Nu ja, er zijn eigenlijk twee verschillen:
1.
(en dat is al gemeld) geen activatieprocedure. Je kan met dezelfde key dus op een onbeperkt aantal computers installeren. Echter is dit niet legaal. Om te mogen installeren, moet je net zoals vroeger een echtheidscertificaat van Microsoft hebben en daarop staat ook wat de voorwaarden zijn om alles legaal te houden (dus aantal pc's waarvoor het contract geldt)
2. Je PID (= Product ID = Product Identification) van Windows is helemaal anders. Laat het me uitleggen. Een PID is eigenlijk gewoon een soort serienummer van Windows. Je serial number is ook vrij uniek, behalve natuurlijk als je zo'n XP Corporate (wordt ook wel eens VLK of Volume Key License). De oplossing hiervoor is dat ze gewoon je serial number nemen, daar wat rekenwerk mee doen, enkele willekeurige variabelen erbij en hopla, je Windows heeft een PID. Maar er is een onderscheid tussen een PID die je met een VLK maakt en eentje die je maakt met een OEM-versie (OEM: Original Equipment Manufacturer) die op de meeste computers zit. Een OEM-versie is een versie die je bij je pc hebt 'gekregen' en daar moet de fabrikant van je computer maar de ondersteuning voor geven, zo kan Microsoft heel wat geld uitsparen en krijg je een Windows-versie die amper half zo duur is (80 euro in plaats van 200 ofzo).
Laten we nu eens wat PID's bekijken
12345-640-0000356-23666
12345-640-2001765-23666
De twee bovenstaande zijn (misschien wel bestaande) PID's van een Windows XP VLK.
12345-OEM-1234567-23666 is een voorbeeld van een OEM-key, dat lijkt me duidelijk. Maar daar heb je natuurlijk niet veel aan, gewoon een nummertje, maar Microsoft wel: zo kunnen ze achterhalen of je key legaal is of niet en ze vragen dat ook bijna direct als je hen om hulp vraagt: geef uw PID van Windows. Als er dan OEM in voorkomt zeggen ze al snel : "sorry, u moet niet bij ons zijn". Nu moet je ook niet proberen om die bovenste PID's op te geven als je ze iets vraagt, want die staan bekend als een range die sinds SP1 geblokkeerd werd.
Dus eigenlijk is je licentie anders en dat uit zich door een andere PID en geen activatie, maar die gedeeltes zitten echt nog wel in je Windows-versie. Het is dan ook goed mogelijk om een OEM-versie 'om te toveren' tot een VLK of upgrade en omgekeerd. Dat duurt hoogstens 30 seconden! Ik zal hier niet gaan uitleggen hoe je dat doet, omdat het in het grijs gebied ligt omdat je niets echt gaat kraken ofzo. Het enige dat je hoeft te doen is SETUPP.INI op de Windows XP-cd (bij Windows 2000 gaat het ook wel) aan te passen