Registreer FAQ Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / School & Studie / Huiswerkvragen: Cultuur, Maatschappij & Economie
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 10-09-2005, 10:53
Fay
Avatar van Fay
Fay is offline
hellup , ik moet voor geschiedenis een po maken over

Rol propaganda in litteraire systemen.
Het doel is systemen te vergelijken..


De vragen hierbij zijn;

1. Op welke wijze is de nationaal-sociolistische regering van Duitsland onder Adolf Hitler erin geslaagd dmv propaganda het grootste deel van de bevolking te overtuigen van haar gelijk?

2. In hoeverre maakte de regering gebruik van al onder de bevolking bestaande gevoelens?

3.Op welke wijze is de fascistische regering van italie onder Benito Mussolini erin geslaagd het grootste deel van de bevolking te overtuigen van haar gelijk?

4.In hoeverre maakte de regering gebruik van al onder de bevolking bestaande gevoelens?



Mijn opdracht is nummer 4, maar nu is het zo, ik weet niet wat ik moet doen, wat de vraag nu eigenlijk is, hoe ik het moet maken, dus... misschien kunnen jullie me helpen?
__________________
__ [[**Peanut**]]__ Op een dag wordt alles beter
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 10-09-2005, 11:05
Fay
Avatar van Fay
Fay is offline
ik heb al wat informatie verzamelt, maar ik weet niet of het te maken heeft met de bedoeling van mijn opdracht?

--------------------------------------------------------------------------------
In 1921 werden er een aantal fascisten in het Italiaanse huis van afgevaardigden gekozen, maar lang niet genoeg om te kunnen regeren. Als parlementslid keerde Mussolini zich vooral tegen de democratie.
Eind oktober 1922 voelde Mussolini zich sterk genoeg om een revolutie te ontketenen. Fascistische colonnes trokken naar de hoofdstad Rome. Deze zgn. 'Mars naar Rome' werd een succes voor Mussolini. De regering trad af en koning Victor Emanuel III van Italië benoemde Mussolini tot premier van een coalitiekabinet van fascisten, katholieken, liberalen en socialisten. Mussolini keerde zich echter spoedig tegen zijn coalitiegenoten en gooide ze één voor één uit de coalitie: de socialisten werden als eerst weggewerkt en moesten ondergronds gaan opereren, de liberalen werden uit de regering gezet, maar mochten hun zetels in het parlement behouden, mits zij de fascistische politiek zouden steunen. De katholieke partij werd het werken onmogelijk gemaakt. Een deel van haar leiders week uit naar het buitenland. De rest van de partij opereerde sindsdien eveneens ondergronds.
Sinds 1924 regeerde Mussolini met volmachten en raakte hij bekend als il Duce. De eerste ernstige crisis die het regime kreeg te verwerken was de moord op de reformistisch-socialistische leider Giacomo Matteotti. Eind juni raakte Matteotti vermist, en de publieke opinie verdacht de fascisten ervan Matteotti te hebben vermoord. Mussolini ontkende stellig iets te maken te hebben met de verdwijning. Het lichaam werd pas geruime tijd later ontdekt even buiten Rome. Matteotti bleek te zijn doodgeslagen, naar alle waarschijnlijkheid door fascisten, mogelijk met medeweten van Mussolini. Als gevolg hiervan moest Mussolini's fascistische onderminister van Binnenlandse Zaken, de welgestelde joodse financier van de partij Aldo Finzi aftreden (Mussolini bekleedde zelf het ministerschap van Binnenlandse Zaken). Uiteindelijk overleefde Mussolini de (inter)nationale storm van protest, dankzij de greep die hij op de pers had. Na enige tijd waren de meeste mensen de zaak Matteotti alweer vergeten.
Mussolini presenteerde zich steeds meer als de autoritaire dictator. Dit kwam ook tot uiting in zijn karaktereigenschappen: bravoure, show, veel gezwaai met handen, militaristische uitspraken enz. Langzaam groeide het idee dat Mussolini Italië had gered van de Bolsjewieken (communisten).
In de stad Rome is Mussolini verantwoordelijk geweest voor het afbreken van de oude buurt bij het Colosseum en heeft hij er een grote, brede weg aan laten leggen, de Via dell'Impero, later omgedoopt tot Via dei Fori Imperiali.
Mussolini trachtte met projecten de economische malaise in het land te bestrijden. Hij was hierin redelijk succesvol. Onder zijn autoritaire bewind vonden geen gewelddadige stakingen of vechtpartijen plaats, zodat de economie weer enigszins kon draaien. Hij voerde eerst een privatiseringsbeleid, dat hij later gedeeltelijk terugdraaide. Toch waren veel Italianen tevreden.
-

