Oh ja, en het heeft denk ik ook te maken met vraag en aanbod. Puur hypothetisch: de utopische wereld waarin iedereen alles met elkaar deelt. Deze kan alleen bestaan als alle goederen of diensten ongeveer even schaars zijn. Zodra jij te grote concurrentie hebt kun je ook minder makkelijk in je eigen inkomsten voorzien, omdat minder mensen jou nodig hebben, en jij zo minder makkelijk aan je andere goederen kunt komen.
De mens is dus alleen in staat in kleine mate zijn medemens te helpen. Alle mensen zijn verschillend, iedereen wil wat anders, iedereen heeft andere belangen, en daardoor werkt het systeem 'alles met elkaar delen' ook niet.
In onze maatschappij zie je dat men eerst moet werken om zijn eigen eten bij elkaar te verdienen. En pas als er tijd en geld over is, kan men dat besteden aan de medemens. Sommige mensen worden gelukkig van het kopen van een nieuwe tv, en dan lekker lui op de bank hangen, sommigen worden gelukkig van het helpen van de medemens in hun vrije tijd. De factoren die dat verschil bepalen zijn eindeloos verschillend, maar ik denk ook dat heel veel mensen niet weten hoe het is om vrijwilligerswerk te doen, en het daarom niet doen.
Dan kun je ook weer de vraag stellen: is vrijwilligerswerk niet gedeeltelijk eigenbelang? (om er zelf een goed gevoel bij de krijgen)
|