Citaat:
Tandpasta schreef op 23-01-2004 @ 10:04:
Ik adem door mijn mond.
|
MOND-ADEMHALEN
GEZONDER ADEMEN DOOR DE NEUS
Zeker de helft van alle keel-, neus- en oorklachten is te voorkomen als alle kinderen die uit gewoonte door hun mond ademen zouden leren door de neus te ademen. Dat stellen medewerkers van de GGD Regio IJssel-Vecht. Zij hebben ervoor gezorgd dat leerlingen van basisscholen in Zwolle en omgeving les krijgen in neusademen.
Veel KNO-klachten zijn te voorkomen
Mond open, tong uit de mond. Wie een klaslokaal binnenloopt waar kleuters aan het knutselen zijn, treft zeker een handjevol kinderen aan dat op deze manier ademt. Een ongezonde gewoonte, menen jeugdarts Onno Sijperda en logopedist Jan Roze verbonden aan de GGD Ijssel-Vecht in Zwolle. Mondademhaling is volgens hen veruit de belangrijkste oorzaak van keel-, neus- en oorklachten.
Sijperda: "Bij iedereen die uitsluitend door de mond ademt, staat de luchtstroom in de neus stil en in een stilstaande luchtstroom die wat warmer wordt, treedt gemakkelijk bacteriegroei op. Die bacteriën kunnen een ontsteking in de neus veroorzaken en vervolgens via de buis van Eustachius opstijgen naar het middenoor, zodat ook daar een ontsteking kan ontstaan."
Kan het niet zo zijn dat kinderen juist door de mond ademen, omdat zij klachten hebben op het gebied van keel, neus en oor (KNO) ?
Jan Roze: "Er is inderdaad sprake van de bekende vraag: wat was er eerder, de kip of het ei? Uit onderzoek hier in Zwolle is gebleken dat wanneer kinderen wordt geleerd door de neus te ademen, zij minder klachten hebben dan de controlegroep die door de mond blijft ademen. Neusademen heeft dus wel degelijk een
positieve invloed op keel, neus en oren."
Sijperda vult aan: "Het is ook niet zo dat kinderen door de mond ademen, omdat zij een vergrote neusamandel hebben. Juist doordat kinderen door de mond ademen, groeit de neusamandel. Er komen door mondademen immers meer bacteriën binnen waardoor de neusamandel die voor afweer zorgt, groeit."
Mondademen vergroot niet alleen de kans op KNO-klachten, maar kan ook andere gevolgen hebben.
Zo komen gaatjes in het gebit (cariës) en een tandvleesontsteking komt voor bij mensen die uit gewoonte door de mond ademen. Uitdrogen van de mond doet het speeksel afnemen, waardoor het minder goed zijn beschermende werk kan doen. Ook orthodontische afwijkingen kunnen het gevolg van neusademen zijn. Logopedist Jan Roze: "Normaal gesproken zet de tong zich bij het slikken breed af tegen de bovenkaak. Deze druk van binnenuit stimuleert de vorming van een brede boog van de bovenkaak. Bij de mondademhaler heeft de tong een lage ligging, waardoor er niet voldoende druk op de bovenkaak wordt uitgeoefend. Mensen die door de mond ademen hebben dan ook vaak een smalle bovenkaak, met minder ruimte voor de groei van tanden en kiezen."
Iedereen ademt wel eens door de mond en bij verkoudheid is anders vaak niet eens mogelijk.
Eén op de vijf kinderen - bij volwassenen komt mondademen wat minder voor - ademt echter vrijwel voortdurend door de mond. Sijperda: In sommige gevallenkomt dat doordat er een anatomische afwijking is die de doorgankelijkheid van de neus vermindert. Het is dan lastiger door de neus te ademen, maar niet onmogelijk. Als je de kinderen leert net wat meer kracht te zetten, kunnen zij deze manier van ademen aanleren."
In verreweg de meeste gevallen is er, aldus Roze, sprake van een pure gewoonte. Bij de geboorte ademt iedereen door de neus. "De gewoonte kan ontstaan tijdens een verkoudheid, als het ademen door de neus niet mogelijk is. Als de verkoudheid over is, blijven sommige kinderen door de mond ademen."
Ook duimzuigen en het gebruik van een speen kunnen ertoe leiden dat kinderen zich het mondademen eigen maken. Roze: "Mensen denken vaak dat duimzuigen of een speen juist voorkómt dat kinderen door de mond ademen. Ten onrechte. Als de speen of de duim tijdens het slapen uit de mond valt, blijft de mond openstaan en kan mondademen het gevolg zijn."
Het is volgens de logopedist zaak om kinderen op jonge leeftijd de slechte gewoonte af te leren.
*knip*
"Kinderen leren tanden te poetsen en hen duidelijk maken dat zij moeten ontbijten is vooral op scholen in achtergestelde wijken erg belangrijk. Ik begrijp dat neusademhalen dan geen prioriteit heeft. Dat is jammer, want door de kleine moeite die je moet doen om kinderen van de ongezonde gewoonte af te helpen, kun je veel problemen voorkomen.
TIPS: BETER DICHT DAN OPEN
* Leg je kind uit dat het beter is de mond dicht te doen dan open.
* Laat het kind tijdens knutselen of televisiekijken een hangertje tussen de lippen klemmen.
* Laat het kind zo min mogelijk een speen gebruiken en probeer duimen af te leren. Als de duim of speen tijdens slapen uit de mond valt, blijft de mond open en kan mondademhalen het gevolg zijn.
* Duwde onderkaak zachtjes dicht, wanneer het kind met de mond open slaapt.
* In overleg met de huisarts of logopedist kan 's nachts een lipsluitingspleister of een mondvoorholteplaatje worden gebruikt. Die zorgen ervoor dat het kind niet meer door de mond kàn ademhalen.
Bron: Algemeen Dagblad
Verschijningsdatum: 15 maart 2002