------------------------------------------------------------------------------
Mussolini, Benito (1883-1945), Italiaans politicus. Oprichter en leider (duce) van de Italiaanse Fascistische partij. Kreeg in 1922 een regeringsopdracht. Wist in Italië alle macht aan zich te trekken. Maakte van Italië een totalitaire staat.
-------------------------------------------------------------------------------

Zijn beleid:
De man die 21 jaar lang Italië leidde was een vreemde mengeling van kracht en zwakte, van optimisme en onzekerheid, show en bravoure. Hij was grenzeloos opportunist. Hij had geen vastomlijnde plannen: wat hem beviel of nuttig uitkwam, maakte hij zich eigen.

SOCIO-CULTUREEL: Hij was afgewisseld anti-godsdienstig, religieus en dan weer anti-, pro- en contra Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

SOCIO-POLITIEK: Hij was gek op uniformen en had een voorliefde voor pompeus militair vertoon.
Mussolini waande zich superieur aan Hitler maar liet zich door diens buitenlandse politiek op sleeptouw nemen. Daardoor moest hij aan Hitlers zijde deelnemen aan de Tweede Wereldoorlog, die weinig populair was in Italië en voor het land fataal afliep.
De expansionele drang van het fascisme droeg bij tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

SOCIO-ECONOMISCH: De dictatuur stemde de economie geheel af op de eisen van bankiers, grootgrondbezitters en multinationale bedrijven. De Italiaanse economie kende niet echt een groei. De welvaartsstaat was nooit volledig ingeburgerd geraakt.

Op politiek vlak werd ook nog enkel en alleen de fascistische partij toegelaten in Italië.
Het regime werd omgebouwd naar een controle op het hele maatschappelijke leven. Er is dus sprake van controle t.o.v. de burgerbevolking.
De fascistische partij was zeer gestructureerd en samenhangend, aangezien gewoonweg alle macht in handen was van “El Duce”, die zich hoogstens liet bijstaan door een Fascistische Raad.
Je kan zeggen dat er sprake is van nationalisme in de ideologie, vooral omdat het fascisme een ideologie had van “verdrukking” en van gecentraliseerd staatsdenken. Het bestuur was autoritair en militaristisch. Zoals bij het nationalisme doen je kwaliteiten als individueel mens er niet toe, enkel uit welke klei je getrokken bent.

De bevolking werd er echt toe gedwongen de doctrine van Mussolini te aanvaarden. De mensen die niet akkoord waren met het beleid werden onherroepelijk in de gevangenis gegooid. Hier tegenover stond dan wel dat de meeste mensen verzekerd waren van werk (in fabrieken opgericht door de staat).

