Privékliniek biedt nieuwe behandeling tegen verslaving
De behandeling is niet erkend, maar de voorstanders zijn overtuigd: Prometa, een combinatie van medicijnen, voedingssupplementen en psychotherapie, helpt mensen van hun verslaving af.
Eerder berichtte Psy u al over de zogeheten Prometa-methode (lees hier: Psy, nummer 4, 2007), die mensen van hun alcohol-, cocaďne- of speedverslaving zou afhelpen. Van de behandelde patiënten zou 80% tot 90% ook maanden na de behandeling nog clean zijn. De methode wordt niet ondersteund door gedegen wetenschappelijk onderzoek. Daarom is bijzonder hoogleraar verslaving, Cor de Jong, niet overtuigd van de behandeling. Dat stelde hij in april in Psy en maandag herhaalde hij deze stelling in het programma NOVA.
Kliniek in Zeeland
Maar de Prometa-methode kent enthousiaste pleitbezorgers. In Nederland richten Björn Kouwenberg en psychotherapeut Meindert Inderwisch op dit moment een Nederlands netwerk op voor verspreiding van de methode. Ze zijn ook bezig met het opzetten van een privékliniek, waarschijnlijk in het Zeeuwse Goes. Daarmee willen zij vanaf begin volgend jaar de Nederlandse en Belgische markt gaan bedienen. Mensen die zich voor behandeling bij kliniek zullen melden, zijn zo’n 6000 euro kwijt.
Zucht verdwijnt
De behandeling is uiterst succesvol, betoogt Inderwisch. ‘Het betreft een combinatie van medicijnen, voedingssupplementen en therapie. Hét grote winstpunt hiervan is dat de zucht (“craving”) naar drank, naar cocaďne of naar speed vrijwel onmiddellijk verdwijnt na toediening van de medicijnen. Daardoor is de psychotherapie die daarop volgt ook effectiever. De methode werkt trouwens niet bij opiaten zoals heroďne.’
Cocktail
Het wondermiddel van de medicatie blijkt een cocktail van geneesmiddelen die off-label worden voorgeschreven. Hoofdbestanddeel vormt flumazenil, een benzodiazepine-antagonist. Dit middel beďnvloedt bepaalde receptoren in de hersenen (GABA-receptoren), waardoor de zucht naar het verslavende middel verdwijnt. Patiënten krijgen daarnaast gedurende enige tijd een anti-epilepticum voorgeschreven dat de werking van flumazenil moet ondersteunen. Ook krijgen ze een antihistaminicum voor de stabilisatie van onder meer het slaappatroon.
Patent
Nadat de Spaanse psycholoog Juan José Legarda de methode had ontwikkeld, verkocht hij de rechten enkele jaren geleden aan de farmaceutische firma Hythiam, die de Prometa-methode nu wereldwijd probeert te verspreiden. ‘Het harde wetenschappelijke bewijs ontbreekt nog’, erkent Leane Smith. Zij is arts en directeur van een verslavingskliniek in Dallas, Texas en licentiehouder van Hythiam. ‘Momenteel lopen er diverse dubbelblinde studies naar de effecten van Prometa. In de loop van volgend jaar worden de resultaten gepubliceerd.’ (SvD)
__________________
Just because you're paranoid doesn't mean they're not out to get you.
|