Rasmussen had niet mogen starten in Tour'
Uitgegeven: 12 november 2007 11:15
Laatst gewijzigd: 12 november 2007 13:30
UTRECHT - Michael Rasmussen had dit jaar nooit van start mogen gaan in de Ronde van Frankrijk. De commissie-Vogelzang, die de affaire rond de Deense wielrenner onderzocht, concludeert dat de directie van de Rabobank Wielerploegen genoeg informatie had om de Deen uit de Tour te houden.
ANP2
Het besluit van algemeen directeur Theo de Rooij om Rasmussen in de slotweek uit koers te halen, was volkomen terecht, het had alleen veel eerder genomen moeten worden.
De Deen heeft meermaals gelogen over zijn verblijfplaatsen. De directie, en met name De Rooij, heeft de vele signalen over Rasmussen die al voor de Tour aanwezig waren, niet op de juiste waarde geschat.
Dopingcontrole
Rasmussen was in verband met mogelijke verrassingscontroles op doping verplicht bij de wielerunie UCI precies aan te geven waar hij verbleef. Hij verzuimde dat meerdere malen (bijtijds) te doen. Terwijl hij op papier in Mexico was, verbleef hij in werkelijkheid in Italië. Volgens de commissie is het 'alleszins redelijk' om te stellen dat Rasmussen bewust een dopingcontrole heeft ontlopen.
Dekmantel
Al in april waren er verdachte aanwijzingen, toen de Raboploeg Rasmussen een e-mail stuurde over tickets voor een trainingsperiode in de Pyreneeën. Rasmussen antwoordde door te zeggen dat hij deze reis graag 'stil' wilde houden, omdat hij in die periode in Mexico hoorde te zijn. De Rooij gaf Rasmussen daarop te verstaan dat hij niet wilde meewerken aan deze dekmantel en dat Rasmussen de juiste informatie over zijn verblijfplaats moest verstrekken. "De verantwoordelijkheid hiervoor ligt compleet bij jou", mailde De Rooij de renner.
Telefoontje
Omdat de UCI De Rooij vlak voor de Tour telefonisch liet weten dat Rasmussen 'formeel' de start niet ontzegd kon worden, mocht hij in Frankrijk rijden. Volgens de commissie heeft De Rooij zich te veel verscholen achter dat telefoontje en heeft hij verzuimd om de reputatie van de sponsor en de wielerploeg mee te laten wegen.
Aanpassingen
De Rabobank gaat het rapport van de commissie-Vogelzang over de kwestie rondom Michael Rasmussen gebruiken om op korte termijn aanpassingen door te voeren in het beleid van de wielerploeg. Piet van Schijndel, lid van de raad van bestuur, meldde maandag in reactie dat hij voor eind van het jaar duidelijkheid verwacht van de directie van de wielerploeg.
Reactie Rasmussen
Michael Rasmussen reageert pas woensdag op het rapport van de commissie-Vogelzang, die de affaire rond de Deense wielrenner in de Ronde van Frankrijk heeft onderzocht. "Ik wil de tijd hebben zelf het rapport te lezen en het uitgebreid te bespreken met mijn advocaat en manager", liet hij aan het Deense persbureau Ritzau weten.
------------------------------------------------------------------------------------
Breukink wist dat Rasmussen loog
Uitgegeven: 12 november 2007 11:43
Laatst gewijzigd: 12 november 2007 11:44
UTRECHT - In het rapport van de commissie-Vogelzang krijgt het slechts korte vermeldingen, maar ploegleider Erik Breukink van de Rabobank wist dat Michael Rasmussen niet in Mexico verbleef. Breukink sprak met Rasmussen in Bergamo, terwijl de Deen op papier die dag in Mexico zou zijn.
De wielerunie UCI liet de Raboploeg voor de Tour weten dat er twijfels waren over de verblijfplaats van Rasmussen (Mexico) tussen 4 en 29 juni. Breukink, die tegen de commissie verklaarde zich het gesprek in Bergamo “te kunnen herinneren”, had volgens de commissie moeten weten dat het verhaal van de Deen niet klopte.
Bevestiging
Rasmussen verweerde zich afgelopen donderdag tijdens een persconferentie door te zeggen dat de Rabobankploeg op de hoogte was van zijn verblijf in Italië. Dat verhaal wordt door de commissie gedeeltelijk bevestigd.
De directie van de wielerploeg, naast algemeen directeur Theo de Rooij bestaande uit Breukink en ploegarts Geert Leinders, heeft nagelaten de Raad van Commissarissen van de Rabobank voor de Tour in te lichten, een vergrijp dat hen zwaar lijkt te worden aangerekend.