--------------------------------------------------------------------------------
De op 29 juli geboren Italiaanse politicus Benito Ailcare Andrea Mussolini was erg populair tijdens de jaren 20 en 30 in Italie en ook daar buiten. Maar toen hij zonder veel succes in de tweede wereldoorlog aan de kant van Duitsland streed, nam zijn populariteit danig af en werd het zelfs als regeringsleider verstoten. Doordat Italie pas in 1870 een eenheidsstaat met een net in gevoerde parlementaire democratie ewrd was dit een zeer zwakke staat: de bestaande partijen hadden moeite met het vormen van coalities en dit leidde tot uitgebreide corruptiepraktijken, en zo kregen de Italianen een slecht beeld over de democratie. Hier speelde Mussolini goed op in. En nam goed gebruik van de ontevredenheid en angstgevoelens van de Ittaliaanse bevolking. Mussolini was het oudste kind van een smid en een onderwijzeres. Mussolini is korte tijd onderwijzer geweest maar dit beviel hem niet helemaal hij wilde wat van z'n leven maken! Uit zucht naar avontuur vertrok hij in 1902 naar Zwitserland en leerde daar enkele marxisten kennen. Na dat hij zijn dienstplicht had vervult werd hij secretaris van een Italiaanse vakverbond en gaf hij een socialistisch krantje uit. Dit veroorzaakte dat hij Zwitserland werd uitgezet. Mussolini was een turbulente, vechtlustige tevens onberekenbaar, makkelijk te beinvloeden en egocentrisch persoon. Ook zijn vrouw, waarmee hij 5 kinderen had, was hij vaak ontrouw. Nadat hij alweer twee andere banen bij bladen had versleten ging hij vechten aan het front in de eerste wereldoorlog. Na deze oorlog richtte hij een uit een aantal oudgedienden bestaande strijdgroep op. Fasci italiani di combattimento. In 1921 werd hij leider van de fascistische politieke partij en in 1922 werd hij leider van Italie. Vanaf januari 1925 leidde hij Italie als een nationalistische dictator met vele totalitaire kenmerken. Hoewel Mussolini altijd anti-kerk is geweest heeft hij toch ter wille zijn populariteit een akkoord met de kerk gesloten. De Paus erkende de staat Italie en zelf kreeg hij de macht over Vaticaanstad. Ook Mussolini had ideeen over het uitbreiden van Italie. Hij wilde weer een net zo'n grote staat als vroeger. In oktober 1935 viel hij zelfs Ethiopie aan. Het vijandscahp van de meeste Europese landen dreven hem zo in de armen van Hitler. Maar deze verstandhouding eindigde later in een ondergeschiktheid aan Hitler. Toen Hitler in augustus 1939 Polen binnenviel, was Italie nog niet op de oorlog voorbereid en het bleef tot juli 1940 neutraal. Bij weinig succesvolle expedities (eind 1940) in Griekenland en Noord-Afrika, moest Duitsland Mussolini te hulp komen. De Italianen keerden zichdaarna steeds meer van hem af en in juli 1943 werd hij na een motie van wantrouwen van de Fascistische Grote Raad door de koning ontslagen. Mussolini werd eest op het Eilandje La Maddalena en daarna op de Gran Sasso gevangen gezet. Daar werd hij tijdens een spectaculaire vliegtuigoperatie door de Duitsers bevrijd. Ze leiten hem in Noord-Italie een nieuw regime opzetten: de Republiek van van Salo of Italiaanse Sociale Republiek, die slechts een satelliet van Duitsland was. In deze periode schreef Mussolini veel en begon hij weer tot zijn vroegere socialistische ideeen terug te keren. Toen in april 1945 de Duitse capitulatie dreigde, probeerde hij samen met zijn maitresse Clara Petacci naar zwitserland te vluchten. Vlak voor de grens schoten communistische partizanen hen dood. Hun lichamen werden overgebracht naar Milaan en daar bij een benzinestation aan de voeten opgehangen.
__________________
__ [[**Peanut**]]__ Op een dag wordt alles beter
Met citaat reageren
Oud 10-09-2005, 11:27
Belgarath
Avatar van Belgarath
Belgarath is offline
Citaat:
Fay schreef op 10-09-2005 @ 11:53 :
hellup , ik moet voor geschiedenis een po maken over

Rol propaganda in litteraire systemen.
Het doel is systemen te vergelijken..


De vragen hierbij zijn;

1. Op welke wijze is de nationaal-sociolistische regering van Duitsland onder Adolf Hitler erin geslaagd dmv propaganda het grootste deel van de bevolking te overtuigen van haar gelijk?

2. In hoeverre maakte de regering gebruik van al onder de bevolking bestaande gevoelens?

3.Op welke wijze is de fascistische regering van italie onder Benito Mussolini erin geslaagd het grootste deel van de bevolking te overtuigen van haar gelijk?

4.In hoeverre maakte de regering gebruik van al onder de bevolking bestaande gevoelens?



Mijn opdracht is nummer 4, maar nu is het zo, ik weet niet wat ik moet doen, wat de vraag nu eigenlijk is, hoe ik het moet maken, dus... misschien kunnen jullie me helpen?
Het lijkt me sowieso praktisch om informatie te zoeken over de reeds bestaande gevoelens van de bevolking. Als je dat weet, kun je uitzoeken waar de regering precies op inspeelde. Ik neem aan dat ook in Italie grote werkloosheid heerste in de jaren dertig. Mussolini deed daar wat aan, dus dat maakte hem ongetwijfeld populair.
__________________
The brown rat looks questioningly at its corpse. Squeak? SQUEAK. The ghost of the rat nods sadly, and disappears down a nearby sewer.

Laatst gewijzigd op 10-09-2005 om 11:32.
Met citaat reageren
Oud 10-09-2005, 19:35
Denkie
Denkie is offline
Geschiedenis is en blijft een boekenvak.
Heb daarom eens gekeken tussen de literatuur en heb wat gevonden waar je misschien wel wat aan hebt. Heb de titel hieronder neer gezet, in de meeste grote bibliotheken is dit boek wel te vinden. Heb er meteen het SISO-nummer bij gezet, kun je direct zoeken en/of vragen aan een van die medewerkers...

* Geillustreerde geschiedenis van de propaganda in de Tweede Wereldoorlog - Anthony Rhodes - 399.7 RHOD

Suc6
Met citaat reageren
Oud 11-09-2005, 12:32
Fay
Avatar van Fay
Fay is offline
so, ik heb wat gemaakt, waar ik wel een aardig poosje aan heb gezeten, maar toch wel mijn twijfels over heb,;


In hoeverre maakte de regering gebruik van al onder de bevolking bestaande gevoelens?


