Kerncentrales maken gebruik van het proces kernsplijting (is dus niet kernfusie, dat kunnen we niet, alleen in een H-bom). Dat gebeurt met U-235 (een isotoop van uranium/uraan dat lastig op aarde te vinden is). Er worden staafjes van c.a. 1,5 cm dikte gebruikt. Deze worden bekogelt met 'langzame' neutronen. Als zo'n neutron tegen zo'n U-235 kern aanknalt, valt die uiteen (ligt aan de reactie waarin) en er komen 3 nieuwe neutronen vrij die op hun beurt weer de volgende aanstoten. Met regelstaven kunnen neutronen worden geabsorbeerd (dit moet, anders, zo kun je zien met een vermenigvuldigingsfactor 3, krijg je een atoombom). Zo wordt het proces stabiel gehouden. Bij dit proces komt een enorme hoeveelheid hitte vrij. Men laat water langs de reactor stromen die water in een ander vat laat verdampen en deze damp wordt dan weer gebruikt om turbines mee aan te drijven. Die koeltorens bevatten het koelwater voor het cirquit. Daar komt waterdamp uit (zoals al iemand zei). Ja, dat is het eigenlijk, meer hoef je ook niet te weten (ik zit in VWO-6, dit hebben we net gehad).
Voordelen: het levert veel energie op, dat is echt alles. Nadelen: zeer gevaarlijk: hoge kans op ontploffingen als de beveiliging niet goed functioneert (Tsjernobyl en Three Miles Island). De afvalproducten blijven eeuwen radioactief en dus levensgevaarlijk voor mens en dier....
De gevolgen van kernenergie zijn gigantisch: sinds de ontdekking ervan zijn vooral in de wat armere landen (vooral Rusland) veel kerncentrales gebouwd met slechte beveiligingen. Het is echter niet zo eenvoudig deze landen er weer vanaf te helpen, A ze hebben geen geld, B waar halen ze tijdens de overstap hun energie vandaan?
Succes ermee!
[Dit bericht is aangepast door crcorp3 (15-03-2001).]