Daarbij heeft screening ethische nadelen.
Bij een screeningstest zijn er 4 mogelijkheden:
- je krijgt een postieve uitslag, en je hebt de ziekte wel
Dit zorgt er voor dat je de diagnose al weet vóórdat je klachten hebt. Misschien is het wel een diagnose die je helemaal niet zo gauw had willen weten. Mensen leven nu langer in de wetenschap dat ze een soa hebben, dan ze zonder je screeningsprogramma hebben gedaan. Dit heet ook wel 'lead time bias'.
- je krijgt een positieve uitslag, maar je hebt de ziekte niet
Dit zorgt er voor dat mensen gestressed raken omdat ze denken een SOA te hebben, terwijl dit overbodig is. Was de test er niet geweest, dan zouden ze deze stress niet ervaren. Ook het opsporen en waarschuwen van vroegere seksuele partners kan als erg stressvol worden ervaren. Het is zelfs mogelijk dat de patiënt nooit uitsluitsel krijgt over of de SOA nu wel of niet aanwezig is, doordat er nooit symptomen optreden maar de test positief blijft. Dan zitten ze erg lang in spanning en kunnen ze nooit helemaal gerust zijn tijdens geslachtsgemeenschap.
- je krijgt een negatieve uitslag, maar je hebt de ziekte wel
Dit zorgt er voor dat mensen onterecht gerustgesteld worden. Het is mogelijk dat ze, als ze wél symptomen krijgen, langer wachten met naar de dokter gaan voor een behandeling, omdat de screeningstest immers had gezegd dat er niets aan de hand was. Misschien zorgt de soa in de tussentijd voor blijvende schade - in elk geval zorgt hij dan gedurende langere tijd voor fysieke (en misschien wel psychosociale) ongemakken.
- je krijgt een negatieve uitslag, en je hebt de ziekte niet
Je hebt je dan wel zorgen gemaakt terwijl je op de uitslag moest wachten.
Ook kan het zijn, dat een ziekte die zich langzaam ontwikkelt, wel ruim vóórdat symptomen optreden in de test ontdekt wordt, terwijl een ziekte die zich snel ontwikkelt, misschien wel in de test ontdekt wordt maar anders twee dagen later ook wel door de patient zou worden ervaren, waardoor het geen effect heeft op de behandeling. De test is dan nuttiger voor langzaam ontwikkelende ziektes. Bij sommige ziektes is het zo, dat het beloop van een langzame ontwikkeling veel gunstiger is dan bij een snelle ontwikkeling. Dit is bijvoorbeeld het geval bij HIV.
Dit fenomeen heet ook wel 'length bias'.
Hmm trouwens, wat doet dit topic op MT? of is het voor het vak Nederlands?
Laatst gewijzigd op 12-12-2006 om 23:47.
|