Italië werd in 1870 pas een eenheidsstaat met een net ingevoerde democratie, hierdoor was Italië een zwakke staat.
De bestaande regeringspartijen die in Italië heersten hadden moeite om met elkaar een coalitie te kunnen vormen en dit leidde tot dat ze elkaar gingen bedriegen.
Zo kreeg de bevolking natuurlijk een slecht beeld over wat nou de democratie inhield.
Mussolini speelde hier goed op in en hij maakte goed gebruik van de ontevredenheid en angstgevoelens van de Italiaanse bevolking.
In 1921 werd hij leider van de fascistische politieke partij en in 1922 werd hij leider van Italie.

De bevolking van Italië in de tijd van Mussolini leek alles prima te vinden, want Mussolini maakte een einde aan de regering die er was.
Hij werkte de socialisten als een weg, daarna zette hij de liberalen uit de regering, maar ze mochten hun zetels in het parlement wel houden, als ze de fascistische politiek maar zouden steunen.
Mussolini maakte het de katholieken onmogelijk om nog te kunnen werken.

Mussolini was altijd heel erg tegen de kerk geweest, maar omdat hij natuurlijk erg populair wilde lijken, sloot hij een akkoord met de kerk.

Na 1924 had Mussolini enorme macht, en er kwam opspraak over de moord op de reformistisch-socialistische leider Giacomo Matteotti. Velen mensen dachten dat de moord gepleegd was door de fascisten en dat Mussolini hier ook weet van had. Als gevolg moest de onderminister van Binnenlandse zaken aftreden, waarna Mussolini zelf als onderminister ging werken. Hierop protesteerde de bevolking hevig, maar ze konden niets doen, want Mussolini had ook macht op de pers. Na enige tijd werd de moord vergeten.
Waarom? De bevolking kon niets doen, ze stonden machteloos, want Mussolini had te veel macht.

Citaat;
"Socialisme is bedriegerij, een comedy, een spook, chantage."


.
Promoten Italiaans fascisme


Mussolini had super veel macht, hij was een fascist, ging uit van de ongelijkwaardigheid van de mens. Het fascisme is gewelddadig en fel nationalistisch. Het is antimarxistisch en wijst de klassenstrijd af.

Hij brak de oude buurt bij het colosseum af en bouwde er een grote weg.
Mussolini probeerde met projecten de economische malaise(sombere, gedrukte stemming) in het land te bestrijden. Je ziet dus dat de bevloking niet blij was, maar ze hadden geen poot om op te staan, Mussolini had te veel macht. Alleen was hem beviel en uitkwam dat deed hij, zonder rekening te houden met de anderen.

De bevolking van Italie werd echt gedwongen om Mussolini te aanvaarden.
Als je het niet eens was met het beleid werd je zonder pardon in de gevangenis gegooid.
Maar de meeste mensen dachten er niet om tegen het beleid te zijn, want ze konden toch niet anders, want Mussolini gaf hen wel werk. En daar deden ze het dan maar voor.

Mussolini regeerde met propaganda hij was een leugenaar, en probeerde zo zichzelf hogerop te krijgen

Veel Italiaanse fascisten kregen twijfels over de vaardigheden van Mussolini. In 1940 wordt er van hem geëist dat hij aftreed. Mussolini, die dit alleen als advies zag, voelde zich niet gedwongen en bleef. De volgende dag werd hij gearresteerd.
Na de val van Mussolini vierde de bevolking feest, ze waren niet meer onder invloed.

Citaat;
"Dit is het grafschrift wat ik op mijn graftombe wil hebben: “Hier licht een van de meest intelligente dieren die ooit op deze wereld is verschenen.”"
__________________
__ [[**Peanut**]]__ Op een dag wordt alles beter
Met citaat reageren
Oud 14-09-2005, 10:40
fractuur
fractuur is offline
Citaat:
Fay schreef op 11-09-2005 @ 13:32 :
In hoeverre maakte de regering gebruik van al onder de bevolking bestaande gevoelens?


Italië werd in 1870 pas een eenheidsstaat met een net ingevoerde democratie, hierdoor was Italië een zwakke staat.
De bestaande regeringspartijen die in Italië heersten hadden moeite om met elkaar een coalitie te kunnen vormen en dit leidde tot dat ze elkaar gingen bedriegen. Welke partijen probeerden een coalitie te vormen, waar waren op dat moment de fascisten?
Zo kreeg de bevolking natuurlijk een slecht beeld over wat nou de democratie inhield.Goede conclusie
Mussolini speelde hier goed op in en hij maakte goed gebruik van de ontevredenheid en angstgevoelens van de Italiaanse bevolking.Hoe speelde hij hierop in? Propaganda? Wat voor propaganda?
In 1921 werd hij leider van de fascistische politieke partij en in 1922 werd hij leider van Italie.Hoe werd hij leider, door verkiezingen? En hoe groot was zijn macht in het parlement? Die moet aardig groot zijn geweest als hij de socialisten eruit heeft kunnen werken..

