Registreer FAQ Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / School & Studie / Huiswerkvragen: Exacte vakken
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 13-06-2005, 19:02
badeend1977
badeend1977 is offline
M.b.v. Fehlingsreagens voedingsmiddelen controleren op aanwezigheid van zetmeel:
-maak een warmwaterbadje door een breed bekerglas van 250ml voor de helft te vullen met warm water (wij gebruikten een grote bak in het laboratorium)
-doe met behulp van een pipet, ongeveer 1 ml Fehlings in 4 reageerbuizen
-test elk voedingsmiddel op de aanwezigheid van glucose door 1 ml voedingsmiddel toe te voegen aan het Fehlings en dit vervolgens in het warmwaterbadje gedurende 2 minuten te verwarmen.
-noteer je waarnemingen in een tabel

Vraag: Fehlings werkt alleen als je het verwarmt. Uit veiligheidsoverwegingen moest je de voedingsmiddelen verwarmen in een warmwaterbadje. Dit heeft te maken met het voedingsmiddel alcohol. Leg dit uit?

Wie helpt....
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 13-06-2005, 19:05
dutch gamer
Avatar van dutch gamer
dutch gamer is offline
Misschien kan alcohol in brand vliegen als je het niet in een waterbadje doet (ik weet het niet hoor)?
__________________
Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.
Met citaat reageren
Oud 13-06-2005, 21:09
Keith
Avatar van Keith
Keith is offline
Hoe warm moet he woorden? Alcohol kookt ook al bij een lagere temperatuur dan water zou ook belangrijk kunnen zijn, weet niet hoe snel er bij alcohol sprake is van het ontstaan van belletjes (die dan omhoog kunnen spetteren enzo).

Ook slechts een theorie.
Met citaat reageren
Oud 13-06-2005, 21:25
sdekivit
sdekivit is offline
Fehling's reagens is een reagens die reducerende suikers en aldehyden aantoont en het is niet specifiek. Om het te verwarmen wordt de alcohol er misschien uit verdampt zodat je test geen alcohol aantoont.
Met citaat reageren
Oud 14-06-2005, 00:07
EvilSmiley
EvilSmiley is offline
Citaat:
Uit veiligheidsoverwegingen moest je de voedingsmiddelen verwarmen in een warmwaterbadje. Dit heeft te maken met het voedingsmiddel alcohol.
Brandveiligheid dus, aan de ene kant kan de vlam dan niet de alcohol damp bereiken en aan de andere kant kan alcohol ook niet gaan koken als het kooppunt niet bereikt word. Denk ik..
Met citaat reageren
Oud 14-06-2005, 13:08
Supersuri
Supersuri is offline
Citaat:
sdekivit schreef op 13-06-2005 @ 22:25 :
Fehling's reagens is een reagens die reducerende suikers en aldehyden aantoont en het is niet specifiek. Om het te verwarmen wordt de alcohol er misschien uit verdampt zodat je test geen alcohol aantoont.
Klinkt logisch, maar dan moet dat warmwater badje al snel 80 graden zijn dacht ik. Dat is toch het kookpunt van alcohol ongeveer?

Trouwens is zetmeel niet makkelijker aantetonen met een joodoplossing?
Met citaat reageren
Oud 14-06-2005, 13:37
Keith
Avatar van Keith
Keith is offline
Ik dahct ook dat je Fehling's/Bendict's / Tollens' reagens gebruikte voor suikers, niet voor zetmeel.

http://www.cem.msu.edu/~reusch/VirtTxtJml/carbhyd.htm
Met citaat reageren
Oud 14-06-2005, 17:52
sdekivit
sdekivit is offline
klopt en die werken vanwege het reducrerende vermogen van suikers (dus de aanwezigheid van een halfacetaalgroep). Door deze halfacetaal is er een klein deel van de sukers nog aanwezig in de open-keten-vorm en die bevat dan een aldehyde (in de meeste gevallen) die voor het reducerende vermogen zorgt.

Laatst gewijzigd op 14-06-2005 om 17:56.
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:21.