Er is een verschil tussen literatuur en lectuur. Dat is het eerste grote onderscheid dat je moet maken. Literatuur zijn echte goede en gerenomeerde werken (met nadruk op werken, literatuur is immers een kunstvorm) van bijvoorbeeld Jan Wolkers of Ronald Giphart. Met lectuur wordt in het bijzonder bedoeld de dokterroman's, een informatief boek enzo.
Binnen literatuur kun je nog een onderscheid maken (net als bijvoorbeeld in de schilderkunst) tussen goede literatuur en 'minder goede' literatuur, hoewel dat natuurlijk voor iedereen een beleving appart is. Niet elk boek van een bekende schrijver (zoals Mulisch) past bij het begrip goede literatuur, maar er zijn ook boeken van hem die juist tot goede (beste) literatuur behoren. Het hangt vaak af hoeveel invloed het werk gehad heeft op de maatschappij of hoe het bekritiseerd wordt, hoe vernieuwend de schrijver bijvoorbeeld is, wat hij doorbreekt: het moet dus iets "met een grote maatschappelijke impact zijn" wil het tot goede literatuur behoren.
Gewone leesboeken: beetje het standaard cliché boeken (kinderboeken of boeken zonder veel "allure" en een beetje "het standaard uitgekwauwde onderwerp"), dus niet de diepere werken van Mulish, Reve, Hermans, Wolkers, Giphart, Zwagerman enzovoorts.
|