De bevolking van Italië in de tijd van Mussolini leek alles prima te vinden, want Mussolini maakte een einde aan de regering die er was.
Hij werkte de socialisten als een weg, daarna zette hij de liberalen uit de regering, maar ze mochten hun zetels in het parlement wel houden, als ze de fascistische politiek maar zouden steunen.
Mussolini maakte het de katholieken onmogelijk om nog te kunnen werken.Hoe? Deze info zou ik bij de volgende alinea trekken

Mussolini was altijd heel erg tegen de kerk geweest, maar omdat hij natuurlijk erg populair wilde lijken, sloot hij een akkoord met de kerk.Wat stond er in dat akkoord?

Na 1924 had Mussolini enorme macht, en er kwam opspraak over de moord op de reformistisch-socialistische leider Giacomo Matteotti. Velen mensen dachten dat de moord gepleegd was door de fascisten en dat Mussolini hier ook weet van had. Als gevolg moest de onderminister van Binnenlandse zaken aftreden, waarna Mussolini zelf als onderminister ging werken. Hierop protesteerde de bevolking hevig, maar ze konden niets doen, want Mussolini had ook macht op de pers. Na enige tijd werd de moord vergeten. Belangrijk voorbeeld, goed uitgewerkt. Alleen: hoe had hij de macht over de pers gekregen?
Waarom? De bevolking kon niets doen, ze stonden machteloos, want Mussolini had te veel macht.

Citaat;
"Socialisme is bedriegerij, een comedy, een spook, chantage."


.[afbeelding]
Promoten Italiaans fascisme


Mussolini had super veel macht, hij was een fascist, ging uit van de ongelijkwaardigheid van de mens. Het fascisme is gewelddadig en fel nationalistisch. Het is antimarxistisch en wijst de klassenstrijd af.Goede achtergrondinfo

Hij brak de oude buurt bij het colosseum af en bouwde er een grote weg.
Mussolini probeerde met projecten de economische malaise(sombere, gedrukte stemming) in het land te bestrijden. Je ziet dusWaarom niet? Omdat die weg werd afgebroken? Die projecten lijken mij juist in het voordeel werken. Als ik jou was zou ik dit nog een beetje uitwerken dat de bevloking niet blij was, maar ze hadden geen poot om op te staan, Mussolini had te veel macht. Alleen was hem beviel en uitkwam dat deed hij, zonder rekening te houden met de anderen.

De bevolking van Italie werd echt gedwongen om Mussolini te aanvaarden.
Als je het niet eens was met het beleid werd je zonder pardon in de gevangenis gegooid. Voorbeelden van verboden protesten?
Maar de meeste mensen dachten er niet om tegen het beleid te zijn, want ze konden toch niet anders, want Mussolini gaf hen wel werk. En daar deden ze het dan maar voor.

Mussolini regeerde met propaganda. Hij was een leugenaar, en probeerde zo zichzelf hogerop te krijgen. Voorbeelden! Bewijs! Dit mag je niet zomaar beweren. Zou ik trouwens bij het eerdere stukje over propaganda trekken.

Veel Italiaanse fascisten kregen twijfels over de vaardigheden van Mussolini. In 1940 wordt er van hem geëist dat hij aftreedt. Mussolini, die dit alleen als advies zag, voelde zich niet gedwongen en bleef. De volgende dag werd hij gearresteerd.
Na de val van Mussolini vierde de bevolking feest, ze waren niet meer onder invloed.

