkool groen.
Het witte gedeelte is omgeven door een aantal kransen van groene bladeren.
Er bestaat een speciaal keurmerk voor groenten en fruit van topkwaliteit : Flandria. Tot de Flandria-korf behoren inmiddels : de tomaten (losse en trostomaten), witloof, komkommer, aubergine, paprika, courgette, snijbonen, bloemkool, broccoli, prei, serresla, appel en peer.
Het Flandria-kwaliteitslabel wordt enkel toegekend aan groenten en fruit die aan een hele reeeks uitwendige en inwendige criteria beantwoorden. Enkele van die voorwaarden zijn : lange houdbaarheid, onberispelijke vorm, stevigheid en smaak. Daarnaast gelden er bijzondere milieu-eisen. Flandria-producten zijn milieuvriendelijk, geïntegreerd geteeld. Dit houdt in dat chemische gewasbescherming tot een minimum beperkt wordt en dat natuurlijke vijanden (insecten e.d.) worden ingezet om ziektes en plagen te voorkomen of in te dijken.
Alle voorwaarden zijn vastgelegd in een lastenboek, dat de tuinder strict moet volgen. Een externe onafhankelijke controle waarborgt dat Flandria-producten wel degelijk aan de hoge kwaliteits- en milieueisen voldoen.
Aankopen
De witte bloemkool is vanaf februari tot december verkrijgbaar. De groene bloemkool daarentegen is beschikbaar van mei tot december. Bij de aankoop moet de bloemkool een vaste structuur en een mooie witte kleur hebben. Als de bloemkool een 'wollig' uitzicht heeft, wijst dat erop dat de bloemknoppen reeds open zijn. Of de bloemkool echt vers is, kunnen we ook zien aan de buitenste bladeren die heldergroen en knapperig horen te zijn. Af te raden zijn bloemkolen met bruine vlekken.
Bewaren
Bewaar de bloemkool in een open zak (om het uitdrogen te vermijden) op een zo koel mogelijke plaats. Op een koele plaats is de kool 2 dagen houdbaar en in de koelkast ongeveer een week. Gekookte bloemkool bederft gauw. Hoe ouder de groente, hoe sterker de geur en de smaak.
Bereiding
Voor het gebruik verwijdert u de bladeren en de meest harde gedeelten van de stronk. Vervolgens wast u de kool onder stromend water. Leg de bloemkool 10 minuten met de stronk naar boven in gezouten water als er nog insecten op de kool zitten. De bloemkool kan zowel in zijn geheel als in niet al te kleine roosjes bereid worden. Veelal wordt de bloemkool eerst gekookt. Kook de kool gedurende 15 tot 20 minuten in ruim water met wat zout. Door met een vork in de stronk te prikken kan men nagaan of de groente beetgaar is. Laat de kool vervolgens uitlekken en verwerk ze volgens het gekozen recept. Bloemkool hoeft echter niet altijd gekookt te worden. Ze is ook uiterst geschikt als knapperige dipgroente.
Gezondheid
Bloemkool bevat koolhydraten en vitamine C.
Voedingswaarde per 100 g
Energie 104 kJ
25 kcal
Voedingsvezels 2,5 g
Koolhydraten 3 mg
Vetten 0,5 g
Eiwitten 2 g
Vitamine C 100 mg
__________________
Puur het feit dat jij te dom bent om het bovenstaande te begrijpen maakt het nog niet onjuist. || ~jan-e-man!~ || Ik ben een knuffel-allogtoon
|