Citaat:
Ik besef dat ik aan iets haast onmogelijks ben begonnen.
Het is duur, kost zeeën aan tijd en geduld, maar ik ben nu zo gemotiveerd (zelfs al heb ik nog geen enkel idee van wat het moet worden) dat ik het toch wil doorzetten.
Hoe dan ook, ik weet niet precies welke richting het eindontwerp uit moet (wel inderdaad met wielen en liefst een -niet al te groot- eigen ontwerp uit bij elkaar geraapt schroot), maar ik vroeg me slechts af wat ik tot mijn beschikking moet hebben voor een basis. Een elektromotor..? En zoja hoe maak ik hier de sensoren e.d. aan vast? Of kachel ik hier wat grote onzin uit?
Ik was serieus laatst een paar speelgoedzaken afgegaan op zoek naar die Lego-serie om te kijken wat ze daar als basis-elementen beschouwden, maar dat liep op niets uit (dus wordt het wss idd niet meer gemaakt) en het boek dat me aanvankelijk zo enthousiast had gemaakt ("Robot Builder's Bonanza: 99 inexpensive robotics projects") bied ook niet echt (aan mij tenminste) een inzicht.
Overigens eis ik geen al te degelijk ontwerp dat als basis kan dienen van andere, meer uitgebreide robots.
Hoe dan ook, bedankt voor de reacties tot dusver!
|
Als je gemotiveerd bent, moet je doorzetten, zo simpel vind ik het. Als je genoeg achter je idee staat, lukt dat normaal wel (mag dan een simplistische redenering zijn, maar je moet positief staan tegenover die dingen).
Volgens mij moet je wel beginnen van een samengesteld pakket of iemand kennen die wel genoeg ervaring heeft om steeds hulp aan te vragen. Want zelf een robot from scratch beginnen is NIET makkelijk. Onmogelijk is het niet, maar dan moet je er wel vreselijk fanatiek mee bezig zijn.
Offtopic: Ik ben zelf dit jaar met een groepsproject bezig geweest, enkel programmeren, en ik wou het (relatief) geavanceerd hebben en dergelijke, maar er heeft meer tijd in gezeten dan me lief was (een te optimistische planning en te hoge inschatting van wat de groepsleden waard waren), hoewel ik het graag deed. Wat ik eruit geleerd heb; je mag hoog mikken, maar voorzie in ieder geval genoeg tijd dan, en ik vrees dat je sowieso in tijdsnood geraakt als je from scratch begint en dat ruïneert enkel je motivatie, wat zonde is. Anyhow, we zijn zeker beloond geweest voor dat extra werk, maar uiteindelijk ben ik niet tevreden dan het resultaat, omdat ik nog net iets beter wou hebben. Op dit moment doe ik een vrij theoretisch technisch gebaseerde opleiding, dus ik weet langs een kant wel dat het niet simpel is om zomaar een robot te maken.
Wat je niet mag vergeten; een robot moet ook geprogrammeerd worden en op niveau middelbare school moet je volgens mij niet beginnen met zelf alles ineen te knutselen, er moet al enige leidraad zijn voordat je het tot een goed einde kan brengen. Als je al weinig ervaring zou hebben met programmeren, is het programmeren van een robot (volgens mij, ik heb er geen ervaring mee, enkel genoeg ervaring met programmeren op zichzelf) moeilijker dan gewoon programmeren. Bij voorsamengestelde pakketten is er meestal al documentatie beschikbaar, als je van niets begint, is die documentatie er niet eens (en moet je dus iemand met ervaring hebben of zelf heel snel alles doorhebben). Ik zou in jouw geval al direct het idee om vanaf nul te beginnen uit je hoofd zetten, dat gaat waarschijnlijk toch niet lukken, of je gaat er heel veel tijd in steken, zodat andere zaken eronder zouden lijden en dat lijkt me echt niet de bedoeling. Ik vind het geweldig dat je zo'n leuk project op het oog hebt, maar je mag zeker niet te veel van jezelf verwachten. Bij een robot komt immers ook nog heel wat elektronica kijken, het is geen kwestie van een motortje te solderen samen met wat sensoren. Je hebt ook chips nodig die alles aansturen (die bestaan, maar die moet je ook zelf gaan samenstellen op een bordje, wat ook niet simpel is zonder ervaring) en die chips moet je nadien nog programmeren. Vanaf nul beginnen is dus niet een ding leren, maar direct een heleboel dingen die je moet leren. Bij een bouwpakket, zijn er al dingen voor je gedaan (je hebt dan een bouwplan, welke chips je nodig hebt is al voor je gedaan, enzovoorts), zodat je met beperktere kennis even veel kan bereiken als eindresultaat.
Als je wilt, wil ik best eens aan een assistent (Bram Vanderborght, een persoon die bekend is voor het meehelpen aan een belangrijk roboticaproject ('Lucy')) vragen wat hij aanraadt als beginpakket voor robotica. Als het op het programmeren in een taal aankomt, mag je me steeds aanspreken, dan probeer ik wel te helpen; maar van robots heb ik weinig kaas gegeten.
Om aan een MindStorms-set te geraken moet je volgens mij ook meer in het tweedehandsmilieu zoeken (marktplaats of tweakers.net, zou ik gokken). Ik heb er ook nog wel eentje liggen (allez, ik weet mijn hoofdmodule liggen, cd-rom (die echt noodzakelijk is), programmeur, sensoren en dergelijke weet ik niet liggen en ik vrees dat ik die niet binnen afzienbare tijd zal vinden).