Citaat;
"Dit is het grafschrift wat ik op mijn graftombe wil hebben: “Hier licht een van de meest intelligente dieren die ooit op deze wereld is verschenen.”" Leuke citaten [/B]
Ik weet natuurlijk niet hoe lang het moet worden, maar hier en daar zou ik wat completer zijn met informatie. En tot welk jaar moet het lopen? Je zou evt. nog een alinea kunnen maken met daarin de regering in de WOII zonder Mussolini, Italië bleef natuurlijk bondgenoot van Duitsland. En vergeet vooral de bronvermelding niet! Geen idee hoe belangrijk dit po/ho is, maar leer jezelf maar aan dat je overal bronvermeldingen achteraan moet plakken. Levert je extra punten op. (Of vermindering van punten als je het niet hebt)
Succes nog, en ik hoop dat je er nog wat aan hebt.
__________________
.. zegt de liberaal.
Met citaat reageren
Oud 14-09-2005, 15:50
Fay
Avatar van Fay
Fay is offline
Ik weet natuurlijk niet hoe lang het moet worden, maar hier en daar zou ik wat completer zijn met informatie. En tot welk jaar moet het lopen? Je zou evt. nog een alinea kunnen maken met daarin de regering in de WOII zonder Mussolini, Italië bleef natuurlijk bondgenoot van Duitsland. En vergeet vooral de bronvermelding niet! Geen idee hoe belangrijk dit po/ho is, maar leer jezelf maar aan dat je overal bronvermeldingen achteraan moet plakken. Levert je extra punten op. (Of vermindering van punten als je het niet hebt)
Succes nog, en ik hoop dat je er nog wat aan hebt.


thanku, ik had er veel aan, ik dacht aanvankelijk eerst dat het 2 a4-tjes moest, maar nu is gebleken dat het er 4 moeten zijn.
En de bronvermelding, dat staat op een apart blaadje met alle gebruikte boeken en internet-sites... egt heel erg bedankt
__________________
__ [[**Peanut**]]__ Op een dag wordt alles beter
Met citaat reageren
Oud 14-09-2005, 16:34
fractuur
fractuur is offline
Alstu.
__________________
.. zegt de liberaal.
Met citaat reageren
Oud 19-09-2005, 10:30
Fay
Avatar van Fay
Fay is offline
In hoeverre maakte de regering gebruik van al onder de bevolking bestaande gevoelens?


Italië werd in 1870 pas een eenheidsstaat met een net ingevoerde democratie, hierdoor was Italië een zwakke staat.
De bestaande regeringspartijen die in Italië heersten hadden moeite om met elkaar een coalitie te kunnen vormen en dit leidde tot dat ze elkaar gingen bedriegen.
Zo kreeg de bevolking natuurlijk een slecht beeld over wat nou de democratie inhield.
Mussolini speelde hier goed op in en hij maakte goed gebruik van de ontevredenheid en angstgevoelens van de Italiaanse bevolking.
In 1921 werd hij leider van de fascistische politieke partij.

Eind oktober 1922 trokken duizenden mannen, gekleed in zwarte hemden richting Rome onder leiding van Mussolini was dit ‘de mars naar Rome’.
Het doel van deze mars was om de regering van Italië onder druk te zetten en de macht af te staan aan zijn fascistische partij.
De koning die op dat moment regeerde kon niet op tegen de massa die naar hem toe kwam en hij moest Mussolini wel de opdracht geven om te proberen een regering te vormen.
De koning moest wel, want hij vreesde voor zijn eigen positie en voor een burgeroorlog. (Deze koning dacht aan de bevolking, hij wilde niet dat er een burgeroorlog zou ontstaan).
In 1922 werd Mussolini leider van Italië.

Bij een stemming in Italie was de bevolking niet echt onder de indruk van Mussolini, want zijn partij kreeg maar 6% van de stemmen.
De bevolking van Italië in de tijd van Mussolini leek alles prima te vinden, ze hoopten dat hij een einde aan de chaos in het land zou maken en hij had beloofd de grote werkloosheid tegen te gaan, de ontwrichte economie. Het tekort aan levensmiddelen en grondstoffen aan te maken.
Mussolini vond zichzelf de meest geschikte persoon hiervoor.


Mussolini werd premier van een coalitiekabinet van fascisten, katholieken, liberalen en socialisten. Maar dat kabinet bleef niet lang bestaan.
Hij werkte de socialisten als eerste weg, daarna zette hij de liberalen uit de regering, maar ze mochten hun zetels in het parlement wel houden, als ze de fascistische politiek maar zouden steunen.
Mussolini maakte het de katholieken onmogelijk om nog te kunnen werken.

Mussolini was altijd heel erg tegen de kerk geweest, maar omdat hij natuurlijk erg populair wilde lijken, sloot hij een akkoord met de kerk.
----------------------------------------------------------------------------------
Dat akkoord waren de lateraanse verdragen en bestond uit drie delen;
• Een verdrag waarin de onafhankelijkheid en soevereiniteit van de Heilige Stoel werd erkend en waarin de staat Vaticaanstad werd opgericht.
• Een concordaat waarin de verhoudingen tussen de Katholieke Kerk en de staat Italië werden geregeld.
• Een financiële paragraaf, strekkende tot compensatie door de Italiaanse staat voor de Vaticaanse bezittingen die het in 1870 in beslag had genomen.
Bron; http://nl.wikipedia.org/wiki/Lateraanse_Verdragen
----------------------------------------------------------------------------------



Mussolini omringd door symbolen van macht
Hier zie je dus ook weer dat Mussolini een enorme
macht had en zo werden er dus ook foto’s van
hem gemaakt.


