Oud 12-10-2005, 20:25
*naso*
Avatar van *naso*
*naso* is offline
Hallo mensen, weet iemand hoe je het vetgehalte van de melk en wei kun bepalen??
En vetgehalte van kaas??

Alvast bedankt voor replies
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 12-10-2005, 20:57
sdekivit
sdekivit is offline
ontkleuren van Br2 in het geval van onverzadigde vetten.
Met citaat reageren
Oud 13-10-2005, 20:00
*naso*
Avatar van *naso*
*naso* is offline
Citaat:
sdekivit schreef op 12-10-2005 @ 21:57 :
ontkleuren van Br2 in het geval van onverzadigde vetten.
huh?
zou je dat wat beter kunnen uitleggen? want ik begrijp niet echt hoe je bedoelt...
Met citaat reageren
Oud 14-10-2005, 18:00
sdekivit
sdekivit is offline
Br2 heeft een gele kleur. Onverzadigde vetten kun je met broomwater adderen zodat de kleurintensiteit afneemt.

Een andere manier is om je vetten te adderen in aanwezigheid van de indicator zetmeel. Dan voeg je langazaam een I2/I(-)-oplossing toe totdat de oplossing blauw wordt.
Met citaat reageren
Oud 14-10-2005, 20:49
*naso*
Avatar van *naso*
*naso* is offline
Citaat:
sdekivit schreef op 14-10-2005 @ 19:00 :
Br2 heeft een gele kleur. Onverzadigde vetten kun je met broomwater adderen zodat de kleurintensiteit afneemt.

Een andere manier is om je vetten te adderen in aanwezigheid van de indicator zetmeel. Dan voeg je langazaam een I2/I(-)-oplossing toe totdat de oplossing blauw wordt.
bepaal je dan het vetgehalte? of toon je vet aan?? volgens mij de tweede
Met citaat reageren
Oud 15-10-2005, 09:13
sdekivit
sdekivit is offline
alletwee. Denk daar maar eens over na dit geldt overigens alleen voor onverzadigde vetten.
Met citaat reageren
Oud 25-10-2005, 21:40
*naso*
Avatar van *naso*
*naso* is offline
Citaat:
sdekivit schreef op 14-10-2005 @ 19:00 :
Br2 heeft een gele kleur. Onverzadigde vetten kun je met broomwater adderen zodat de kleurintensiteit afneemt.

Een andere manier is om je vetten te adderen in aanwezigheid van de indicator zetmeel. Dan voeg je langazaam een I2/I(-)-oplossing toe totdat de oplossing blauw wordt.
maar hoe kun je nou bepalen HOEVEEL vet er in zit??
bijvoorbeeld in de wei....!
Met citaat reageren
Oud 25-10-2005, 21:49
Keith
Avatar van Keith
Keith is offline
nou, een bepaalde concentratie aan Br2 in het water geeft een gele kleur, dus extintie, met de wet van Lambert-Beer kan je uit de extinctie de concentratie aflezen. Als je dus aan een oplossing met bepaalde concentratie melk of wei toevoegt wordt er Br2 uit de oplossing gehaald en geaddeerd uit de vetzuren. Er is dan midner Br2 in de oplossing. Als je nu de extinctie meet en dus de concentratie afleidt kan je zien hoeveel Br2 er is geaddeerd. Alleen kan je nooit precies weten hoevel het er zijn, omdat meervoudig onverzadigde vetzuren meer Br2 zullen adderen dan enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Kan je niet misschien iets doen met het hydroliseren van het vet?
__________________
"It is, in fact, nothing short of a miracle that the modern methods of instruction have not entirely strangled the holy curiosity of inquiry." - AE
Met citaat reageren
Oud 26-10-2005, 15:46
sdekivit
sdekivit is offline
je kan de vetten inderdaad ook onderzoeken door er de vetten eerst te hydrolyseren en er vervolgens methylesters ervan te maken. Deze kun je scheiden met HPLC en de fracties analyseren met MS --> helaas is dit niet toereikend voor een middelbare school.

Ik denk dat je toch iets moet doen met een titratie. Hierbij is het misschien het handigst om ook eerst methylesters te vormen, die in een organische fase te extraheren zijn. Zetmeeloplossing toevoegen en titreren met een bekende concentratie I2/I(-)-oplossing.
Met citaat reageren
Oud 26-10-2005, 16:33
Keith
Avatar van Keith
Keith is offline
Misschien kan je eerst in wat literatuur het gehalt (meervoudig) onverzadigde vetzuren in het product te bekijken en dan uit de hoeveelheid geaddeerde Br2 of I2 (is toch analoog principe) zo de concentratie vetzuren en dus vetzuren in het algemeen berekenen.

Mag ik vragen waar de opdracht voor is bedoeld en of het nog wel zin heeft ovor ons om onze hersens ervoro te breken. Want dat zou zowel voor sdekivit als voor mij toch jammer zijn.
__________________
"It is, in fact, nothing short of a miracle that the modern methods of instruction have not entirely strangled the holy curiosity of inquiry." - AE
Met citaat reageren
Oud 27-10-2005, 20:50
*naso*
Avatar van *naso*
*naso* is offline
het is bedoeld voor onze PWS.
We gaan kaas maken, en we moeten het vetgehalte van de kaas bepalen.
Dat is dus heel ingewikkeld. WE hebben bedacht dat we het vetgehalte van de melk en van de wei gaan bepalen...en zo kunnen we ook het vetgehalte van de kaas bepalen..want het vetgehalte verandert niet tijdens de bewaring enzo..!!

BEdankt!!!
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren

Topictools Zoek in deze topic
Zoek in deze topic:

Geavanceerd zoeken

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar

Soortgelijke topics
Forum Topic Reacties Laatste bericht
Eten & Drinken Gebakken vis = pure slechte vette hap?
dennis018
18 17-01-2007 21:58
Eten & Drinken De mythe van melk
sunil
196 27-08-2006 16:01
Eten & Drinken minste calorien koekjes??
Roffachick
38 18-10-2005 20:11
Huiswerkvragen: Exacte vakken PWS Kaas maken :)
Preity
0 26-09-2005 18:15
Huiswerkvragen: Exacte vakken vetgehalte brood bepalen
Evil Devil
3 28-01-2003 15:21


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 00:50.