Waarschijnlijk een huidziekte of mijt. Kan dus schurft zijn, dat kan het leven van een knaagdier erg ongemakkelijk maken. Ze veroorzaken wondjes, korstjes, het dier gaat krabben, maar tegelijkertijd krijgt het dier elke keer dat het gebeten wordt door de mijt wel een soort gif in zich gespoten wat het leven erg onaangenaam maakt. Bij een gewone huidziekte kan je het beste naar een dierenspeciaalzaak gaan waar ook en trimsalon bij zit, gewoon even langs gaan, die kan jou dan vertellen wat het is en hoe je het kan behandelen.
Behandeling schurft/mijt:
Van het merk Beapher (geloof ik) is anti-schurft te krijgen in shampoo en spuit vorm. Bij de meeste dierenspeciaalzaken is dit wel te krijgen. Het beste is 2 keer behandelen (het dier zelf). De 2e keer na 2 weken.
Ook de omgeving zal hygienisch gereinigd moeten worden. Alles leeg, bodembedekking die je nu hebt weggooien, nieuwe kopen, eerst 24 uur in de diepvries (dat dood alle mogelijke mijten die er in kunnen zitten), dan pas uitstrooien. Alles goed met water en zeep reinigen, en bij de dierenspeciaalzaak vragen naar een voliere mijt reiniger. Da's een grote spuitbus met anti-mijten speciaal voor volieres, maar werkt ook prima tegen knaagdieren mijten. Hok helemaal inspuiten (wees niet te zuinig) neem vooral kleine hoekjes en kiertjes goed mee. Zoek tijdelijk een vervangingshok voor je dier zodat dit hok goed de tijd krijgt om het spuitsel op te nemen en de mijten te vernietigen. Laat maar rustig 2 dagen zo staan en dan kan je het hok uitspoelen met water. Nieuwe bodembedekking erin, en klaar. Wel opletten, mocht je veel mijten tegenkomen (sommige mijten zoals hooi mijt kan je met het blote oog zien als kleine rode/gele stipjes die zich door je bak heen bewegen), na 2 weken de behandeling van het dier en van de omgeving herhalen.
Behandeling huidziektes:
Vaak is een wekelijks/maandelijks bad (afhankelijk van de ernst en vorm van die ziekte) met speciale shampoo voldoende om de huidziekte op te lossen. Aangezien ik het dier niet kan zien op dit moment, kan ik je niet vertellen welke ziekte het mogelijk zou kunnen zijn. De trimster en vaak ook de verkopers in je dierenspeciaalzaak kunnen dit wel. Zij kunnen jou ook adviseren welke shampoo het effectiefst zal zijn. Vaak is dit probleem na 2 tot 10 behandelingen over. Wel in de gaten houden, ziektes in de huid liggen vaak niet aan de huid zelf maar komen van binnenuit. Let dus nauwkeurig op de voeding van je konijn. Of deze alle vitamines binnenkrijgt die deze moet hebben. De verkopers in de dierenspeciaalzaak kunnen je dit precies vertellen. Heb je het gevoel dat je dier te weinig binnenkrijgt kan je bv een mineralen of vitamine-steen ophangen. Dit vinden ze vaak heerlijk om aan te likken en daardoor krijgen ze alle vitaminen binnen die ze nodig hebben.
Doe dit niet en de kans is groot dat de ziekte terug komt na een tijd.
Langs de dierenarts gaan heeft met dit soort problemen weinig zin. Ze smeren je het 1 en ander aan wat peperduur is, en rekenen ook nog eens 10 tot 30 euro voor consult. De medewerkers van de dierenspeciaalzaak kunnen net zo veel vertellen over dit soort problemen en ze zonder extra kosten zo goedkoop mogelijk oplossen. Vandaar dat ik nooit te snel zal roepen dat je naar een vee-arts moet gaan.
__________________
If you're trying to stay high then you're bound to stay low
|