Na 1924 had Mussolini enorme macht, en er ontstonden geruchten over de moord op de reformistisch-socialistische leider Giacomo Matteotti. Velen mensen dachten dat de moord gepleegd was door de fascisten en dat Mussolini hier ook weet van had. Als gevolg moest de onderminister van Binnenlandse zaken aftreden, waarna Mussolini zelf als onderminister ging werken.
Hij trok dus de macht naar zich toe. Hierop protesteerde de bevolking hevig,maar ze konden niets doen. Mussolini had grote invloed op de pers, en maakte het de bevolking moeilijk op deze manier om kritiek te uiten.
Na enige tijd werd de moord vergeten.
Waarom? De bevolking kon niets doen, ze stonden machteloos, want Mussolini had te veel macht.


Citaat;
"Socialisme is bedriegerij, een comedy, een spook, chantage."




Promoten Italiaans fascisme



Mussolini had veel macht, hij was een fascist, ging uit van de ongelijkwaardigheid van de mens. Het fascisme is gewelddadig en fel nationalistisch. Het is antimarxistisch en wijst de klassenstrijd af.

Hij brak de oude buurt bij het colosseum af en bouwde er een grote weg.
Mussolini probeerde met projecten de economische malaise(sombere, gedrukte stemming) in het land te bestrijden. Er waren geen gewelddadige stakingen en ook geen vechtpartijen, dus kon de economie weer wat op gang komen. Het lijkt me niet dat de bevolking wilde dat het colosseum afgebroken zou worden, want het is een monument een belangrijk deel van Italië. De bevolking was niet blij, maar ze hadden geen poot om op te staan, ze konden niets doen en moesten alles dus maar accepteren Mussolini had te veel macht. Alleen wat hem beviel en uitkwam dat deed hij, zonder rekening te houden met de anderen.

Mussolini eiste eenheid en volgzaamheid van de bevolking
De bevolking van Italië werd gedwongen om Mussolini te aanvaarden.
De fascistische leer werd er eigenlijk met de pap ingegoten, jonge kinderen moesten het leren.
Als je het niet eens was met het beleid werd je zonder pardon in de gevangenis gegooid. Andersdenkenden konden niet zeker van hun leven zijn.
Maar de meeste mensen dachten er niet om tegen het beleid te zijn, want ze konden toch niet anders, want Mussolini gaf hen wel werk. En daar deden ze het dan maar voor.

Mussolini regeerde met propaganda hij was een leugenaar, en probeerde zo zichzelf hogerop te krijgen. Deed alleen goede dingen zoals het akkoord met de kerk om populair te worden. Op een goed mens te lijken.
Hij loog over dat hij de werkloosheid zou oplossen, te zorgen voor het tekort aan levensmiddelen, het waren allemaal leugens.

Veel Italiaanse fascisten kregen twijfels over de vaardigheden van Mussolini. In 1940 wordt er van hem geëist dat hij aftreedt. Mussolini, die dit alleen als advies zag, voelde zich niet gedwongen en bleef. De volgende dag werd hij gearresteerd.
Na de val van Mussolini vierde de bevolking feest, de bevolking was niet meer onder invloed.

Citaat;
"Dit is het grafschrift wat ik op mijn graftombe wil hebben: “Hier ligt een van de meest intelligente dieren die ooit op deze wereld is verschenen.”"



[IMG]http://http://www.*********om/library/bio/dictators/mussolini/saluto_al_duce.jpg[/IMG]



Bronvermelding;
http://proto5.thinkquest.nl/~lle0510/tq/fasc-extra.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mussolini
http://www.absofacts.com/biografie/d...nibenito.shtml
Encarta
www.google.com






Zo, ik heb het weer gewijzigd en wat bijgewerkt, en aan je tips gewerkt, hopelijk is het nu weer wat beter...
__________________
__ [[**Peanut**]]__ Op een dag wordt alles beter

Laatst gewijzigd op 20-09-2005 om 09:14.
Met citaat reageren
Oud 19-09-2005, 11:45
Belgarath
Avatar van Belgarath
Belgarath is offline
Let op je werkwoordstijden. Je gebruikt allemaal tijden door elkaar, dat leest een beetje onhandig.
__________________
The brown rat looks questioningly at its corpse. Squeak? SQUEAK. The ghost of the rat nods sadly, and disappears down a nearby sewer.
Met citaat reageren
Oud 19-09-2005, 22:05
fractuur
fractuur is offline
Dat zit inhoudelijk al een stuk beter in elkaar. Wat de tekst betreft: hier en daar zou ik de zinnen achter elkaar laten lopen (weet niet of dat je bedoeling was, maar nu lijkt het alsof je na elke zin op enter hebt gedrukt). Kijk ook even naar dit stukje:

