Registreer FAQ Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / Algemeen / Eten & Drinken
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 26-11-2007, 20:08
trophus
Avatar van trophus
trophus is offline
Geachte Eters & Drinkers

Hoihoi. Ik wil gaarne mijn eigen brood maken onder het motto weet 'wat je eet'.

Voor wat ik heb gehoord is het een enorme takkeklus..maargoed
Ik zoek op google naar "zelf brood maken" wat kom ik overal tegen? BBM ofwel: BroodBakMachine
Waarom moet ik zo nodig een broodbakmachine aanschaffen? dikke onzin imho. Al helemaal als ik me bedenk dat mn moeder soms ook brood maakte zonder zo'n ding.

Nu bedacht ik mij
Hoe maak ik zelf brood? Wie heeft een goed recept/methode?

b.v.d.,

Trophus
__________________
Hello, 911? It's Quagmire. Yeah, it's caught in the window this time.
Hugs are drugs and I'm an addict.
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 26-11-2007, 20:29
Bloem
Avatar van Bloem
Bloem is offline
Vraag het je moeder
Met citaat reageren
Oud 26-11-2007, 21:21
zoemzoem
Avatar van zoemzoem
zoemzoem is offline
Zelf brood bakken
Benodigdheden :- Oven
- Broodvormen (bijvoorbeeld te koop bij Blokker +-6euro)
- (Olijf)olie of boter
- 500 gram bloem (in het geval van de foto 6granen/4 zaden)
- 300 ml lauw water
- 11 gram droge korrelgist
- 10 gram suiker
- 10 gram zout
- een grote kom
- eventueel een mixer met kneedhaken
- een waterverstuiver

Arbeid :

Strooi de gist in het lauwe water en klop het op tot het helemaal vermengd is.
Laat dit zeker tien minuten staan.

Doe de bloem in een kom. Strooi aan de zijkanten de suiker. Maak in de midden een kuiltje en strooi daarin het zout. Meng dit eventjes met een lepel.
Kieper het lauwe water met gist erover. Dit allemaal goed kneden met de handen of met de mixer. Zéker een kwartier.

Doe er ondertussen een beetje olie of boter bij (dit is echter niet noodzakelijk). Als het geknede geheel niet meer plakt, dek je het af met een klammige keukenhanddoek. Een uur laten rusten.

Na een uur is het gerezen en minstens verdubbeld in volume. Eén minuut terug kneden met de hand (of met de mixer).
Vet je bakvorm in met olie of boter. Rol de deeg tot een mooi langwerpige vorm zodanig dat ie in de bakvorm past.
Terug de klammige handdoek erover en nog een halfuur tot een uur laten rijzen. Dan in de oven (op +-200 graden).

Na tien minuten de bovenkant natverstuiven (dit bevordert de knapperige bruine korst). Herhalen na tien minuten.
Na 25 tot 30 minuten uit de oven halen en brood uit de bakvorm halen en laten koud worden op een bakrooster of iets dergelijks (er moet in ieder geval lucht aan de onderzijde kunnen).
__________________
Druk is een kwestie van prioriteiten stellen.
Met citaat reageren
Oud 26-11-2007, 21:25
zoemzoem
Avatar van zoemzoem
zoemzoem is offline
En http://www.voedingswaar.nl/bakken.htm
En http://blog.seniorennet.be/opa_jef/archief.php?ID=15
Oftewel: je zoekt niet goed genoeg...

http://www.google.nl/advanced_search...lr=&as_qdr=all
__________________
Druk is een kwestie van prioriteiten stellen.
Met citaat reageren
Oud 27-11-2007, 04:18
trophus
Avatar van trophus
trophus is offline
Citaat:
- eventueel een mixer met kneedhaken
Ik wil het maken met liefde, niet met machine's

Mar thx voor het recept

Brengt me bij de volgende vraag. Heeft iemand het wel eens eerder gedaan? en dan bedoel ik niet wijsneus grappen als "ja, mijn bakker" of "Ja, de Albert Heijn" maar ik bedoel mensen hier

deel je ervaring
__________________
Hello, 911? It's Quagmire. Yeah, it's caught in the window this time.
Hugs are drugs and I'm an addict.
Met citaat reageren
Oud 27-11-2007, 07:19
Verwijderd
Citaat:
Ik wil het maken met liefde, niet met machine's
dan moet je het eigenlijk ook in de zon laten bakken, niet in de oven
Met citaat reageren
Oud 27-11-2007, 08:40
Verwijderd
Ik heb vroeger wel eens brood gebakken ja, maar ik bak tegenwoordig mijn broden "zonder liefde" in de broodbakmachine.

Wat ik me er nog van kan herinneren is dat dat deeg altijd enorm aan mijn vingers bleef plakken en het er nauwerlijks af te krijgen was...
Met citaat reageren
Oud 27-11-2007, 11:28
Verwijderd
Je hebt van die broodmixen van Koopmans oid die je in de oven kunt bakken. Maar ik weet niet of je dat al te 'kant en klaar' vindt?
Met citaat reageren
Oud 27-11-2007, 14:06
drukknoopje
Avatar van drukknoopje
drukknoopje is offline
Ik bakte een jaar lang zelf mijn brood omdat ik geen gist mocht hebben, maar dat deed ik wel met een broodbakmachine. Nooit met de hand gedaan ofzo, een machine is supermakkelijk maar zonder machine lijkt het me niks.
__________________
Er zal altijd van jullie gehouden worden, en gek genoeg heb ik daarvoor geen toverstaf nodig, al is het de meest mysterieuze magie die er bestaat.
Met citaat reageren
Oud 27-11-2007, 15:12
Verwijderd
Zoek in bijvoorbeeld De Slegte een ouderwets kookboek, recepten zat!
Met citaat reageren
Oud 27-11-2007, 15:46
trophus
Avatar van trophus
trophus is offline
Citaat:
dan moet je het eigenlijk ook in de zon laten bakken, niet in de oven
Weet jij waar de zon zo hard schijnt dat dat kan?
Do want
__________________
Hello, 911? It's Quagmire. Yeah, it's caught in the window this time.
Hugs are drugs and I'm an addict.
Met citaat reageren
Oud 28-11-2007, 15:10
Verwijderd
Citaat:
Weet jij waar de zon zo hard schijnt dat dat kan?
Do want
haha, nee, wist ik het maar
Met citaat reageren
Oud 28-11-2007, 17:11
trophus
Avatar van trophus
trophus is offline
Citaat:
haha, nee, wist ik het maar
Samen op zoek gaan? ^_^

Ik kan het brood ook tussen mn billetjes doen want ik ben heet
Maar dat vind ik een vies idee en dan wil ik het niet meer eten
dus die optie vervalt weer
__________________
Hello, 911? It's Quagmire. Yeah, it's caught in the window this time.
Hugs are drugs and I'm an addict.
Met citaat reageren
Oud 28-11-2007, 19:15
Chimera
Avatar van Chimera
Chimera is offline
Of je koopt een pak broodmix en leest de achterkant
Met citaat reageren
Oud 30-11-2007, 12:14
Verwijderd
eh.
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar

Soortgelijke topics
Forum Topic Reacties Laatste bericht
Eten & Drinken allergisch
luckylenie
21 17-02-2005 18:26


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:03.