14-01-2003, 20:10 | |
Cholesterol is een stof behorend tot de vetten.
Cholesterol op zich is niet 'goed' of 'slecht'. Het is een belangrijke bouwstof voor de celmembranen en de productie vanbijnierschorshormonen en geslachtshormonen. Cholesterol wordt vervoerd onder de vorm van lipoproteïnen, 75% zit in LDL ("slechte" cholesterol), 20% in HDL ("goede" cholesterol) en 5% in VLDL. Bij de opname van cholesterol via de voeding hangt de schadelijkheid af van hetgeen men erbij eet. Door het eten van voedsel met veel verzadigde vetten zal de cholesterol vooral worden omgezet in LDL. Bij het eten van voedsel met veel onverzadigde vetten zal de cholesterol vooral worden omgezet in HDL. Het teveel HDL wordt afgevoerd naar de lever en daar opgeslagen. Het teveel LDL echter blijft in de bloedbaan en draagt daarmee bij tot hart en vaatziekten. De cholesterol die men bepaald door een bloedproef is dus de LDL. |
14-01-2003, 21:54 | ||
Citaat:
__________________
Your kisses lift me higher Like the sweet song of a choir You light my morning sky With burning love
|
15-01-2003, 07:17 | ||
Verwijderd
|
Citaat:
Maar het is inderdaad zo'n soort structuur die ik beschreef. Als ik ChemDraw onder mijn acount hier op mijn stageplek kon draaien had ik wel een mooi plaatje ervan gemaakt, maar dat gaat helaas niet. |
15-01-2003, 15:51 | ||
Citaat:
__________________
Your kisses lift me higher Like the sweet song of a choir You light my morning sky With burning love
|
15-01-2003, 16:51 | |
cholesterol wordt opgenomen in het verteringsstelsel en via chylomicrons naar de lever gevoerd. De lever stuurt het via VLDL naar de weefsels zodat zij het kunnen gebruiken voor o.a. membranen op te bouwen. De cellen nemen van een passerende VLDL in de bloedbaan een beetje cholesterol en triglyceriden af zodat het VLDL krimpt tot het uiteindelijk LDL is en volledig door 1 cel kan worden opgenomen.
(V)LDL zet dus cholesterol af, wat gevaarlijk kan zijn want bij een teveel aan afzetting kunnen de bloedbanen verkalken. De weefsels sturen hun te veel aan cholesterol via HDL terug naar de lever. In de bloedbaan neemt HDL continu cholesterol op en beschermt dus het lichaam tegen overtollige cholesterolafzetting. Een te lage cholesterol is normaal niet schadelijk omdat cellen zelf hun cholesterol kunnen aanmaken. Opname van cholesterol uit de voeding doet die aanmaak dalen.
__________________
laaaalalaalala
|
15-01-2003, 16:58 | ||
Citaat:
__________________
Your kisses lift me higher Like the sweet song of a choir You light my morning sky With burning love
|
15-01-2003, 18:39 | |
Verwijderd
|
Aanbevolen hoeveelheden Voedingsraad:
De cholesterolconsumptie mag niet hoger zijn dan 33mg per M voedselenergie (komt neer op 250-300mg cholesterol per dag) Nederland gemiddeld: 246 gram per dag Van essentiele betekenis voor het lichaam. Het wordt vaak ten onrechte beschouwd als een schadelijke stof die zoveel mogelijk uti de voeding geweerd moet worden ivm het effect op hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed is een risicofactor voor het krijgen van een hartinfarct of beroerte. Dit gehalte is echter meer afhankelijk van het dfoe hoeveelheid verzadigde vetten dan de hoeveelheid cholesterol in de voeding. endogeen cholesterol: 600-800 mg per dag exogeen cholesterol: 200-300 mg per dag (endogeen: door het lichaam zelf gemaakt, exogeen: door het voedsel opgenomen) Endogeen cholesterol wordt vooral in de lever en het darmweefsel gemaakt uit een overmaat een eiwitten, vetten en koolhydraten. Indien de hoeveelheid exogeen cholesterol beperkt wordt, dan zal er een stijging zijn van de hoeveelheid endogeen cholesterol. (Als je dus minder cholesterol eet, dan maakt je lichaam zelf meer aan) Funties cholesterol: -bouwsteen celmembranen (speelt zowel functionele als structurele rol) -uitgangsstof voor vorming provitamine D, de galzuren zouten en de steriodhormonen. -betrokken bij het vettransport in het lichaam -dient als electrisch isolatiemateriaal van zenuwbanen en hersenweefsel (als je het dus niet hebt, dan zal je gek worden omdat de zenuwprikkels niet goed aankomen (niet dat je nog leeft als je geen cholesterol meer in je lichaam hebt ) 50% v.d. met voeding opgenomen cholesterol wordt geabsorbeerd, rest wordt via de feces uitgescheden. oke, nou die cholesterolvoedingswaardetabel (mg)(hier hadden jullie misschien op gewacht): -gekookt kippenei: 166 75gram gekookt varkens- of runderlever: 225 25g roomboter (5 sneetjes brood): 55 50g gerookte paling: 75 50gr gepelde ganalen: 120 25g slagroomtoef (spuitbus): 28 25g slagroomtoef (onbereid): 24 neem vezelrijke producten om je cholesterol te verlagen, dan wordt het minder opgenomen. (lange uitleg) Groente en fruit hebben hetzelfde effect, maar dan alleen zeer gering (dan kan je nog beter minder cholesterol/vetten tot je nemen) De vezels uit graanproducten verlagen de opname NIET. Eet gewoon wat je denkt te moeten eten. Als je je niet goed voelt voor lange tijd ga je eens anar de dokter. |
|
|
Soortgelijke topics | ||||
Forum | Topic | Reacties | Laatste bericht | |
Lichaam & Gezondheid |
Hoe kun je gezondheid meten? x-spekkie-x | 17 | 01-01-2011 15:54 | |
Lichaam & Gezondheid |
Voeding & Gezondheidstopic #24 Balance | 500 | 16-02-2010 11:57 | |
Lichaam & Gezondheid |
Hoog cholesterol veroorzaakt geen aderverkalking e.d. ekki | 29 | 10-03-2007 19:25 | |
Lichaam & Gezondheid |
Cholesterol vrij hoog Methuselah | 33 | 07-01-2006 19:47 | |
Lichaam & Gezondheid |
Het Grote Voeding en Gezondheids-topic # 39 Gothic | 500 | 22-03-2005 11:22 | |
Lichaam & Gezondheid |
Het grote lijntopic, deel 32! Verwijderd | 491 | 06-02-2005 18:21 |