Hallo iedereen,
Ik zit eraan te denken om geneeskunde te gaan studeren en daarna door te leren om chirurg te worden. Maar ik zie mezelf niet mijn hele leven in Nederland werken, nog zes jaar hier studeren lijkt me al veel. Ik vroeg me dus af of je na de studie van zes jaar, dus zonder specialisatie, al aan het werk kan in het buitenland en daar dus door te leren voor chirurg (of een andere willekeurige specialisatie)?
En als je al met een Nederlands diploma geneeskunde terecht kan in het buitenland, en daar dus in een andere taal doorleert, moet je dan officieel ergens een examen afleggen of op een andere manier je taalkennis bewijzen om daar aan de slag te gaan? Is dat ook zo als je gewoon na de middelbare al aankomt in het buitenland en daar voor dokter studeert? Kun je dan ook in elk willekeurig land terecht met je buitenlandse geneeskundediploma? Of beoordelen ze in het ziekenhuis zelf of je geschikt bent om voldoende te communiceren met andere medewerkers, en is dat dan ook in elk land zo?
En vervolgens, als je dan weer terug wil naar Nederland, of een ander land dan het land waar je je hebt gespecialiseerd, kan je dan gewoon weer in een ander ziekenhuis aan het werk, ook al heb je je diploma in een ander land gehaald?
Waar het dus op neer komt, als je in een bepaald land basisarts bent, ben je dat dan overal? En als je je in een bepaald land hebt gespecialiseerd, kun je je medische beroep dan overal uitvoeren? Je moet namelijk zo lang leren voor je aan de slag gaat, en dan wil ik dus wel verzekerd zijn van een afwisselende baan.
Dat is dus een hoop wat ik me afvraag, maar ik weet niet waar ik al deze dingen moet vinden, of aan wie ik ze moet vragen, dus hoopte ik dat er hier iemand wel wat vanaf weet, of mij op weg kan helpen ze te vinden.
Alvast bedankt