Citaat:
Na 1924 had Mussolini enorme macht, en er ontstonden geruchten (niet iets komt in opspraak, maar iemand ) over de moord op de reformistisch-socialistische leider Giacomo Matteotti. Velen mensen dachten dat de moord gepleegd was door de fascisten en dat Mussolini hier ook weet van had. Als gevolg moest de onderminister van Binnenlandse zaken aftreden, waarna Mussolini zelf als onderminister ging werken. Hij trok dus de macht naar zich toe. Hierop protesteerde de bevolking hevig,maar ze konden niets doen. Mussolini had grote invloed op de pers, en maakte het de bevolking moeilijk op deze manier om kritiek te uiten. (conclusie trekken) Na enige tijd werd de moord vergeten.
Succes wederom, je zal nu wel bijna klaar zijn.
__________________
.. zegt de liberaal.
Met citaat reageren
Oud 19-09-2005, 22:17
Bob de Beer
Avatar van Bob de Beer
Bob de Beer is offline
Citaat:
Fay schreef op 19-09-2005 @ 11:30 :
Citaat;
"Dit is het grafschrift wat ik op mijn graftombe wil hebben: “Hier licht een van de meest intelligente dieren die ooit op deze wereld is verschenen.”
Niet licht, maar ligt
__________________
Wilde gij mijne rolneger worden?
Met citaat reageren
Oud 20-09-2005, 09:12
Fay
Avatar van Fay
Fay is offline
Citaat:
fractuur schreef op 19-09-2005 @ 23:05 :
Dat zit inhoudelijk al een stuk beter in elkaar. Wat de tekst betreft: hier en daar zou ik de zinnen achter elkaar laten lopen (weet niet of dat je bedoeling was, maar nu lijkt het alsof je na elke zin op enter hebt gedrukt). Kijk ook even naar dit stukje:



Succes wederom, je zal nu wel bijna klaar zijn.

dankjewel heel erg opnieuw, en jah, na elke zin druk ik automatisch op ente niet zo heel erg slim eigenlijk, maar heel erg bedankt, ik heb er echt heel veel aan gehad

maarre...heb ik mijn deelvraag nu wel goed beantwoord?
__________________
__ [[**Peanut**]]__ Op een dag wordt alles beter
Met citaat reageren
Oud 20-09-2005, 09:12
Fay
Avatar van Fay
Fay is offline
Citaat:
Bob de Beer schreef op 19-09-2005 @ 23:17 :
Niet licht, maar ligt
ook jij bedankt, ik heb het veranderd
__________________
__ [[**Peanut**]]__ Op een dag wordt alles beter
Met citaat reageren
Oud 20-09-2005, 20:41
fractuur
fractuur is offline
Citaat:
Fay schreef op 20-09-2005 @ 10:12 :
dankjewel heel erg opnieuw, en jah, na elke zin druk ik automatisch op ente niet zo heel erg slim eigenlijk, maar heel erg bedankt, ik heb er echt heel veel aan gehad

maarre...heb ik mijn deelvraag nu wel goed beantwoord?
Zou ik even op letten de volgende keer.

Ehm.. niet eens opgelet. Als ik jou was zou ik er nog een alinea "dus..."", "Om terug te komen op de deelvraag" of "Deze gegevens samenvattend kan ik als volgt antwoorden op de deelvraag.." En dan gewoon nog even wat gegevens (géén voorbeelden) noemen, of een korte conclusie trekken.
__________________
.. zegt de liberaal.
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar

Soortgelijke topics
Forum Topic Reacties Laatste bericht
Huiswerkvragen: Cultuur, Maatschappij & Economie [Gs] Onderwerp PO
Irrationeel
8 06-03-2008 22:54
Huiswerkvragen: Cultuur, Maatschappij & Economie PO jodenvervolging
federer
10 05-01-2008 13:10
Psychologie Het-Grote-Lucht-Je-Hart-Topic #92
rare kwast
497 04-04-2007 21:38
Huiswerkvragen: Cultuur, Maatschappij & Economie gs po hiroshima
kelly123
1 22-03-2007 20:42
Huiswerkvragen: Cultuur, Maatschappij & Economie Gs po
po
5 19-03-2007 19:41
Huiswerkvragen: Cultuur, Maatschappij & Economie [GS] Kwestie Berlijn; Berlijnse Muur
Flowerless
6 19-04-2006 21:35


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 10:08.