Registreer FAQ Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / School & Studie / Huiswerkvragen: Exacte vakken
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 27-10-2008, 16:07
azvvo
azvvo is offline
Een nog onbekend di-atomair molecuul heeft een gereduceerde massa van 1,0726 x 10 -26 kg een van de atomen is in elk geval koolstof.

Wat is het andere atoom in het molecuul?

Mijn vraag is dus hoe kom ik dit te weten met een berekening ik weet dat je dan de atoommassa van koolstof nodig hebt dat is 12,01 en de atomaire massaeenheid 1,66054.10-27.

Als iemand mij zou kunnen helpen graag met een berekening en uitleg erbij

ik weet dat 1,0726 x 10-26 kg omgerekend 6,46 u is na berekening

Weet iemand mischien hoe ik dan uit eindelijk dus de onbekende kan uitrekenen ik zelf kom er niet uit hoe ik het dan in formulevorm moet zetten b.v.d.

Volgens de leraar is het antwoordt stikstof N 13,99 u maar hoe komt men hier aan ?

b.v.d. voor diegene die mij het kan uitleggen hoe ik aan dit antwoordt kom
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 27-10-2008, 16:22
Vinniebar
Avatar van Vinniebar
Vinniebar is offline
De massa van 1u staat op wikipedia, dus daar kan je vast wel wat mee rekenen.
Met citaat reageren
Oud 27-10-2008, 18:26
ILUsion
Avatar van ILUsion
ILUsion is offline
Met de definitie van 1 amu (atomic mass unit) alleen kom je er niet.
Wat je wel nodig hebt, is de definitie van een gereduceerde massa. In een tweelichamen-probleem (de beweging van twee lichamen(hier atomen) t.o.v. elkaar), kan je een vereenvoudiging invoeren als je het als een probleem beschouwt van 1 lichaam rond het andere, met de invoering van de gereduceerde massa.

Vermits je zelf al de omzettingen van kg naar u gemaakt hebt, gebruik ik ook die waarden. De gereduceerde massa is gedefiniëerd als volgt:
. Vergelijk deze formule ook met het parallel schakelen van weerstanden (of spoelen); of het serieschakelen van condesatoren.

Als je daarin je gegevens invult (m1 van je C en mu als gereduceerde massa, kom je uit op 13.97u, wat inderdaad ongeveer overeenkomt met stikstof). Dat je er niet exact op uitkomt, kan je op twee manieren verklaren: enerzijds heb je een massadefect door de binding van C en N (een binding heeft een bepaalde energie, en energie en massa zijn vrijwel equivalente begrippen, zie ook Einstein (E=mc²) ), maar daarnaast heb je van zowel C als N verschillende isotopen, dus met een lichtjes andere massa; de waardes die je op een periodiek systeem terugvindt, zijn gemiddelde waardes (rekening houdend, met hoe vaak bepaalde isotopen voorkomen), het is dus ook goed mogelijk dat je bv. een zwaar C-atoom te pakken hebt en een licht N-atoom, of omgekeerd.

Wat ik echter niet begrijp, is in welke context het leerrijk is om van die gereduceerde massa te spreken als het gewoon over twee atomen gaat, zonder dat er verder iets van dynamiek bijkomt. En al helemaal omdat er op dergelijke schaal, volgens mij wel interessantere effecten zullen spelen dan Newtoniaanse mechanica.
__________________
vaknar staden långsamt och jag är full igen (Kent - Columbus)
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:59.