NIJMEGEN - Het Nijmeegs stadscentrum krijgt voor de tweede keer op rij een hogere waardering dan de binnenstad van Arnhem. Bezoekers geven Nijmegen een 7,2 op een schaal van 10. Arnhem moet het doen met een 7,0.
Met name het cultureel aanbod van de Waalstad krijgt een betere beoordeling dan dat van Arnhem. Maar ook qua netheid, veiligheid en sfeer wint Nijmegen het ruimschoots van de regionale tegenhanger aan de Rijn.
De laatste blijkt als winkelstad wel nog populairder. Met de komst van de nieuwe Marikenstraat in Nijmegen is het verschil echter minimaal geworden.
Dit zijn de uitkomsten van enquêtes onder bezoekers van beide binnensteden. De vragenlijsten zijn afgenomen op verschillende locaties in beide centra in 2002 en 2003. De steden herhalen deze onderzoeken eens in de twee jaar.
Daaruit blijkt dat Nijmegen de Gelderse hoofdstad heeft ingehaald en op een aantal punten ook is voorbijgestreefd. De binnenstad van Arnhem heeft last van een verouderde uitstraling, wat een dalende waardering tot gevolg heeft. In 1996 haalde Arnhem nog een 7.4 tegen Nijmegen een 6.9.
Hoewel Nijmegen beter scoort dan Arnhem, is er toch niet alleen maar redenen voor gejuich. De euforie over de gratis fietsenstalling in de Bisschop Hamerstraat blijkt in twee jaar tijd te zijn omgeslagen in een veel negatiever oordeel over het fietsparkeren in Nijmegen.
In 2000 haalde dit nog een score van 7.6. Vorig jaar gaf de bezoeker slechts een 6.3. Verkeerswethouder T. Hirdes: "Je ziet dat gewenning snel toeslaat, waardoor de waardering snel weer zakt."
Ook de automobilist is steeds minder tevreden over de Waalstad. De bereikbaarheid per auto haalt sinds de opening van de Kelfkensbosgarage in 1998 nog wel een hoger cijfer (van 5.7 naar 5.9), maar daar staat een dalende waardering tegenover van het gemak waarmee een parkeerplaats wordt gevonden.
De beoordeling voor de parkeerprijzen kelderde van 5.3 naar 4.4. Behalve de hogere prijzen speelt daarbij ook het chipknipdebâcle een belangrijke rol.
In het gedrag van het winkelend publiek is in de loop der jaren ook het nodige aan het veranderen. Bezoekers blijven steeds langer hangen in de stad en per persoon geeft deze meer geld uit. Een reden daarvoor kan zijn dat het aandeel gasten van buiten de regio flink is gestegen.
Tegelijkertijd is het in het centrum minder druk geworden. Ondernemers zien daardoor al met al de omzet dalen.
Met name de koopavond zit in de mineur. Ook zaterdagen zijn minder populair. Hoewel er geen onderzoek naar is gedaan, lijken de koopzondagen juist aan populariteit te hebben gewonnen.
Waar Nijmegen verder nog veel punten op scoort is het verleden van de stad en de daarbij horende bouwwerken en monumenten. Verder heeft Nijmegen in het Noorden een van de mooiste binnenkomsten van Europa.
De conclusie dat Nijmegen aantrekkelijker is geworden, is volgens beleidsmakers geen reden dat de stad achterover kan leunen. Het positieve beeld dat veel bezoekers hebben, hangt sterk samen met de uitstraling van een nieuw winkelgebied als de Marikenstraat en het Mariënburgplein. Die waardering kan weer net zo hard afnemen, zo luidt de waarschuwing, wanneer de vernieuwing van de binnenstad ophoudt.
Maar met nieuwe projecten als de Moenenstraat en Plein 1944 lijkt het erop dat de Waalstad zich de komende jaren nog niet al te veel zorgen hoeft te maken.
bron: De Gelderlander
|