Benodigd:
5 dl karnemelk, 200 gr rozijnen, 100 gr krenten, 1 ei, 500 gr bloem, zout, 2 zakjes gedroogde gist (Oetker), frituurolie, poedersuiker, keukenpapier, plasticfolie, schuimspaan, grote metalen ijsbolletjestang.
Bereiding:
(Karnemelk ca. 15 minuten voor gebruik uit koelkast nemen.) In zeef onder koud stromend water rozijnen en krenten afspoelen. In kom met ruim warm water rozijnen en krenten ca. 10 minuten laten wellen. In zeef laten uitlekken en met keukenpapier droogdeppen. Intussen in kom ei loskloppen. Boven grote kom bloem en 2 eetlepels zout zeven. Gist erdoor mengen. In midden van bloem kuiltje maken. Ei in kuiltje schenken. Al roerend karnemelk toevoegen. Ca. 5 minuten blijven roeren tot glad beslag ontstaat.
Rozijnen en krenten erdoor roeren. Kom afdekken met plasticfolie. Op warme plaats ca. 1 1/4 uur laten rijzen tot volume verdubbeld is. Beslag daarna niet meer roeren. Vergiet bekleden met keukenpapier.
In frituurpan olie verhitten tot 175 C of tot er witte damp vanaf komt. Ijsbolletjestang (of 2 metalen eetlepels) in olie dopen. Met tang bergje beslag uit kom scheppen en in hete olie laten glijden. (of met 1 eetlepel bergje beslag uit kom scheppen en met andere lepel in olie schuiven). Oliebollen met ca. 5 tegelijk in ca. 6 minuten goudbruin en gaar frituren, halverwege keren. Met schuimspaan oliebollen uit pan nemen en in vergiet laten uitlekken. Oliebollen op schaal leggen en bestrooien met poedersuiker.