Je leest het in boeken, je ziet het in films en series en je ziet hoe mensen het doen: als ze van iemand houden lijken ze alles te pikken van die persoon.
Mensen hebben dan een bepaald 'zwak' voor iemand en kunnen daardoor bijvoorbeeld niet hard voor diegene zijn of bekijken dingen niet echt nuchter ("hij heeft me bedrogen en gebruikt .. maar hij is zo lief").
Wat ik zelf zo apart vind, is dat mensen ervan uitgaan dat als je iets voor iemand voelt, dat je je dan ook zo gedraagt. Ben ik nou zo mensvreemd dat het bij mij helemaal niet zo is (en bij mijn pa ook niet overigens) *?*
In tegendeel, hoe meer ik om iemand geef, des te harder ik voor iemand kan (en zal) zijn, omdat ik me juist van diegene aantrek wat hij of zij doet.
Voor oppervlakkige kennissen en vreemden kan ik juist makkelijker aardig en ondersteunend zijn, zelfs al doen ze dingen waarvan ik denk "je verneukt je eigen leven", maar dan boeit het me gewoonweg niet zo en kan ik ze juist beter te woord staan met zuivere overwegingen. Doet iemand waar ik veel om geef iets waarbij ik dat denk, dan trek ik het me persoonlijk aan, en ben ik juist hard omdat ik wil doordringen bij diegene.
En dan natuurlijk de persoonlijke factor. Als iemand mij dingen flikt, zal ik daar bij iemand die veel voor mij betekent veel feller en harder op reageren, dan bij iemand die voor mij niks betekent. Simpelweg omdat de eerste mij echt kan raken, de tweede niet.
Nu hang ik hierover de volgende mening aan, namelijk dat iedereen dit heeft en dat 'het altijd aardig zijn voor diegene die veel voor je betekent' een sprookje is, dat alleen weggelegd is voor leuke verhaaltjes en mensen die zichzelf verwaarlozen en sowieso alles lijken te pikken van anderen.
Hoe denken jullie erover? Of ervaren jullie het anders?
|